Aracıların gelirinde yüzde 5 artış
Aracı kurum sektörünün toplam varlığı 2014'ün ilk yarısında 14 milyar liraya, özkaynağı da 3,5 milyar lira seviyesine çıktı. İlk yarıyılda sektörün toplam geliri yüzde 5 artışla 726 milyon liraya ulaştı
İSTANBUL - Aracı kurum sektörünün toplam varlığı 2014'ün ilk yarısında 14 milyar liraya, özkaynağı da 3,5 milyar lira seviyesine çıktı.
Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği'nden (TSPB) yapılan açıklamaya göre, birliğin yeni yayını Gösterge'nin güz sayısı yayımlandı. Bu sayıda yer alan verilere göre, 2014 yılının ilk yarısında aracı kurumların pay piyasası işlemleri geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 4 düşerek 809 milyar liraya indi. Bu işlemlerin 4'te biri İnternet kanalında gerçekleşti.
Aynı dönemde, yatırım kuruluşlarının kesin alım-satım işlem hacmi yüzde 46 düşerken, repo işlem hacmi yüzde 17 artış gösterdi. Yılın ilk yarısında aracı kurumların vadeli işlem hacmi 408 milyar lira olurken, yabancı yatırımcıların payı 4 puan artışla yüzde 25'e yükseldi.
Nispeten yeni olan opsiyon piyasası işlem hacmi, hızlı artışına devam etti ve yılın ilk yarısında 675 milyon liraya ulaştı. Bu işlemlerin yaklaşık yarısını iki aracı kurum üretti. Kaldıraçlı işlem (foreks) hacmindeki hızlı artış da devam ederken, toplam hacim 3,2 trilyon lirayı geçti.
Yılın ilk yarısında aracı kurumların karı yüzde 15 düştü
Aracı kurum sektörünün toplam varlığı 30 Haziran 2014 itibariyle 14 milyar liraya, özkaynağı da 3,5 milyar lira seviyesine çıktı. Aynı dönemde sektörün toplam geliri yüzde 5 artışla 726 milyon liraya ulaştı.
Sektörün en önemli gelir kaynağı olan komisyon gelirleri, pay senedi ve türev işlem aracılık gelirlerindeki düşüşe rağmen, kaldıraçlı işlem gelirlerinin katkısıyla bir önceki seneye göre değişmeyerek 452 milyon lira oldu. Kurum portföyüne yapılan işlemlerden elde edilen gelirler ise türev işlemlerin etkisiyle 3 kattan fazla artarak 137 milyon liraya ulaştı.
Giderler yüzde 13 artışla 647 milyon liraya yükselirken, bu tutarın yarısı personel giderine ayrıldı. Giderlerin gelirlerden daha hızlı artmasıyla 2014'ün ilk çeyreğinde sektörün dönem karı bir önceki yıla göre yüzde 15 azalarak 169 milyon lira oldu. Analize dahil edilen 88 kurumdan 53'ü kar, 35'i zarar etti.