Bakanlıktan TEMU düzenlemesi... Ek gümrük vergisi geldi, 150 Euro sınırı kaldırıldı

4458 Sayılı Gümrük Kanunun Bazı Maddelerinin Uygulanması Hakkında Kararda değişiklik yapılarak e-ticarette 30 euroyu aşmayan eşya ile bin 500 euroyu aşmayan ilaç cinsi eşyalar için vergi düzenlemesi yapıldı. Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre yağlık ayçiçeği tohumu ve ham ayçiçeği yağı ithalatında da tarife kontenjanı uygulaması getirildi.

Haber Merkezi
YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ticaret Bakanı Ömer Bolat'ın Çinli Temu başta olmak üzere yurtdışında yapılan mikro ithalatı takibe aldıklarını söylemesinin ardından yasa değişikliği geldi.

Cumhurbaşkanı Kararları Resmi Gazete'de yayımlandı. 4458 sayılı Gümrük Kanunu'nun bazı maddelerinin uygulanması hakkında kararda değişiklik yapılmasına dair kararla yurt dışından getirilen eşyaların maktu vergi oranları değiştirildi.

Resmi Gazete'de yayımlanan ve Cumhurbaşkanı imzası taşıyan 4458 sayılı Gümrük Kanunu kararında şu ifadelere yer verildi:

"29/9/2009 tarihli ve 2009/15481 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan 4458 Sayılı Gümrük Kanununun Bazı Maddelerinin Uygulanması Hakkında Kararın 62 nci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. Posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla bir gerçek kişiye gelen ve ticari miktar ve mahiyet arz etmeyen, kıymeti 30 Avro'yu geçmeyen eşya ile kıymeti 1500 Avro'yu geçmeyen ilaç cinsi eşyanın değeri üzerinden; Avrupa Birliği ülkelerinden doğrudan gelmesi halinde yüzde 30, diğer ülkelerden gelmesi halinde yüzde 60, 6/6/2002 tarihli ve 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (IV) sayılı listede yer alan eşya olması durumunda yukarıdaki oranlara ilave yüzde 20, oranında tek ve maktu bir vergi tahsil edilir. Aynı Kararın 126 ncı maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde yer alan "150" ibaresi "30" şeklinde değiştirilmiştir."

Diğer Cumhurbaşkanı kararıyla, yağlık ayçiçeği tohumu ve ham ayçiçeği yağı ithalatında tarife kontenjanı uygulaması getirildi.

TEMU nedir?

Son zamanlarda dünyanın dört bir yanında Temu.com fırtınası esiyor. Hayal edilebilen hemen hemen her ürünü satışa sunan Temu, çevrim içi alışveriş mağazası olarak hizmet veriyor. Ucuz ve indirimli ürünlerle birçok ülkede hatırı sayılır bir kullanıcı kitlesine ulaşan Temu, ürünleri Çin’deki üreticilerin fabrikalarından veya depolarından doğrudan tüketiciye gönderiyor. Araba aksesuarları, giysiler, mutfak aletleri, elektronik eşyalar, dış mekan mobilyaları, elektrikli el aletleri, bebek kıyafetleri ve akla gelecek her türlü şey satın alınabiliyor. Bu konsept ile e-ticarette oldukça rekabetçi fiyatlar sunmayı başaran Temu, tüm dünyada giderek yayılıyor.