'Azalan ücretle çalışmak istemiyoruz'
ÖZ İPLİK-İŞ Genel Başkanı Murat İnanç, Hükümet’e ve Maliye Bakanlığı’na çağrıda bulunarak; adil vergileme için işçilerin, dar gelirlilerin de vergi teşviklerinden yararlandırılmasını, mevcut vergi adaletsizliğinin de düzeltilmesini istedi.
ANKARA (DÜNYA) -ÖZ İPLİK-İŞ Sendikası Genel Başkanı Murat İnanç, gelir vergisi dilimlerinin ilk iki diliminin belirlenmesinde çalışanlar aleyhine davranıldığını belirterek, ücretlilerin yıl içinde sürekli gelir azalışıyla karşı karşıya kaldığını belirtti. Murat İnanç yaptığı yazılı açıklamada, Hükümet’e ve Maliye Bakanlığı’na çağrıda bulunarak; adil vergileme için işçilerin, dar gelirlilerin de vergi teşviklerinden yararlandırılmasını, mevcut vergi adaletsizliğinin de düzeltilmesini istedi.
İşçiler vergisini en düzenli ödeyen kesim
Murat İnanç, istihdam teşviklerinin yanı sıra, son dönemde vergisini düzenli ödeyen işverenlere 5 puanlık vergi indirim teşviki sağlandığını hatırlatarak, diğer teşviklerle birlikte 10’un üzerinde ayrı teşvikin yürürlükte olduğunu vurguladı. “Bir kez daha işverenlerin ağırlıkla faydalanıcısı olduğu, amacı çalışanlar olarak itiraz etmediğimiz ‘istihdamı artırmak’ olsa da çalışma mekanizması işverenin karlılığını artıran şekilde tasarlanmış bir teşvikle karşı karşıyayız” diyen Murat İnanç, “Bizim esas çağrımız Maliye Bakanlığı’na ‘bizi unutmayın, biz azalan gelire çalışmak istemiyoruz’ mesajını iletmektir” dedi.
Teşviklerin büyük kısmı İşsizlik Sigortası Fonu'ndan
İstihdam teşviklerinde sıklıkla İşsizlik Sigortası Fonunun kullanıldığını belirten Murat İnanç, “İstihdamı artırmak, işsizlere iş bulmak için atılan adımlara itirazımız yok. İtirazımız, her yükün altına cesurca giren işçilerin, dar gelirlilerin vergi teşvikine gelince unutulmasıdır. Maliye Bakanlığımıza sesleniyoruz, teşvikler için Fonu kullanıyorsunuz ama vergiler yüzünden işçiler azalan maaşlarla çalıştırılıyor” dedi.
Murat İnanç, birinci ve ikinci vergi dilimlerinin düşük artırılarak, normalde asgari geçim şartlarının altında ücret alanların dahi ikinci hatta üçüncü vergi dilimine girmesinin sağlandığını belirterek, “Bu açıkça işverene verilen teşviklerin bir kısmının çalışan dar gelirlilere daha fazla vergi ödeterek geri alınması anlamına gelir. Bu adaletsizlik bir an önce bitmeli” dedi.
"Biz zengin değiliz!"
Çalışanların gelir vergisine yönelik işçi taleplerinin gerçekçi olduğunu belirten Murat İnanç, “Biz zengin değiliz, asgari ücret nasıl gelir vergisinde dilim atlayarak, ‘geliri arttı daha fazla vergi alalım’ denilen bir seviyeye gelebilir? Bunun telafisi de lütuf değildir” diye konuştu. İnanç, asgari ücretli vergisini en düzenli ödeyen kesim olması yanında; herhangi bir indirim imkânı olmadığı için dolaylı vergilerin gerçek ödeyicisi, ayrıca giderlerini indiremediği için de gelir vergisinin de yüzde 80’ler dolayında çok büyük bir kısmını ödeyen kesim olduğunu hatırlattı.
Murat İnanç, işçi kesiminin iki temel talepleri bulunduğunu belirterek bunları; “Gelir vergisi birinci dilimindeki yüzde 15 vergi oranı düşürülmelidir. Gelir vergisi birinci ve ikinci diliminde enflasyon ve yeniden değerleme oranlarının çok altında yapılan artışlar daha gerçekçi yapılmalıdır. Çalışanların da eğitim, yakıt, kira, ulaşım gibi temel harcamalarını gelir vergisinden düşebilmesi imkânı sağlanmalıdır” diye sıraladı.