Basel II'ye geçişi "yumuşatmaya" çalışıyor

Basel II'ye geçişin olumsuz etkilerini sınırlamak için ilgili kurumlarla değerlendirmeler sürüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı Hüseyin Aydın, 1 Temmuz'dan itibaren uygulamaya başlanacak olan Basel II'nin, sermayenin daha kısıtlı hale gelmesine ve maliyetinin artmasına neden olacak olumsuz etkilerini sınırlandırmak için ilgili kurumlar ile değerlendirmelerinin devam ettiğini söyledi.

Aydın, Kayseri Sanayi Odası'nda yaptığı konuşmada, Basel II'ye geçişle SYR'lerde beklenen 1.4 puanlık düşüşün, kredilerin daha riskli olmasından değil; YP cinsi DİBS'lerle, TCMB'de YP olarak tutulan zorunlu karşılıkların risk ağırlığının yüzde sıfırdan yüzde 100'e yükselmesi sebebiyle gerçekleşeceğini söyledi ve şöyle konuştu: "Basel II'yle risk ağırlıkları ve ölçümlemeleri değiştirilmektedir, riske duyarlılık artmaktadır. Dolayısıyla riske dayalı fiyatlama daha çok önem kazanmaktadır. Ülke ve şirket notu önem kazanmaktadır. Yeni uygulamada borçluların risk ağırlıkları sahip oldukları kredi notuna göre belirlenecektir. Kurumsal müşteriler için ödeme gücünü yansıtan derecelendirme gereksinimi ortaya çıkacaktır. Sermaye daha pahalı hale gelecektir."    

Bankaların, risklerin iyi yönetilebilmesi için borç almak isteyenlerin kredi değerliliklerinin ve ödeme güçlerinin ölçülmesini sağlayacak bilgilere sahip şirketlere kredi vermeye devam edeceğini belirten Aydın, "Riske dayalı yönetim önümüzdeki dönemde daha da önemli hale gelecektir" dedi. Aydın, son on yıllık dönemde, bankacılık sektörünün kredi davranışında çok ciddi bir değişiklik olduğunu söyleyen Aydın,"Bilançoda krediler 2002'de dörtte bir oranında paya sahipken,şimdi yarıdan fazla paya sahip olan kredilerdeki bu gelişmeyi destekleyen önemli faktörlerden bir tanesi de bankaların güçlü özkaynakları olmuştur... Güçlü özkaynaklar kredi artışının    sürdürülmesinin en temel göstergesidir" dedi.     

BDDK'nın 9 Mayıs'ta açıkladığı verilere göre, yılın ilk çeyreğinde sektörün aktif toplamı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 17.5 artışla 1.23 trilyon liraya ulaşırken, kredilerdeki artış yüzde 23.9 ile 699 milyar lira oldu.Ökaynaklar ise yüzde 13.4 artarak 153.17 milyar lira seviyesine ulaştı.        
 

Bu konularda ilginizi çekebilir