Adrenalin için Veli Efendi'ye gidin
Bazı girişimcilerin İMKB'ye adrenalin için geldiğini söyleyen İMKB Başkanı Tarhan, "Adrenalin keyif verir ama bunun yeri borsa değil" şeklinde konuştu.
İSTANBUL - Bazı girişimcilerin İMKB'ye adrenalin için geldiğini söyleyen İMKB Başkanı İbrahim Turhan, "İstinye'ye gelmeyin, Veli Efendi'ye gidin. Orada fazla beklemelerine de gerek yok. Mikro iktisat okuyanlar bilir. Bazı insanlar riske aşıktır. Adam dağın tepesinden kendini aşağı atıyor. Böyle insanlar olabilir. Bazı insanlar risk almayı sever, adrenalin keyif verir ama bunun yeri borsa değil" şeklinde konuştu.
İzmir Ekonomi Üniversitesi'nde düzenlenen "Sermaye Piyasası: Türkiye'nin gelecekteki fırsat penceresi" konulu konferansta konuşan Turhan, Türkiye'nin 2000'li yıllarda büyük ekonomik dönüşüm yaşadığını, ekonominin temel altyapısının değiştiğini kaydetti.
Ekonomideki olumlu gelişmelerin "Türkiye'nin fiyatını arttırdığını" vurgulayan Turhan, "Türkiye ekonomisinin büyüme durumu da değişiyor. Türkiye'nin fiyatı artınca küresel yatırımcılar da bakıyor ve "Türkiye'de niye yatırımımız yok?" diyor. Böylece Türkiye'ye sermaye girmeye başlıyor. Türkiye'ye giren o sermaye de ekonomik birimlerin borçlanmasını mümkün kılıyor" diye konuştu.
Para politikasını idare edenler yoldan çıkmadıkça enflasyon düşer
Türkiye'nin enflasyon konusunda büyük aşama kaydettiğine dikkati çeken Turhan, "Demek ki enflasyon düşüyor. Şu anda biraz yüksek. Ama Merkez Bankası'nın yönetim kabiliyeti, bilgisi, teknik gücü, donanımı, bağımsızlığı var. Para politikasını idare edenler yoldan çıkmadıkça enflasyon düşer. Bu enflasyon probleminin çözüleceğinden en küçük bir kuşkum yok. Yeter ki davranış biçimimizi koruyalım" dedi.
Adrenalin keyif verir ama bunun yeri borsa değil
Halka arz seferberliğinin büyük önem taşıdığını belirten Turhan, geçmiş dönemde yaşanan sıkıntılar dolayısıyla işletmelerin hala sermaye piyasası ile tanışmadığına işaret etti.
Turhan, İstanbul Sanayi Odası'nın açıkladığı Türkiye'nin en büyük 1000 şirketinden sadece 127'sinin halka arz edildiğini, en büyük 100 şirketten ise sadece 28'ininin İMKB'de olduğuna dikkat çekerek, "En büyük şirketler bilanço ve kurumsallaşma konusunda problemi olmayan şirketler. Türkiye, dünya ekonomisinin yüzde 1,5'ini teşkil ediyor ama menkul kıymetlere baktığınızda sermaye piyasalarındaki payı binde 2. İMKB'de işlem görmek şirketler için kurumsallaşma yolunda atılmış önemli bir adımdır. İMKB'de kurumsal yönetim uygulamalarına önem verilmektedir" dedi.
Bazı girişimcilerin İMKB'ye adrenalin için geldiğini de söyleyen Tarhan, "İstinye'ye gelmeyin, Veli Efendi'ye gidin. Orada fazla beklemelerine de gerek yok. Mikro iktisat okuyanlar bilir. Bazı insanlar riske aşıktır. Adam dağın tepesinden kendini aşağı atıyor. Böyle insanlar olabilir. Bazı insanlar risk almayı sever, adrenalin keyif verir ama bunun yeri borsa değil" şeklinde konuştu.