Belirsizlik ve kur 10 milyon euroluk yatırımdan etti

Türkiye’de yaşanan siyasi belirsizlik, yatırımları da etkiliyor. Sezon Pirinç, 10 milyon euro tutacağı öngörülen 2 yatırımı askıya aldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

YENER KARADENİZ-İSTANBUL

Terör saldırıları, siyasi belirsizlik ve jeopolitik riskler nedeni ile sıkıntılı bir dönem geçiren Türkiye’de yaşanan süreç yatırımları da etkiliyor. Sezon Pirinç Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan, 10 milyon euro civarında olacağını öngördükleri iki yatırımlarını askıya aldıklarını söyledi. Yaşanan gelişmelerin kuru da iç piyasada rekor düzeye taşıdığına dikkat çeken Erdoğan, gelişmelerin bir diğer olumsuz sonucu olan zamların en geç 6 ay içinde fiyatlara yansıyacağını vurguladı. Sezon Pirinç Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan, tarım sektörünü değerlendirmek amacı ile basın mensupları ile bir araya geldi. Toplantıda öncelikle yaşanan süreci değerlendiren Mehmet Erdoğan, Türkiye’de belirsizliğin hakim olduğu zor bir dönemden geçtiğini belirterek doların da bu gelişmelere bağlı olarak iç piyasada TL karşısında rekor düzeye yükseldiğini anlattı. Seçimlerin yenilenmesi ile kaosun daha da artacağına dikkat çeken Erdoğan, “Mutlak suretle koalisyon hükümetinin kurulması gerekiyordu ama olmadı. Biz de bu dönemde kendimizi korumak için yatırımlarımızı askıya aldık. Dövizdeki öngörülemezlik de bu kararımızda önemli bir etken oldu. Dövizin 3 günde yüzde 10 arttığı bir dönemde iş dünyasının da yönünü bulması zor” diye konuştu. 

Bakliyatta zam görülüyor 
Özellikle siyasi gelişmeler doların TL karşısında son bir haftada 2.77 TL seviyesinden 2.94 seviyesine kadar çıkmıştı. Yaşanan artışın ithalat ve üretim maliyetleri nedeni ile fiyatlara yansıyacağını anlatan Erdoğan son 2-3 ayda yüzde 15 artan bakliyat fiyatlarının kura bağlı olarak 6 ay içinde yeniden artacağını söyledi. Erdoğan, “Bir süre direnmeye çalışacağız. Siyasal konjonktürün düzelmesine bağlı her şey. Seçimler ile hükümet çıkar mı yoksa daha da artar mı belirsizlik bilemiyoruz. Tüketiciler de tedirgin ve tüketime yansıyor bu durum. Durgunluk var. Üreticiler durgunluk nedeni ile maliyetlere katlanmaya çalışıyor. Ancak kurdaki artış en geç 6 ay içinde bakliyat fiyatlarına zam olarak yansıyacak” değerlendirmesinde bulundu.

Erdoğan’ın verdiği bilgilere göre pirinç fiyatları geçtiğimiz eylül ayından bu yana yüzde 15 civarında geriledi. Sebebi Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) ithal yetkisi. Fiyatlarda yaşanan aşırı artışlara müdahale etmek ve tüketimi karşılamak amacı ile TMO, sıfır gümrük vergisi ile ithal yetkisi bulunuyor. Söz konusu vergi oranı şirket bazında yüzde 45 civarında bulunuyor. Erdoğan, “Pirinç ithal ve tüketim oranlarına bakıldığında geçen yıl 500 bin ton üretime karşılık 700 bin ton tüketim gerçekleşti. Resmi rakamlara göre Ortadoğu’dan 2 milyon civarında mülteci de var ki bunların kişi başı tüketimi Türkiye’nin 3 katı. Açık, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin gümrüksüz ithal yetkisi ile kapandı. 300 bin ton pirinç ithal edildi geçen yıl” dedi. Bu noktada ithalat yerine üretimin teşvik edilmesi gerektiğine dikkat çeken Erdoğan, “Ülkeler artık ithalat yasakları uyguluyor. Dünyada yıllık 500 milyon ton pirinç üretimi var ancak bunun sadece 40 milyon tonu dolaşımda. Endonezya 2 milyon tonluk ithalat için ihale açtı. Pahalı geldiği için teklif gelmedi. Malın pahalı gelmesi hiç önemli değil artık. Kimse pirinç satmak istemiyor. Alacak yer yok. Mühim olan tarımsal potansiyeli kullanmak. Kaynak varsa üretimde kullanmak lazım bunu. Bu anlaşmada ithalat yapılmasını değil üretimin teşvik edilmesini destekliyoruz” diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir