ATO ‘yalıtım’ için KDV muafiyeti istedi
ATO, Türkiye'de enerji tasarrufuna konutlardan başlanabillir diyerek, 'yalıtım' içim KDV muafiyeti istedi
İSTANBUL - Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Bezci, yıllık 60 milyar dolarlık enerji ithalatı yapılan Türkiye’de, konutların enerjinin en fazla kullanıldığı ikinci alan olduğunu belirterek, “Türkiye’de enerji tasarrufuna konutlardan başlanabilir. Çatı, tavan, zemin, pencere ve duvarlarda ısı yalıtımı amacıyla kullanılan malzemelerde uygulanacak katma değer vergisi muafiyetiyle tasarrufun kapısı açılabilir” dedi.
Bezci, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’nin enerji alanında kendi kendine yeten bir ülke olmadığının altını çizerek, enerji faturasının her yıl kabardığını kaydetti. Türkiye’nin 2013 yılında enerji ithalatı için yaklaşık 60 milyar dolar ödediğini belirten Bezci, “Türkiye’de birincil enerji tüketiminin sektörlere göre dağılımına baktığımızda yüzde 27 ile sanayi sektörünün birinci sırada yer aldığını görüyoruz. Konut ve hizmetler sektörü de yüzde 26 ile ikinci sırada bulunuyor” dedi. Sanayide kullanılan enerjinin başka bir ürünün üretiminde kullanıldığını kaydeden Bezci, “Konutlarda kullanılan enerji insanların ısınma işlevini yerine getirdikten sonra havaya karışıyor. Isı yalıtımıyla havaya giden bu enerjinin miktarını ve sonuçta da faturayı düşürmek mümkün” dedi. Bezci, ısı yalıtımının gelişen teknolojiyle birlikte bina ömrü boyunca ısıtma ve soğutma giderlerinde yaklaşık yüze 50 oranında tasarruf sağladığını söyledi.
"Yıllık 6-7 milyar dolar tasarruf"
Türkiye’de yaklaşık 19 milyon konut bulunduğunu belirten Bezci, Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre bu konutların sadece yüzde 21,8’inin 2001 yılından sonra yapıldığına dikkat çekti. Bezci, “Türkiye’de bulunan konutların yüzde 80’inin 10 yaşından büyük ve yalıtımsız olduğu dikkate alınırsa, KDV muafiyeti ile teşvik edilecek ısı yalıtımı aracılığıyla yıllık 6-7 milyar dolarlık bir tasarruf mümkün olacaktır. Başka türlü ifade edersek yılda 6-7 milyar dolarlık israfın önüne geçilecektir” diye konuştu.
Bezci, ısı yalıtımı malzemelerine uygulanacak KDV muafiyeti ile Türkiye’nin enerji faturasının düşürülmesini yanı sıra, aile bütçelerinin korunacağını kaydetti. Bezci, ısı yalıtımı için yapılan harcama maliyetinin, vatandaş açısından yaz-kış sağlanacak tasarruf ile 3-4 yılda amorti edilebileceğini söyledi.
"İstihdam kapısı açar"
Bezci, Almanya başta olmak üzere Avrupa ülkelerinde yalıtım yatırımlarının kredilendirildiğini de hatırlatarak, Türkiye’de de aynı şekilde ısı yalıtımının kredi konusu olabileceğini söyledi. Bezci, Türkiye’nin 81 ilinde gerçekleştirilecek ısı yalıtım çalışmasıyla enerji tasarrufunun yanı sıra ülkenin en önemli sorunlarından biri olan istihdama da katkı sağlayacağını belirterek, “Isı yalıtım seferberliğiyle 100 bini aşkın kişiye de istihdam kapısı açılır” diye konuştu.