Adana Ticaret Odası 120'nci yaşını ihracat yılı ilan etti
Adana Ticaret Odası'nın 120'nci yılını kutladığını söyleyen Başkan Atila Menevşe, "Yurtdışı tanıtıma 1 milyon TL'nin üzerinde kaynak ayırdık. Böylece Adana'nın üretiminin dünya ile entegre olmasını sağlayacağız" dedi
BELMA BAĞRIK
ADANA - Adana Ticaret Odası (ATO) Başkanı Atila Menevşe, 1894 yılında pamuk ticaretinin yurtdışı ağında düzenli bir şekilde yapılmasını sağlamak ve denetlemek üzere Ticaret ve Ziraat Bakanlığı'nın emri ile kurulan ATO'nun bu yıl 120. yaşını kutladığını ifade etti.
ATO'nun 120 yıllık süreçte Adana ekonomisinin daha düzenli hale gelmesi ve üyelerinin üretimini dünya pazarlarına taşıma misyonunu en iyi şekilde yerine getirdiğini vurgulayan Menevşe, 2014 yılındaki en büyük hedefl erinin ise tüm sektörlerin ihracata yönelmelerini sağlamak olduğunun altını çizdi.
Üyelerinin başta yurtdışı fuarlar ve ikili işbirliği görüşmeleri olmak üzere tüm etkinliklere katılımını sağlayacaklarını dile getiren Menevşe, Adana'nın üretimini daha iyi değerlendirmek, ekonomik göstergelerini en üst seviyeye çıkarmak için projeler hazırladıklarını kaydetti.
Çalışma programı hazırladık
Bu yıl üyelerinin sorunlarını çözüme kavuşturan daha etkin bir oda olabilmek için önümüzdeki 4 yılı kapsayan bir çalışma programı hazırladıklarını kaydeden Menevşe, "2014 bütçemizi de, 34 ana başlıktan oluşan çalışma programını hayata geçirebilecek şekilde düzenledik. 2014 bütçemizdeki en büyük artışı meslek komitelerimizin çalışmaları için ayrılan payda gerçekleştirdik. Tüm meslek komitelerimizin üretiminin yurtdışı pazarlarda tanıtım ve satışının gerçekleşmesi için önemli adımlar attık ve 2014 bütçemizde 1 milyon TL'nin üzerinde kaynak ayırdık. Böylece Adana'nın üretiminin dünya ile entegre olmasını sağlayacağız. 2014, Adana ekonomisinin kabuğunu kırarak dünyanın her köşesinde boy gösterdiği bir yıl olacak" diye konuştu.
İşletmelere sektörel site modeli
Menevşe, 2014 yılında uygulanmak üzere hazırlanan Meslek Grupları Destek Programı çerçevesinde, tüm sektörlere yurtdışı fuar desteği sağlandığını ifade ederken, oda üyelerinin sektörleriyle ilgili bilgi ve tecrübelerinin arttırılması, kurumsal kapasitelerinin geliştirilmesi, yurtiçi ve yurtdışı pazarlarda daha etkin ve aktif pay almalarının sağlanması amacıyla ödenek ve finansman desteği sunacaklarını anlattı. Sektörel bazda meslek komiteleri ve oda meclisi bazında yaptıkları görüşmelerde ise, Adana'nın lokomotif sektörlere gereksinim duyduğunun ortaya çıktığını vurgulayan Menevşe,"Mobilya, tekstil ve ayakkabı sektörlerindeki üretim kapasitelerinin Türkiye ölçeğinde önemli bir yere sahip olduğunu tespit ettik. Öncelikle kentin değişik kesimlerinde dağınık şekilde üretim yapan bu sektörlerin bir araya getirilmesi için siteleşme modelinin hayata geçirilmesine yönelik önemli aşamalar kaydedildi. Yerel seçimlerin ardından yönetime gelecek belediye başkanlarımızla bu sorunu en kısa zamanda çözeceğimize inanıyorum" dedi.