Boydak yöneticileri gözaltında

Boydak Holiding Yönetim Kurulu ve Kayseri Sanayi Odası Başkanı Mustafa Boydak, Yönetim Kurulu Üyesi Şükrü Boydak ve Yönetici Halit Boydak bu sabah gözaltına alındı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Darbe girişiminin ardından Fetullahçı Terör Örgütü/ Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) kapsamında yapılan operasyonlar iş dünyasına da sıçradı. Ülke genelinde yapılan operasyonlarda çok sayıda isim gözaltına alındı ya da tutuklandı. İfadesine başvurulanlar arasında Boydak Holding'in üst düzey yöneticileri ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın eski başkanı işadamı Celal Sönmez ile iki oğlu da var.

Kayseri'de, Fetullahçı Terör Örgütü / Paralel Devlet Yapılanması soruşturması kapsamında, Boydak Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Kayseri Sanayi Odası Başkanı Mustafa Boydak ile 2 yakını gözaltına alındı.

"FETÖ üyesi oldukları ve örgüte finans sağladıkları" iddiasıyla başlatılan operasyonda, Boydak ailesinden 6 kişi hakkında gözaltı kararı verildi.

Boydak Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Kayseri Sanayi Odası Başkanı Mustafa Boydak ile holding yöneticilerinden Şükrü Boydak ve Halit Boydak ikametlerinde gözaltına alındı.

İl dışında oldukları belirlenen holdingin eski yönetim kurulu başkanı Hacı Boydak ile İlyas ve Bekir Boydak'ın yakalanması için de çalışma yürütülüyor.

Zanlıların evlerinde polis ekiplerince arama başlatıldı.

FETÖ/PDY'ye finans desteği sağlandığı iddiasıyla yürütülen soruşturmada gözaltına alınan Boydak Holding'in o dönem yönetim kurulu başkanı olan Hacı Boydak ile yönetim kurulu üyesi Memduh Boydak, 6 Mart'ta tutuklanmış, holding yöneticilerinden Erol Boydak ile Murat Bozdağ ise mahkemece adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı. 

Memduh Boydak halen tutuklu bulunurken, Hacı Boydak, avukatlarının itirazı üzerine 17 Mayıs'ta tahliye edilmişti.

Dün de Kayseri'deki FETÖ/PDY operasyonlarında, Boydak Holding yöneticisi Şükrü Boydak'ın eşi Aliye Boydak ile birlikte 9 kişi tutuklanmıştı.

Bursa’da 78 kişi gözaltına alındı

Bursa’da Fetullahçı Terör Örgütü/ Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/ PDY) gerekçesiyle başlatılan operasyonlarda 78 kişi gözaltına alındı. Yürütülen soruşturma kapsamında aralarında Bursa Ticaret ve Sanayi Odası eski Başkanı, Sönmez Holding Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez ve iki oğlu da var. Operasyonda iş dünyası ve bürokratlardan 30’u aşkın ismin ifadesine başvurulduğu söyleniyor.

Eski Bursa Valisi Şahabettin Harput ile eski Emniyet Müdürü Ali Osman Kahya da göz altına alındı. Şahabettin Harput, görev yaptığı sürede Özel İdare’ye ait binayı Gülen Cemaati’ne ait hastaneye usulsüz verdiği iddialarıyla da gündeme gelmişti. Harput, Bursa’da 6,5 yıl valilik ve 2004-2007 yılları arasında İçişleri Bakanlığı Müsteşarlığı yapmıştı. Gözaltına alınanlar arasında, örgüte finansal destek sağlanması kapsamında Bursalı iş adamlarından “himmet” adı altında paraların toplanmasını organize edenler ile örgüte para verenlerin bulunduğu ileri sürüldü. 

Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ile Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekiplerince yürütülen ve Bursa’nın önde gelen iş adamlarının yakalandığı operasyon kapsamında gözaltı sayısının artabileceği kaydedildi. 

‘Gemlik kasası’na gözaltı 

Diğer yandan Bursa’nın Gemlik ilçesinde FETÖ/PDY yapılanmasının kasası olduğu ve Açılım Dershanesi’nin de muhasebeciliğini üstlendiği öne sürülen Hüseyin B. operasyonla gözaltına alındı. Darbe girişiminin ardından FETÖ/PDY yapılanması ile alakalı Gemlik Kaymakamı Cahit Işık açığa alınmış, Özel Açılım Lisesi ve Kariyer Akademi Etüd Merkezi kapatılmıştı. Kariyer Akademi Etüd Merkezi’nin sahibi olan Mehmet K. çıkarıldığı mahkemece tutuklanmıştı. İlçe genelinde devam eden soruşturmalarda 8 polis, 4 maliyeci, 4 gümrük muhafaza memuru ve çeşitli eğitim sendikalarında görevli 32 öğretmen açığa alınmıştı. 

Ayrıca Bursa’nın İnegöl ilçesinde 39 öğretmen daha açığa alındı. Böylece açığa alınan öğretmen sayısının 257’ye yükseldiği de iddialar arasında. Resmi kurumlarda operasyonların devam ettiği ve açığa alınacak memur sayısının artacağı belirtiliyor.

