Benzinin yüzde 65'i vergi
EPDK'nın Şubat ayı raporuna göre, 95 Oktan kurşunsuz benzin fiyatının %65,55'i vergiden oluşuyor
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından yayınlanan Şubat ayı petrol ve LPG Piyasası Fiyatlandırma Raporu'na göre, Şubat ayı boyunca uluslararası piyasadaki fiyatlara bağlı olarak benzin ve motorin fiyatları ülkemizde artış gösterdi ve vergisiz bayi satış fiyatı ortalaması ay boyunca K. Benzin 95 Oktan için 1,49 TL/lt motorin için ise 1,61 TL/lt olarak gerçekleşti.
Raporda şu bilgilere yer verildi:
"Halihazırda resmi olarak tanımlı benzin türleri Kurşunsuz Benzin 95 Oktan, Kurşunsuz Benzin 95 Oktan (E10), Kurşunsuz Benzin 98 Oktan ve Kurşunsuz Benzin 98 Oktan (E10) olmak üzere dört adettir. Ancak, bu ürünlerden sadece Kurşunsuz Benzin 95 Oktan akaryakıt istasyonlarında yaygın olarak satılmakta, bu ürün de standart ve farklılaştırılmış olmak üzere tüketiciye iki farklı şekilde sunulmaktadır. 95 Oktan 4,33 TL/lt düzeyindeki nihai fiyatın büyük kısmının vergi olduğu (%65,55), kalan kısmın ise ürün maliyeti (%24,90) ve piyasada faaliyet gösteren şirketlerin brüt kar marjı olduğu (%9,55) görülmektedir.
Motorin türleri fiyat oluşumu
Halihazırda resmi olarak tanımlı tek motorin türü bulunmaktadır. Akaryakıt istasyonlarında farklı ticari isimlerle satılan motorin türlerinin tamamı halk arasında “Eurodizel” olarak bilinen kükürt miktarı 10 ppm olan motorindir. Uygulamada akaryakıt istasyonlarında ikisi de aynı standartları taşıyan normal motorin ve farklılaştırılmış motorin olmak üzere iki motorin türü bulunmaktadır. 3,78 TL/lt düzeyindeki nihai fiyatın büyük kısmının vergi olduğu (%57,43), kalan kısmın ise ürün maliyeti (%31,22) ve piyasada faaliyet gösteren şirketlerin brüt kar marjı olduğu (%11,35) görülmektedir.
AB ve Türkiye şubat ayı ortalama vergisiz fiyat karşılaştırılması:
5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunun 10 uncu maddesinin birinci fıkrası "Petrol alım satımında fiyatlar en yakın erişilebilir dünya serbest piyasa koşullarına göre oluşur. Yerli ham petrol için, teslim yeri olan en yakın liman veya rafineride teşekkül eden"Piyasa Fiyatı" fiyat olarak kabul edilir." hükmünü, onbirinci fıkrası "Rafinerici ve dağıtıcı lisansı kapsamında yapılan piyasa faaliyetlerine ilişkin fiyatlar, en yakın erişilebilir dünya serbest piyasa oluşumu dikkate alınarak, lisans sahipleri tarafından hazırlanan tavan fiyatlar olarak Kuruma bildirilir." hükmünü haiz olup, söz konusu düzenlemeler çerçevesinde vergisiz akaryakıt fiyatları
AB ve Türkiye şubat ayı vergilerinin karşılaştırılması:
Ülkemizde akaryakıta uygulanan vergi miktarlarının belirlenmesi Maliye Bakanlığı'nın görev alanına girmektedir."