Bir milyonu aşkın kişiye doğalgaz
EPDK, çoğu Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da bulunan 11 il ve 5 ilçe belediye başkanına resmi yazı ile dağıtım ihaleleri konusunda bilgi verdi.
ANKARA - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın dün bazı Doğu ve Güneydoğu illeri için doğalgaz dağıtım ihalelerine çıkılacağını açıklamasının ardından Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) 11 il ve 5 ilçe belediye başkanına resmi yazı ile dağıtım ihaleleri konusunda bilgi verdi.
Edinilen bilgiye göre, EPDK, Artvin, Şırnak, Hakkari, Ağrı, Iğdır, Mardin, Bitlis, Bingöl, Muş, Sinop ve Tunceli ile Doğu Beyazıt, Güroymak, Tatvan, Kızıltepe, Gerze belediye başkanlarına resmi yazı ile doğalgaz dağıtım ihaleleri hakkında bilgi verdi. Ayrıca EPDK yetkililerinin de bütün belediye başkanlarını arayarak konuyla ilgili sözlü olarak da bilgilendirme yaptığı öğrenildi.
Yazıda, şehirlerde doğalgaz kullanımı hususunda belediye meclis kararı alınması ve altyapı yatırımlarının belediyeler tarafından yapılması gerektiği, belediyelerin de ihaleyi kazanacak şirkete eğer isterse yüzde 10 oranında bedelsiz olarak ortak olabileceği bildirildi.
Söz konusu dağıtım ihalelerine ilişkin EPDK duyurusunun önümüzdeki günlerde Resmi Gazete'de yayımlanması bekleniyor. Duyurunun yayımlanmasının ardından şirketlerin de 30 Ekim 2012'ye kadar yeterlilik için başvuruda bulunması gerekiyor. İhalelerin 2013 yılının Ocak ayında tamamlanması hedefleniyor.
İhalelerin tamamlanmasının ardından lisans alan şirket, 6 ay içerisinde yatırıma başlamak, 18 ay içerisinde şehirde doğalgaz kullanımını sağlamamak, 5 yıl içerisinde de dağıtım bölgesi sınırları içerisinde tüm abonelere doğalgaz ulaştırmak zorunda.
1 milyonu aşkın kişiye doğalgaz ulaşacak
Şırnak'ın merkez nüfusu yaklaşık 61 bin, Artvin'in 25 bin, Ağrı'nın 105 bin, Doğu Beyazıt'ın 73 bin, Iğdır'ın 81 bin, Mardin'in 88 bin, Kızıltepe'nin 141 bin, Bitlis'in 46 bin, Bingöl'ün 95 bin, Muş'un 82 bin, Güroymak'ın 21 bin, Tatvan'ın 65 bin, Hakkari'nin 61 bin, Tunceli'nin 32 bin, Sinop'un 38 bin, Gerze'nin de 12 bin kişi düzeyinde bulunuyor.
Bu nüfus dikkate alındığında 1 milyonun üzerinde kişiye doğalgaz ulaştırılacağı tahmin ediliyor. Ayrıca şehirlerdeki üniversite ve organize sanayi bölgelerinin de doğalgaz kullanımı açısından ciddi bir tüketim potansiyeli bulunuyor.