Aile şirketleri teknoloji yatırımlarına hız verecek
Rekabetin her geçen gün yükseldiği küresel ticaret ortamında inovasyon ve katma değerli üretimin önemi artarken, yapılan araştırmalar, yeni nesillerin yetişmesiyle aile şirketlerinin teknoloji yatırımlarına hız verdiğini ortaya koydu.
Katma değerli üretim, kar artışı ve şirket büyümeleri için kilit önem taşıyan inovasyon ve teknoloji yatırımları, şirketlerin "olmazsa olmaz" planlamaları arasında üst sıralarda yer alıyor.
"Nesnelerin interneti", "büyük data", "Fintech", "yapay zeka", "artırılmış gerçeklik" ve "sanal gerçeklik" gibi yeni nesil teknolojilerin konuşulduğu günümüzde, tüm şirketlerin rekabet gücünü koruması için teknoloji yatırımlarına hız vermesi gerekiyor. Yeni nesil teknoloji çağında yetişen gençler ise aile şirketlerinde inovatif çözümler sunmada öne çıkıyor.
Uluslararası danışmanlık ve denetim şirketi EY'nin, dünya genelinde aile şirketlerinin geçirdiği dönüşümü mercek altına alan Küresel Aile Şirketleri 2018 Araştırması'ndan derlenen bilgilere göre, aile şirketleri, büyüme için kültür değişimi ve inovasyona odaklanıyor.
23 ülkeden ortalama 9 bin 100 çalışanı bulunan ve yıllık ortalama cirosu 3,4 milyar dolar olan 589 aile işletmesiyle gerçekleştirilen araştırma, aile şirketlerinin teknoloji yatırımlarına hız verdiğini ortaya koyuyor.
Gelişmiş ülkelerde faaliyet gösteren aile şirketlerinin yüzde 68'i organizasyonlarını girişimci olarak tanımlarken, yüzde 67'si değişimin teşvik edildiğini, yüzde 61'i ise gelişim arayışında hata payı bırakıldığını belirtiyor.
Küresel aile işletmelerinin yüzde 68'i sosyal medyayı kullanırken, yüzde 65'i büyük veriyle çalışıyor, yüzde 50'si ise robotik süreç otomasyonunu iş süreçlerine dahil ediyor.
"Yeni kuşak aile üyeleri, teknolojik değişimleri anlamada önemli rol oynayacak"
Aile şirketleri, "yıkıcı" olarak tanımlanan teknolojik yeniliklerin gerisinde kalmamak için yatırımlara odaklanıyor. Söz konusu şirketler, teknoloji ve inovasyon yatırımlarını gelecek 3 yıl içerisinde genişletmeyi planlıyor.
Aile işletmelerinin gelecek dönemde yatırım yapmayı planladığı alanlar arasında yüzde 59 ile yeni ürün ve hizmetler başı çekerken, bunu yüzde 57 ile bilgi işlem sistemleri, yüzde 53 ile iş gücü ve yüzde 48 ile üretim kapasitesi takip ediyor.
Araştırmaya katılan aile şirketlerinin birçoğu, yeni kuşak aile üyelerinin "yıkıcı" değişim unsurlarını anlama konusunda önemli bir rol oynayacağını düşünüyor.
Katılımcıların yüzde 30'u aile şirketlerinde genç yeteneklerin ön planda olduğunu, yüzde 15'i ise gelecek kuşağın, pazarı yeniden şekillendirebilecek eğilimlerin tanımlanmasında kilit rol oynayacağını belirtiyor.
Araştırma sonuçları ayrıca, aile şirketlerinin yeni yeteneklerin yetiştirilmesi ve muhafaza edilmesini bir öncelik olarak gördüğünü ortaya koyuyor. Dünya genelinde her iki aile şirketinden biri bu yıl işe alım yapmayı planladığını belirtiyor. Aile şirketlerinin yüzde 10'u ise iş gücünü yüzde 5'in üzerinde büyütmeyi hedefliyor.
"Nesiller arası uyum sağlanması finansal performansı olumlu etkileyecektir"
Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan EY Türkiye Ülke Başkanı Metin Canoğulları, aile şirketlerinin teknolojik yeniliklerin beraberinde getirdiği yıkıcı değişimler karşısında yatırım planları yaptıklarını gözlemlediklerini söyledi.
Aile şirketlerini diğer organizasyonlardan ayıran en önemli özelliklerin başında uzun vadeli stratejilere odaklanmanın ve bu doğrultuda hızlı hareket edebilmenin yer aldığını belirten Canoğulları, şunları kaydetti:
"Bunun yanı sıra nesiller arası uyum sağlanması finansal performansı olumlu etkileyecektir. Dijital devrimle büyüyen ilk jenerasyon değişime aşina ve bu durum, pazarı yeniden şekillendiren yıkıcı değişim ve eğilimlerin tespit edilmesinde büyük önem taşıyor. Genç nesiller, inovasyon yolunda şirketlerine gerçek bir katkı sağlama potansiyeline sahip. Genç yeteneklerin iş süreçlerine erkenden dahil edilmeleri aile şirketlerinde performansın artırılmasına büyük destek sağlayacaktır."