Ambargo Rusya’ya meyve sebze ihracatını artıracak

Rusya’nın AB ülkelerine karşı başlattığı ambargo sonrası, Türkiye’den Rusya’ya yapılan yaş meyve-sebze ihracatının %20-40 artacağı ifade ediliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

FİKRİ CİNOKUR

ANTALYA - Rusya’nın tarım ürünlerinde Avrupa ülkelerine ambargo koymasının Türk yaş meyve sebze ihracatını yüzde 20-40 artırması bekleniyor. İş çevreleri Rusya’ya et, süt, alkollü içecek, patates ve bakliyat ürünleri ihracatının artacağını ancak iç piyasada da fiyatların yükselme riski olduğunu ifade etti. 

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı ve TOBB Başkan Vekili Çetin Osman Budak, tarım sektöründe bu yeni fırsata göre mutlaka planlama yapılması gerektiğini belirterek, “Antalya üretim üssü. 

Bölgede 6.3 milyon ton yaş meyve sebze üretimi yapılıyor. Tarımda üretim planlaması yok. İsteyen istediğini ekiyor, yetiştiriyor. Rusya’nın Avrupa’ya ambargo koymasından dolayı üretim patlaması da yaşanabilir. Üretim planlaması yapılmaz ise iç piyasada fiyatlar üzerinde baskı da oluşturabilir. Türkiye’nin yaş sebze meyve üretiminin yüzde 10’u israf ediliyor. Asıl bunlar gündeme alınmalı. Ürünün lojistik kanalları planlanmalı, ambalajlama iyi yapılmalı. Bunların ötesinde mutlaka üretim planlaması yapılmalı” diye konuştu. 

Rusya’nın bu kararından sonra iç piyasada fiyatların üretici tarafından çok da fazla abartılmaması gerektiğini anlatan Budak, “Bu karar sonrası sadece meyve sebze sektörü değil, et ve kanatlı ürünler, süt ürünleri ve alkollü içecek ile patates ve bakliyat gibi ürünlerde de talepler artacak. Bunlara bakınca Rusya büyük bir pazar. Rusya pazarının çok iyi değerlendirilmesi lazım’’ dedi. 

Batı Akdeniz İhracatçı Birliği (BAİB) Başkanı Mustafa Satıcı da, Rusya’nın AB’ye ambargo koymasından sonra Türkiye’den ek ürün talebinde bulunduğunu söyledi. Ekonomi Bakanlığı ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve ihracatçı birliklerinin birlikte çalıştığını belirten Satıcı, sözlerine şöyle devam etti: “Rusya’ya 1.1 milyon ton meyve sebze ihracatımız var. Gelişen durum nedeniyle ihracatımızın yüzde 20-40 arasında artış olanağı var. Rusya, ülkemiz tarım sektörü için çok iyi partner. Rusya’ya şu anda en kaliteli sebze ihracatını yapıyoruz. Rusya’nın bizden talep ettiği ek ürünler için teknik çalışma yapıyoruz.” 

Rusya’ya ihracatın bir anda iki katına çıkarmanın mümkün olamayacağını ifade eden Satıcı, iç piyasada fiyatların artacağı şeklindeki kaygıların da doğru olmadığını dile getirdi. Satıcı, şunları söyledi: “Rusya’nın bu talebi karşısında iç piyasada fiyatların artacağı kaygıları doğru değil. Çünkü çok ciddi üretimimiz var. Rusya’nın ek talebinin Türkiye’den karşılanması onlar için de iyi olacak. Çünkü, Rusya’ya taze ve kaliteli ürün temin etme olanağı olacak. Böylece Rusya ile ihracatta yaşanan sıkıntılar da giderilecek. İç piyasada sektör çok fazla beklentiye de girmemeli. Planlı bir çalışma ile iyi bir performans göstererek ileri ki yıllarda Rusya’ya ihracatı daha da artırabiliriz.” 

Narenciye iyi para kazandırabilir 
Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır ise boykotun Rusya’ya yumurta, süt ve et ürünleri ihracatında olumlu etkileri olabileceğini belirterek, “Yaş meyve sebzede de mutlaka olumlu etki yaratacak. Ülkemizin bir takım ürünlerinin tanıtımı açısından büyük bir fırsat olacak. Süt ve beyaz et sektörü için bulunmaz fırsat. Rusya pazarında kalabilmek için bu fırsatları iyi değerlendirmeliyiz. Enfl asyonun yükseleceği gerekçesiyle ihracatın artmasına kaygıyla bakıl masını da anlamsız buluyorum” şeklinde konuştu. Antalya bölgesinde özellikle narenciye ürünlerinin çok iyi para kazandırabileceğini anlatan Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (BATEM) Müdürü Abdullwah Ünlü de, “Bu yıl bazı bölgelerde don olayı yaşandı. Fazla meyve yok. Üzümde de iklimsel koşullardan dolayı sıkıntı var. Böyle olunca elinde ürün olan üretici iyi para kazanır. Bu yıl üreticiler özellikle narenciyede çok iyi para kazanabilir” diye konuştu.

Rusya ile mutabakat sağlama noktasına gelindi
Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği (ASÜD) Başkanı Harun Çallı, AB ülkeleri ve ABD’den gıda ithalatını bir yıl süreyle durduran ve başta süt ve süt ürünleri olmak üzere Türkiye’den gıda ithalatı yapmak için harekete geçen Rusya ile Türkiye arasında gerçekleşen ilk resmi görüşmede mutabakat sağlanma noktasına gelindiğini bildirdi. Rusya heyetinin, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın kendilerine verdiği garantiyi kabul etmeye hazır olduklarını söylediğini aktaran Çallı, sertifikalar üzerinde en kısa zamanda anlaşma sağlanacağını ve bu sürenin uzun olmayacağını ümit ettiklerini kaydetti. 

‘Hayale kapılmamak gerekiyor’ 
Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Çalı, Rusya’nın AB’ye yönelik gıda ithalatı ambargosunun, Türkiye’deki meyve-sebze üreticileri ve ihracatçılarını olumlu etkileyeceğini, buna rağmen Rusya’nın kararını temkinli karşılamak gerektiğini söyledi. Çalı, “özellikle yaş meyve-sebze için olumludur fakat bunu da abartmamak, birtakım hayallere de girmemek lazım” dedi. Ambargo Türkiye’nin Rusya’ya meyve sebze ihracatını artıracak

Bu konularda ilginizi çekebilir