Ambargo Türk üzümcüsünün önünü açtı
Rusya'nın ABD ve AB'ye ambargo uygulaması üzüm ihracatçısında umutları artırdı
İZMİR - Türkiye'nin yaş meyve sebze ihracatında önemli kalemi oluşturan sofralık üzüm, bu yılki ihracat dönemine Rusya pazarına yönelik artan beklentilerle başlıyor. Sofralık üzümde 13 Ağustos'ta başlayacak olan ihracat dönemi, en önemli alıcı konumundaki Rusya'nın Batı'ya yönelik ambargoları nedeniyle yeni hedefleri de beraberinde getiriyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'daki gelişmeler üzerine kendilerine yaptırım uygulayan ABD, AB, Kanada gibi ülkelerden et, balık, meyve-sebze, süt ve süt ürünleri alımını yasaklaması, Türkiye'de bu alandaki ihracat beklentilerini artırdı.
Türkiye'nin yaş sebze meyve ihracatında önemli kalemini oluşturan sofralık üzümde bu yılın ilk ihracat dönemi, Dış Ticaret Müsteşarlığı Batı Anadolu Bölge Müdürlüğü başkanlığında, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı İzmir Zirai Karantina Müdürlüğü, Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve İhracatçı Birlikleri temsilcilerinden oluşan kurul tarafından 13 Ağustos olarak belirlendi.
Ege'deki bağlarda toplanmaya başlanan çekirdeksiz kuru üzüm, çarşamba günü Rusya başta olmak üzere 100'e yakın ülkeye gönderilmek üzere yola çıkarılacak.
Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) verilerine göre, Türkiye'den Rusya'ya geçen yıl 1.5 milyar dolarlık yaş meyve-sebze ihracatı gerçekleştirildi. Türkiye'nin önemli ihracat kalemlerinden yaş üzümünde ise geçen yıl 187 milyon 962 bin dolarlık ihracat olurken, bunun 117 milyon 325 bin dolarlık kısmı Rusya'ya yapıldı.
İstanbul Yaş Sebze Meyve İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Hayrettin Uçak, Rusya'nın ambargosunun Türkiye'nin bu ülkeye ihracat şansını artırdığını söyledi.
Türkiye'nin meyve sebze alanında en büyük alıcısının Rusya olduğuna dikkati çeken Uçak, "Rusya'nın batıya ambargo kararı, Türkiye'nin ihracat şansını artırdı. Abrargo devam ederse Rusya'ya yaş üzüm ihracatında yüzde 10'luk bir artış bekliyoruz" dedi. Üzümün yanı sıra yaş sebze ve meyve ihracatının diğer ürünlerinde de artış beklediklerini bildiren Hayrettin Uçak, şunları söyledi:
"Türkiye 12 milyar euroluk pazardan büyük pay alabilecek"
"Rusya'nın aldığı karar siyasi, ne kadar süre geçerli kalacağı bilinmez. Eğer AB ile masaya oturup anlaşmazlarsa Rusya pazarında hakimiyetimiz artar. Gıda tedariki için Rusya ile Türkiye arasındaki görüşmelerin olumlu sonuçlanması halinde, başta yaş meyve ve sebze ihracatı olmak üzere Türkiye'nin gıda ürünleri ihracatı ivme kazanacaktır. Türkiye 12 milyar euroluk pazardan büyük pay alabilecek."
Uçak, üzüm ihracatının önünde her hangi bir engelin görünmediğini, ürünün kaliteli olduğunu, üretici fiyatlarının ihracatı destekler seviyede bulunduğunu kaydetti.