Atatürk Havalimanı etkiledi otel projeleri ofise dönüşüyor
Atatürk Havalimanı'nın üçüncü havalimanı sonrası kapanması planı, bölgede yapılacak otel projelerini etkiledi. Gelecek metro hattıyla Basın Ekspres aksında bundan sonra özellikle iş merkezi projelerine ağırlık verilecek.
Leyla İLHAN
Geleceğin Maslak'ı olarak görülen Basın Ekspres Yolu, Merkezi İş Alanı ilan edilmesinin üzerinden hızlı bir şekilde gelişimini devam ettiriyor. Son 5 yıl içinde birçok otelin geldiği lokasyon özellikle Atatürk Havalimanı'na yakınlığı nedeniyle de yüksek pirim topluyordu. Ancak Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın Atatürk Havalimanı'nın 3. Havalimanı'nın devreye girmesiyle kapanacağı açıklamaları üzerine bölgenin nasıl bir konum alacağı merak ediliyordu. Bölgede proje yapan firmalar Atatürk Havaalanı'nın kaldırılmasının şehrin batı yakası olacak yeni aksı olumsuz etkilemeyeceği düşüncesinde.
Sırada 16 adet otel projesi bulunuyor
Ancak Atatürk Havalimanı'nın kapatılacağı söylemleri bölgede yapılması planlanan otel projelerini etkiledi. Bölgede şu anda faaliyette olan Marriott, Divan G plus, Wyndham İstanbul, Holiday Inn'ın, yanı sıra Ege Yapı'nın Batışehir, Saray Alüminyum'un Greenist, Nurol GYO'nun Nurol Park, Torunlar GYO'nun Mall Of İstanbul projelerinde de yeni oteller yer alırken, aks üzerinde toplam 16 tane yeni otel projesi planlanıyor. Atatürk Havalimanı'nın kapatılacağının kesinleşmesiyle bölgede otel olarak tasarlanan bazı projelerde değişikliğe gidildiği belirtiliyor. Gelecek metro hattı ve rahat ulaşım olanaklarıyla bölgede bundan sonra otel yerine iş merkezi projelerine ağırlık verileceği ifade ediliyor.
Otel yatırımları yeniden gözden geçirilecek
Güneşli'deki Wyndham İstanbul Petek Yönetim Kurulu Başkan Vekili Yusuf Büyükkıdık, Atatürk Havalimanı'nın kapatılacak olmasıyla özellikle bölgede otel projeleri yapan firmaların projelerine yeniden çeki düzen vermeye başlayacaklarını söyledi. Otel projelerinin başka bölgelere kayabileceğini dile getiren Büyükkıdık, "Basın Ekspres aksı üzerinde 5-6 tane otel hizmete girdi. 5-6 tanesinin de inşaatı sürüyor. Bölgede toplam 16 otelin açılması bekleniyor. Biraz fazla sayıda proje geldi. Bundan sonra yapılacak projeler çok fizıbıl olmayabilir. Bu nedenle yatırımcılar yönünü iş merkezlerine çevirdiler. Hem havalimanının uzaklaşması hem de bölgeye çok sayıda otel gelmesiyle fizibilite aşamasında otel projelerini A ve B sınıfı iş merkezlerine dönüştürdüler. Üçe yakın otel projesi bu şekilde değişti" dedi. Büyükkıdık, bundan sonraki dönemlerde bölgede yapılan otellerin verimli olması için Atatürk Havaalanı'nın fuar ve sergi alanı olarak değerlendirilmesinin şehre daha fazla katkı sağlayacağını kaydetti.
Ulaşım kolaylığından dolayı ve merkezi iş alanı ilan edilmesinden dolayı Deva gibi bazı firmaların merkezlerini bölgeye kaydırdığını aktaran Büyükkıdık, "Dış Ticaret Kompleksi, Kuyumcukent ve basın tesislerinin büyük bir bölümü bu aks üzerinde. Lc Waikiki gibi perakende markalarının merkezleri burada. Nurol GYO, Hürriyetin arazisine yapacağı projede ofislere yer veriyor. Ağaoğlu 212 AVM'nin yanında iş merkezi yapıyor. Bunlar birkaç yıl içinde bölgede hayat bulacak olanlar. Levent-Maslak hattı hem çok pahalı hem de alt yapısı gelen yükü kaldıramıyor. Bu nedenle Levent Maslak hattındaki Büyükdere Caddesi'ne alternatif bir bölge olacak" diye konuştu.
Fuar ve kongre merkezi kısmet getirecek
Güneşli'de Basın Ekspres Yolu üzerinde Nurol Park projesini hayata geçiren Nurol GYO Genel Müdürü Musa Aykaç, Atatürk Havalimanı'nın kapatılacak olmasının bölgedeki projelerini değerini etkilemeyeceğini söyledi. Aykaç, "Mall Of İstanbul ile Batışehir'n ortasından geçen 3. Çevreyolu ile yeni havalimanına ulaşabilecek. Ayrıca Atatürk Havalimanı'nın yerine fuar ve kongre merkezi ya da tekno parklar yapılması halinde o zaman hem sağdan hem de soldan projeye kısmet gelecek. Kabataş-Bağcılar metro ihalesi var. O ihaleyle projemizin sağına soluna istasyonlar geliyor. 5 yıl içinde bitirilmesi beklenen bu proje de gerçekleştiğinde Basın Ekspres'den konut alanlar iyi ki aldık diyecekler" yorumunu yaptı.
İki yılda fiyatlar yüzde 30-40 oranında artar
Bağcılar İstoç'ta Batışehir projesini hayata geçiren Ege Yapı Genel Müdürü İnanç Kabadayı da Atatürk Havalimanı'nın kapatılacak olmasını bölgeyi etkilemeyeceğini söyledi. Güneşli bölgesinin Merkezi İş Alanı (MİA) ilan edilmesiyle şehrin giriş kapısı haline geleceğini aktaran Kabadayı, "Bu doğrultuda bölge potansiyelini katlayarak gidecek. Atatürk Havalimanı yerinin ne olarak kullanılacağının belirlenmesinden sonra daha da yüksek bir gelişim gösterecek" dedi. Bölgede markalı projelerde metrekare fiyatlarının 3 bin 500-4 bin TL aralığında olduğunu kaydeden Kabadayı, 2 yıl içinde yüzde bu rakamların yüzde 30-40 arasında pirim yapmasını beklediklerini dile getirerek,"Kabataş'tan bir metro hattı daha gelecek. Ulaşım sorunu çözüldükçe bölgeye olan ilgi daha da yükselecek" yorumunu yaptı.
Şehir Parkı projesi bölgeye nefes aldıracak
Basın Ekspres Yolu üzerinde İstwest projesini hayata geçiren Fer Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ramadan Kumova ise, havalalanın olduğu bölgede bir şehir parkı projesinin yapılmasının söz konusu olduğunu belirterek, böylece şehrin en nefes alan bölgesinde bir değer düşmesinin söz konusu olmayacağını kaydetti. 3. Havalimanı'nın yine bölgeden çok uzak olmadığını aktaran Kumova, "3 dakikalık mesafe 10 dakikaya çıktı. Dolayısıyla havaalanıyla şehir arasındaki en önemli bölge olacağı için yapılan otel ve diğer projeleri negatif etkilemesi söz konusu olmayacak. Metrosu, metrobüsü, bağlantı yollarıyla ve hemen yanı şehrin yanı başında olmasıyla şehrin batısında merkezi iş alan olacak. Havaalanından sonra bahsedilen şehir parkı yapılacaksa değeri daha da pozitif etkilenecek. Havaalanı bölgesinin şehir parkıyla birlikte fuar alanı olarak değerlendirilmesi de hem bölgede yapılacak otelleri etkileyecek hem de bölgeye uluslararası bir nitelik kazandıracak" diye konuştu.