Akıllı tekstille otomobiller kişiselleşecek
Assan Hanil Genel Müdürü Okan Gedik, akıllı tekstil ürünlerini otomobil parçaları ile birleştirerek otomobilleri çok daha kişisel hale getirdiklerini söyledi.
Emre ESER / İSTANBUL
Dünya Otomotiv Konferansı'nda otomotiv, lojistik ve teknoloji sektör yöneticileri İstanbul'da bir araya geldi.
Bu yıl Türkiye'de üçüncüsü düzenlenen ve iki gün süren konferansta dijitalleşme, Endüstri 4.0 ve üretimin geleceği ile akıllı ulaşım ve sürücüsüz otomobiller gibi konular tartışıldı. Konferansa konuşmacı olarak katılan Assan Hanil Genel Müdürü Okan Gedik, yakın gelecekte trafikteki araçların fabrikadan kişiye özel biçimde çıkacağını, aracın tüm özelliklerinin sürücünün ruh haline göre biçim değiştireceğini söyledi.
Gedik, son dönemde otomobil üretiminde kullanılan malzemelerin büyük bir değişim geçirdiğini ancak bu değişimin artık sadece kullanılan malzemenin çeşidi ile kalmayacağını yakın gelecekte biometrik sensörlerin koltuk, direksiyon, havalandırma ve motor sistemi gibi diğer parçaların içine gireceğini ifade etti.
Araçların kişiselleşeceğine dikkat çeken Gedik konuşmasına şöyle devam etti:
Önümüzdeki yıllarda ilk olarak elektrikli ve hibrid araçlar daha sonra ise otonom sürüş ve araç paylaşım teknolojileri piyasaya hakim konuma gelecek. Yeni nesil teknolojiler artık araçların kontrolünü sürücüden almaya başladı. Bunun yanında araç içerisindeki malzemelerde kullanılan bazı sensörler ile sürüş güvenliği ve konfor konusunda yeni adımlar atılıyor.
Vücut verilerine göre sürüş dönemi
Biz de bu konuda yeni yatırımlar yapmaya karar verdik. Son zamanlarda akıllı tekstil ürünleri çok yaygınlaşmaya başladı. Biz bunu otomobilde ilk olarak sürücü koltuğunda uygulayacağız. Bu teknoloji sayesinde yolculuk boyunca sürücü ile temaz halinde olan yüzeylerden sürücünün anlık olarak biometrik verileri takip edilebiliyor. Çok basit anlatmak gerekirse sürücünün sinirlendiği bir anda onun kalp ritmi ve beyin dalgalarındaki değişikliklere otomobil bir tepki oluşturacak. Bu kabin ışığının rengini değiştirerek sürücüyüu rahatlatmak ya da daha ileriye gidersek ruh haline göre bir sürüş desteği olabilir.
15 milyon euro yatırım
Bu konuda şimdiye kadar 5 milyon euro yatırım yaptık ve önümüzdeki yıl 10 milyon euro daha yatırım yapacağız. İzmit'teki üretim alanımızda hava süspansiyonlu ticari araç koltuğu geliştiriyoruz. 3 büyük otomobil firması ile ortaklık aşamasındayız. Bu alana öncelik vermemizin nedeni ise ticari araçlardaki koltukların günde ortalama 20 saat kullanılıyor olması. Bu sayede özellikle uzun süren yolculuklarda sürücülerin konforunu artacak ve dikkat kaybı azalacak.
Yeni ortaklıklar kuruluyor
Dünya Otomotiv Konferansı Proje Direktörü Drektörü Ersin Kara ise ilk olarak 2014 yılında başladıkları bu organizasyondaki amaçlarının otomotiv sektörün üst düzey yöneticilerini bir araya getirmek olduğunu ifade etti. Kara, bu yıl üçüncüsünü düzenledikleri konferansta otomotiv dünyasında 470 katılımcıya ulaştıklarını uşaltıklarını ve burada çok sayıda yeni ortaklıkların kurulduğunu söyledi.