Başkentgaz ihalesi Torunlar'a gitti

Başkentgaz ihalesini 1 milyar 162 milyon milyon dolar teklif veren Torunlar Gıda kazandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA  - Başkent Doğalgaz Dağıtım Anonim Şirketi'nin yüzde 100 oranındaki hissesinin özelleştirme ihalesinde nihai pazarlık görüşmelerini Torunlar Gıda kazandı. İhalede agresif teklifler veren Torunlar Gıda 1 milyar 162 milyon dolar teklifle kazan şirket oldu.


Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nda (ÖİB), ÖİB Başkan Vekili Ahmet Aksu'nun komisyon başkanlığında yapılan ihaleye 6 firma katıldı.

Torunlar Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Torun Başkentgaz’ı için doğru fiyat verdiklerini söyledi.

İhale sonrasında açıklama yapan Torun; “İşletme için yüzde 20-25 oranında özsermaye koyacağız. Yerli bankalarla finansman için görüştük. Doğru fiyat verirseniz finansman bulmakta sorun yaşamazsınız. Biz doğru fiyat verdik” diye konuştu.

İhalede tüm teklifler ABD doları cinsinden alındı.

1 tur elemesiz kapalı yazılı teklif alınmasının ardından 2 elemeli tur yapıldı, ardından açık artırmaya geçildi. Açık artırma, belirlenen başlangıç tutarı üzerinden, açık artırım aralığıyla sürdü.

İhaleye; Eksim Yatırım Holding AŞ-GENPA Telekomünikasyon ve İletişim Hizmetleri Sanayi ve Ticaret AŞ-MKS Marmara Entegre Kimya Sanayi AŞ, Fernas İnşaat AŞ, Torunlar Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ, Türkerler İnşaat Tur. Mad. Enerji Üretim Ticaret ve San AŞ- Gama Holding AŞ, Zorlu Holding AŞ ile Akfen Holding AŞ-STFA Yatırım Holding AŞ katıldı.

BAŞKENTGAZ'ın yüzde 100 oranındaki kamu hissesi ''blok satış'' yöntemiyle özelleştirildi.

Türkiye'nin ikinci büyük doğalgaz dağıtım şirketi olan Başkent Doğalgaz, 9 bin 161 kilometre dağıtım hattına, bin 100'ün üzerinde basınç düşürme istasyonuna, esnek ring sistemi ile düşük basınçlı güvenli dağıtım özelliğine sahip. Şirketin, 2037 yılına kadar geçerli dağıtım lisansı bulunuyor.

DAKİKA DAKİKA İHALE SÜRECİ

Başkentgaz ihalesi için açık artırma başladı.

İlk turda alınan en yüksek teklif 717 milyon dolar oldu. 

Elemeli tura geçildi.

İlk elemeli turda en yüksek teklif 935 milyon dolar oldu. Zorlu Enerji bu turda elendi. 

İkinci elemeli tura geçildi.

EMG ikinci turda elendi.

Açık artırmada en yüksek teklif 1,1 milyar doları aştı.

Fernas İnşaat mola aldı.

İhaleye üç şirket devam ediyor.

Mola bitti.

Teklifler 1,2 milyar dolara doğru yükselirken Fernas İnşaat çekildi.

Akfen - STFA ortak girişimi de ihaleden çekildi.

1,162 milyon dolar teklif veren Torunlar Gıda ihaleyi kazandı. 

 

Ödeme konusunda yüzde 50 peşin, yüzde 25, yüzde 25'i tercih edeceğiz

[PAGE]

Ödeme konusunda yüzde 50 peşin, yüzde 25, yüzde 25'i tercih edeceğiz

 

Başkent Doğalgaz Dağıtım AŞ'nin özelleştirme ihalesinin nihai pazarlık görüşmelerinde, en yüksek teklifi veren Torunlar Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Torun, ''Doğalgaz ithal, dövize bağlı, şu anda da kurlar iyi, bir problem yok, zam olacağını zannetmiyorum'' dedi.
Torun, ihale sonrası yaptığı açıklamada, şirketin satışı için daha önce yüksek teklifler verildiğini, o günden bugüne geçen sürede birtakım düzeltmelerin, 500 milyon dolar gibi bir fiyat farkının olduğunu anımsattı. İşi yapan kişinin işten kar edeceğini umarak yapacağına dikkati çeken Torun, kendilerinin de bu işten kar etmeyi umdukları için bu işe girdiklerini, kar ederken halka da hizmet edeceklerini, ticarette de esasın bu şekilde olduğunu söyledi.
Daha önceki ihalelerin sadece doğalgaz sayaçlarından değil, Başkentgaz'daki yerel yönetim hissesindeki belirsizliklerden kaynaklanan sorunlardan dolayı iptal edildiğini kaydeden Torun, şimdi bu problemlerin giderildiğini, şirketi devraldıktan sonra, var olan problemlerin de hepsinin sırasıyla giderileceğini dile getirdi.
Torun, ortaklık konusuna ilişkin olarak da ''Türk ekonomisine faydalı olacak bir ortaklık yaparız ama sırf ortaklık yapmak için de ortaklık yapmayız'' değerlendirmesinde bulundu.
Doğalgaz zammıyla ilgili bir soruyu yanıtlayan Torun, zam konusunun kendi konuları olmadığını, kendilerinin bir dağıtım şirketi satın aldıklarını ve neticede gazı alırken BOTAŞ'a bağlı olduklarını kaydederek, ''Her nedense zam olmadan, zam olacak deyip onu kabulleniyoruz, yani biz çağırıyoruz. Doğalgaz ithal, dövize bağlı, şu anda da kurlar iyi bir problem yok, ben zam olacağını zannetmiyorum'' diye konuştu.
 
Ödemeler konusunda bilgi veren Torun, yüzde 20-25 aralığında özkaynak kullanacaklarını, kredi konusunda çalışmalarının bulunduğunu, bu ülkede ticaret yaptıklarını ve itibarlı firmalara sahip olduklarını kaydetti.
Torun, ''Ödeme konusunda yüzde 50 peşin, yüzde 25, yüzde 25 ödeme şeklini tercih edeceğiz'' ifadelerini kullandı.
İGDAŞ'a ilgilerinin devam edip etmeyeceği yönündeki soruya ise Torun, şu yanıtı verdi:
''Gelin ata binmiş ya nasip demiş. Mutlaka yatırımları yapacağız ama ilk önce bu ihaleyi neticelendirmek istiyoruz. Daha sonra kısmette varsa, pilavdan dönenin kaşığı kırılsın. Biz nasibe, kısmete ve hayra inanmış insanlarız.''
Bu konularda ilginizi çekebilir