Bahçıvan: Sanayi odaklı üretimi Türkiye’nin gündemine taşıdık
İSO seçimleri öncesinde konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, “Son beş yılda İSO olarak Türkiye’de yeniden üretim ekonomisine dönülmesi konusundaki çabalara öncülük yaptık" dedi.
İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) Meslek Komiteleri ve Yönetim Kurulu seçimleri öncesindeki son Meclis toplantısında konuşan İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, “Son beş yılda İSO olarak Türkiye’de yeniden üretim ekonomisine dönülmesi konusundaki çabalara öncülük yaptık. TBMM’ye sevk edilen KDV reformu, KGF destekleri, KKDF’nin kaldırılması ile yatırım, Ar-Ge ve ihracat teşviklerinin genişletilmesine kadar birçok konu, bizim dile getirmemizin ardından hayata geçirildi” dedi.
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisinin mart ayı olağan toplantısı, “İSO Yönetim Kurulunun 2013-2018 Faaliyet Dönemine ve Etkinliklerine Bir Bakış” ana gündemi ile gerçekleştirildi. İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ın açılış konuşmasını yaptığı toplantıda oda üyeleri gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Konuşmasında gelecek hafta başında yapılacak oda seçimine dikkat çeken İSO Yönetim Kurulu Başkanı Bahçıvan, “2 Nisan Pazartesi günü Hilton Elmadağ Convention Center’da yapılacak Meslek Komiteleri ve Meclis Üyeleri seçimlerinin ardından 7 Nisan 2018 Cumartesi günü de Odamız Meclis Başkanlık Divanı, Yönetim Kurulu, Disiplin Kurulu, TOBB Delegeleri ve Meslek Komitesi Başkanları ve Yardımcıları seçimlerini Odakule binamızda yapacağız. Bu seçimlerin odamız ve camiamız için hayırlı ve uğurlu olmasını temenni ediyorum” dedi.
"Ekonomik durgunluktan çıkışın anahtarı sanayi"
İSO Yönetim Kurulu olarak 2013-2018 dönemini kapsayan görev süreleri boyunca Türkiye’nin en köklü ve en büyük sanayi odası olan İstanbul Sanayi Odası’nı yönetme onur ve sorumluluğunu layıkıyla taşımanın gayreti ve mutluluğu içinde olduklarını ifade eden Bahçıvan, ana hedeflerinin daha güçlü bir sanayinin daha sağlam bir ekonomik ve toplumsal istikrarın temeli olduğu gerçeğini toplumun tüm kesimlerine ve ilgili kurumlara anlatmak olduğunun altını çizdi.
Geride kalan beş yılda sadece Türkiye için değil dünyanın bütün bölgeleri için yüksek katma değerli sanayi üretimini merkeze alan bir ekonomi anlayışının yükseldiğini, ekonomik durgunluktan çıkışın anahtarının sanayiye ve üretime dönüş olduğu bir dönem olduğunu vurgulayan Bahçıvan sözlerini şöyle sürdürdü:
"İş birliği anlayışına özel önem verdik"
“2013-2018 Faaliyet Raporumuzda da görüldüğü gibi biz bu dönemde; sanayicilerimiz ile hem Hükümetimiz hem de kamuoyu arasında bir köprü olduk. Sanayimizin ve ekonomimizin daha iyi bir noktaya taşınması için hükümetimize birçok talebimizi ve önerimizi ilettik. Bakanlar ve seçkin konuklarımızla düzenlediğimiz Meclis toplantılarımız ve Meslek Komiteleri Ortak toplantılarımız, Ankara ziyaretlerimiz ve diğer tematik toplantılarımız vesilesiyle Başbakanımız, Bakanlarımız ve bürokrasimizle birçok defalar bir araya geldik. Bu temaslarımız, siz değerli Meclis üyelerimiz başta olmak üzere sanayicilerimizin bize ilettiği sorunları dile getirmemiz için önemli bir iletişim platformu oluşturdu. İSO Yönetim Kurulu olarak bu iletişim platformunu değerlendirirken, çalışma dönemimiz boyunca ön plana çıkardığımız iş birliği anlayışımıza özel bir önem verdik. Sorunlarımızın yanında önerilerimizi de dile getirerek her zaman çözümün bir parçası olduk.”
"Kalkınma için sanayiciler elini taşın altına koydu"
Bu anlayış sonucunda çok önemli kazanımlar sağladıklarını dile getiren Bahçıvan, bunların başında dünyada olduğu gibi Türkiye’de de sanayi odaklı bir üretim ekonomisi anlayışının hükümetin gündemine girmiş olmasının yer aldığını kaydetti. Bahçıvan, ‘Övünerek söyleyebiliriz ki İSO olarak Türkiye’de de yeniden üretim ekonomisine dönülmesi konusundaki çabalara öncülük yaptık. Birkaç örnek verecek olursam: Özellikle son dönemde Meclis’e sevk edilen KDV reformu; KGF desteklerinin başlaması ve devam etmesi; imalat sanayiinde kullanılan hammaddelerle ilgili vadeli alımlarda KKDF’nin kaldırılması; yatırım, personel, AR-GE ve ihracat teşviklerinin yeni bir anlayışla genişletilmesi; işçi-işveren ilişkilerinde reformlar yapılması; sanayi arsalarının aşırı pahalanmasının önüne geçilmesi; vergi süreçlerinde sanayiciyi koruyan düzenlemeler yapılması ve bunun gibi birçok konu, bizim dile getirmemizin ardından hayata geçirilmiş bulunuyor. Vizyoner önerilerimize ve bu önerileri temel alarak getirilen somut çözümlere dair ayrıntılı listeyi faaliyet raporumuzda bulabilirsiniz” dedi.