Korkut gözaltında, Petkim’in yeni Genel Müdürü Mamadov 

Soruşturmalar kapsamında önceki gün Petkim Genel Müdürü Sadettin Korkut’un gözaltına alınmasının ardından Socar Türkiye’den de açıklama geldi. Socar ve Petkim Yönetim Kurulu Başkanı Vagif Aliyev bir açıklama yaparak, “SOCAR Türkiye ve iştiraklerindeki yeniden yapılanma süreci, yeni yatırımları da kapsayacak şekilde devam edecek. Bu çerçevede, Sadettin Korkut 27 Temmuz 2016 tarihi itibarıyla görevini yeni Petkim Genel Müdürü Anar Mammadov’a devretmiştir. Petkim’i daha dinamik hale getirmeyi amaçlayan tepeden aşağıya yeniden yapılanma kapsamında, farklı departmanlarda görev yapan 27 çalışanımızın iş akdi, tüm yasal hakları ödenmek suretiyle feshedilmiştir. Gelişmeleri, gerçeklerle bağdaşmayan bilgilerle sunmak, paydaşlarımızın yanı sıra çalışanlarımıza da zarar veriyor” ifadelerini kullandı. 

Aliyev, şunları kaydetti: “Biz tüm enerjimizle Türkiye’nin yanında olmak için buradayız ve yatırımlarımıza aralıksız devam ettiğimizin bilinmesini isteriz. Bu doğrultuda, ilerleyen günlerde duyuracağımız belirli yatırımlara ek olarak organizasyonel birtakım değişikliklere gittik ve 27 Temmuz 2016 tarihi itibarıyla geçerli olmak üzere SOCAR Türkiye ve grup şirketlerinde uluslararası yapımızı pekiştirecek bir model tasarladık. ‘C-Level’ bir yetkilendirme ile bu dev yatırımları daha efektif hale getireceğiz, projelerimizi hızlandıracağız ve karar alma, uygulama süreçlerindeki verimliliği artıracağız.” 

Aliyev, yaptığı yazılı açıklamada, şirketlerinin yaptığı 18 milyar dolarlık yatırım ve yaratmış olduğu 40 binden fazla istihdamla Türkiye’nin en büyük dış yatırım yapan kuruluşu olduğunu vurguladı. 

PETKİM Genel Müdürü Sadettin Korkut, önceki gün akşam saatlerinde kurum çalışanlarına gönderdiği bir veda mesajıyla istifasını duyurduğu da söylendi. Korkut, Terörle Mücadele Şubesi ekipleri tarafından düzenlenen operasyonla İzmir’deki evinde gözaltına alınmıştı. İddialar arasında Petkim’den 200 çalışanın uzaklaştırılacağı da yer alıyor. 

Naksan’a kayyum atandı 

Gaziantep’te ise Naksan Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Nakıboğlu ile oğlu Taner Nakıboğlu da tutuklanırken, Naksan’a kayyum atandı. Gaziantep Valiliğinden yapılan açıklamada; “Örgüte aidiyeti, iltisakı veya irtibatı, finans desteği ve üyeliği iddiasıyla; Gaziantep’te faaliyet gösteren Naksan Holding Yönetim Kurulu Başkanı aynı zamanda Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Nakıboğlu ve Naksan Holding Yönetim Kurulu Üyesi Taner Nakıboğlu çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı. Halka açık Royal Halı firmasını da bünyesinde bulunduran Naksan Holding’e de kayyum atandı” ifadeleri kullanıldı. 

Gaziantep Ticaret Odası Meclis Başkanı Ali Yener de darbe girişimi akşamı sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım nedeniyle tutuklandı. 

Aliye Boydak’ın da aralarında bulunduğu 9 kişi tutuklandı

Kayseri’de ise Boydak Holding yöneticisi Şükrü Boydak’ın eşi Aliye Boydak’ın da aralarında bulunduğu 9 kişi tutuklandı. Savcılıkta işlemlerin ardından tutuklama istemiyle mahkemeye çıkarılan şüphelilerden Aliye Boydak ile Ali Koç, Halit Şeker, Mehmet Yıldız, Bilal Karakuş, Yasin İpek, Yunus Bozkurt, Zafer Çetin ve Mahmut Yönen tutuklandı. İlknur Özü ile Abdullah Cihan, İlhan Coşkun, Ömer Armutoğlu, Tekin Baydemir ve Murat Temiz yurt dışına çıkış yasağı konularak adli kontrol koşuluyla serbest bırakıldı. 

Bu arada darbe teşebbüsü soruşturmasında aralarında önceki dönemlerde Kayseri Emniyet Müdürlüğü’nde, müdür yardımcısı ve şube müdürü olarak görev yapan üst düzey polis yetkililerinin de yer aldığı 38 emniyet mensubuyla ilgili işlemler de devam ediyor. Şüphelilerden firarda olan 7 kişi dışındakilerin sorgularının sürdüğü ve yarın mahkemeye çıkarılmalarının beklendiği belirtildi. 

