BDDK: Tarımı keşfedemediler, Bankalar: İstekliyiz

BDDK Kurul Üyesi Can Akın Çağlar, "Bankalarımız tüm sektörlere kullandırdıkları kredilerin yalnızca yüzde 4'ünü tarıma ayırmaları, bu sektörü henüz keşfetmedikleri sonucunu doğuruyor derken, özel banka temsilcileri, "tarıma istekliyiz" diye konuştular.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Kurul Üyesi Can Akın Çağlar, Türkiye'deki tarım sektörüne kullandırılan kredilerin 2003 yılında 2,6 milyar lira iken, 2011 yılının sonunda, 10 kat artışla, 29,3 milyar liraya ulaştığını belirterek, "Veriler bize göstermektedir ki, bankacılar açısından tarım sektörü takibe dönüşüm oranlarından endişe edilecek bir sektör değil" dedi.

Çağlar, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Türkiye Bölge Ofisi tarafından düzenlenen "Türkiye'de Tarım Finansmanı" konferansının açılışında, Türkiye'deki tarımsal gayrisafi hasılanın, toplam hasılanın yaklaşık yüzde 9'una denk geldiğini kaydetti. Tarımın kamu ve özel sektör tarafından finanse edildiğini dile getiren Çağlar, son 10 yılda hükümetin Türkiye'deki tarıma yaklaşık 36 milyar lira tarımsal hibe desteği sağladığını, 2012 için bunun 4,2 milyar dolar civarında olacağını söyledi.

Türkiye'deki tarım sektörüne kullandırılan krediler, 2003 yılında 2,6 milyar lira iken, 2011 yılının sonunda, 10 kat artarak, 29,3 milyar liraya ulaştığı bilgisini veren Çağlar: "Bu süre içerisinde Türk bankacılık sektörünün diğer segmentlere kullandırdığı krediler yaklaşık 13 kat artarken, tarım sektörü göreceli olarak daha az, 10 kata yakın arttı.  Bankalarımızca tarım sektörüne kullandırılan kredilerin toplam krediler içerisindeki payına baktığımızda ise 2003-2011 yılları arasındaki periyotta yüzde 4 civarında olduğunu görüyoruz. Türk tarımı, son yıllarda önemli ölçüde mesafe kat etmesine rağmen bankalarımız tüm sektörlere kullandırdıkları kredilerin yalnızca yüzde 4'ünü tarıma ayırmaları, bu sektörü henüz keşfetmedikleri sonucuna bizi ulaştırmaktadır.10 yıllık periyotta baktığımızda aslında tarım zihinlerimizde yer aldığı kadar korkulacak, riskli addedilecek bir sektör olmadığını rakamsal değerler ortaya çıkarıyor. Bu veriler bize göstermektedir ki, bankacılar açısından tarım sektörü takibe dönüşüm oranlarından endişe edilecek bir sektör değil" diye konuştu.

Özel bankalar destek ve farktan pay bekliyorlar

Konferansın öğleden sonraki oturumunda konuşan Denizbank, İş Bankası, Yapı ve Kredi, Garanti ve Vakıfbank temsilcileri, tarımsal destek ve fark ödemelerinin özel bankalar aracılığı ile yapılması konusunda benzer görüşler öne sürdüler.

Denizbank Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Sun "Tarıma sağlanan krediler ihtiyaç duyulan finansmanın çok altında. Özel bankalar da kredi destek ödemelerini dahil edilmeli. İpar’da varsak burada da olmalıyız" diye konuştu.

Kamu bankalarının kullandırdığı Tarım ve destek kredileri haksız rekabete yol açıyor diyen İş Bankası KOBİ Kredileri Tahsis Bölümü Müdürü Hasan Bolat; "kredileri kamu bankaları kullandırdığı için müşteri hakkında bilgi sahibi olamıyoruz. Bu nedenle kredi kullandırmakta zorlanıyoruz " dedi.

Vakıfbank KOBİ Bankacılığı Daire Başkanı Mehmet Uzulu ise Tarım kredilerinde geri dönüş olanının 8 yıl önceki yüzde 38’lerden yüzde 97’ye çıkması ile özel bankaların bu konuda iştahının arttığını, sigortacılıktaki gelişmenin de sektörün önünü açtığını söyledi .

Garanti Bankası KOBİ Bankacılığı Pazarlama Koordinatörü Esra Kıvrak ise Türkiye’de parçalı arazi sistemi nedeniyle tarımda büyüyemediğini, modern tarım için dönüşüme ihtiyaç olduğunu söyledi. Kıvrak; "Garanti olarak tarımda istediğimiz noktada değiliz. Tarım işletmeciliğinde modernizasyonla büyümek istiyoruz" diye konuştu.

Yapı Kredi Perakende Bankacılık Pazarlama Grup Direktörü Mehmet Cemalcılar da; " Tarımda büyümek için 250 şubemizi tarım şubesine çevirdik. Bu şubelerde en az 1 kişiyi tarım için eğittik. 2015 yılına kadar tarım iş hacmimizi 5 katına çıkarmak istiyoruz"  dedi.
 

Bu konularda ilginizi çekebilir