Uğur Derin Dondurucu’nun sahiplerine de tutuklama Darbe girişimi ardından Aydın’ın Nazilli İlçesi’nde yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan Uğur Soğuma Şirketi’nin sahibi 3 kardeş Mehmet Takmaklı, Ali Takmaklı ve Ünal Takmaklı sevk edildikleri adliyede tutuklandı. 
Takmaklı kardeşlerin evlerinde ve Uğur Şirketler Grubu’na ait 5 ayrı fabrikada arama yapıldı. 

Uğur Soğutma Şirketi çalışanlarının da aralarında bulunduğu yaklaşık 100 kişilik grup, Takmaklı kardeşlere destek için adliyeye önüne gelerek, mahkemeden çıkacak sonucu bekledi. İki işadamının mahkemedeki yargılamaları sürdüğü sırada üzerinde Uğur Soğutma logosu bulunan 30 araçlık bir konvoy da adliye önünden korna çalarak geçti. 

1 milyon TL ile havalimanından alındı 

Soruşturma kapsamında Samsun’da da operasyon devam ediyor. Yurtdışına kaçmak iddiasıyla Samsun Çarşamba Havalimanı’nda işadamı T.Y. yakalandı. Yanında 1 milyon TL olduğu söylenen T.Y.’ye yardımcı olduğu iddiasıyla İ.D. de gözaltına alındı. Kentte 2 vali yardımcısı da gözaltında. 

Ayrıca Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Murat Özdağ geçtiğimiz günlerde tutuklanırken, Denizli Ticaret Odası Başkanı Necdet Özer de gözaltına alındı. Denizli’de 30 işadamı hakkında gözaltı süreci başlatıldığı öğrenildi. Operasyonlar devam ediyor. Öte yandan Bolu’daki İsmail’in Yeri’ne de örgüt bağlantısı iddiasıyla kayyum atanmıştı. 

Türk Telekom’da üst düzey gözaltılar 

Darbe girişimiyle ilgili yürütülen soruşturma kapsamında TTNET Bireysel İş Birimi Genel Müdürü Erkan Akdemir ve Türk Telekom Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Coşkun Şahin gözaltına alındı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca başlatılan soruşturma kapsamında Terörle Mücadele Şubesi ekiplerinde göz altına alınan Erkan Akdemir ve Coşkun Şahin’in işlemleri sürüyor. 

Akbulut Grubu’na ait şirketlere kayyum atandı 

Akbulut Grubu’na kayyum atandığı öğrenildi. Hurriyet.com.tr’nin haberine göre İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talebi üzerine, İstanbul 5. Sulh Ceza Hakimliği kayyum ataması yaptı. Kayyum atanan şirketler Erfa Mühendislik, Ertur Mühendislik Ortadoğu Tekstil, Diyalog Müşteri Hizmetleri, ODEN Enerji, BJ Tekstil ve Nurpak Boya oldu. Kayyum ataması yapılan şirketlerden Ortadoğu Tekstil, bir süre önce faaliyeti durdurulan Bank Asya’nın da yüzde 4,89 oranında ortağıydı. Akbulut Grubu’nun sahibi Ali Akbulut bir dönem de Zaman Gazetesi’nin imtiyaz sahibiydi.

Coşkun Bayraktar, iddialara basın toplantısıyla cevap verecek

VIA GYO Yönetim Kurulu Başkanı Coşkun Bayraktar, darbe girişimi ile ilgili basın yer alan haberler sonrası basın toplantısı yapma kararı aldı. Bir gazetede yer alan “Darbe günü ABD’ye gitti” haberini yalanlayan Bayraktar, şu ifadeleri kullandı: “Darbe kalkışması sırasında ve sonrasında değil kaçmak, tüm hür irademle milletimizle birlikte meydanlardaki yerimizi aldık. Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımızın demokrasi düşmanı, hain darbeciler karşısında sergilediği dik duruşu herkes gibi biz de büyük gurur ve takdirle takip ettik. Hayatın normalleşmesiyle birlikte, darbe girişiminden 5 gün sonra 20 Temmuz gecesi çocuklarımın eğitimini sürdürdüğü, yatırımlarımızın da mevcut olduğu ABD’ye geldim. Bizler Türkiye ekonomisine, Türkiye’nin uluslararası arenada markalarıyla tanıtımına katkı sağlayan iş adamları olarak, ülkemizi bırakıp kaçmak gibi bir davranış içerisine asla girmeyiz. Nitekim yarın sabah (bugün) İstanbul’a gelerek basın toplantısı düzenleyeceğim. Konuyla ilgili haberi yapan gazeteci ve yayınlayan mecralar hakkında tüm hukuki süreçler gecikmeksizin başlatılacaktır. Basın toplantısında hakkımızdaki iddialar ve SPK süreci ile ilgili bilgilendirmeyi bizzat kendim yapacağım.”