Adana iş dünyası sanayiye dönüş için kolları sıvadı
Son yıllarda sanayisini önemli ölçüde kaybeden Adana, bu alanda tekrar merkez olmak için işbirliği yapıyor. Dönüşümde temel öncelik ileri teknoloji, öne çıkan sektör ise hazır giyim.
Gülyüz ÇAVDARCI
ADANA - Çukurova Genç İşadamları Derneği’nin (Çukurova GİAD), “İmalat Sanayinde Küresel Eğilimler ve Adana” konulu raporu tamamlandı. İstanbul Medipol Üniversitesi Uluslararası Ticaret ve Finansman Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kerem Alkin ile İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Yülek’in katkılarıyla hazırlanan “İmalat Sanayinde Küresel Eğilimler ve Adana: Analiz ve Öneriler” konulu rapor Adana Sanayi Odası’nda (ADASO) kamuoyu ile paylaşıldı.
Çukurova GİAD Başkanı Ömer Faruk Sakarya açılış konuşmasında, imalat sanayisi güçlü olan ülkelerin kendi evrimlerini devam ettirmedikçe global piyasalarda kaybolacağını açıkladı. Sanayi ve endüstride bugün 4.0 kavramının tartışıldığını belirten Sakarya, “En azından 3 seviyelerine gelebilen ülkeler, önümüzdeki dönemde 4.0 ülkeler karşısında büyük ivme kazanacaklar ve rakipleri karşısında çok ciddi avantajlara sahip olacaklar. Elbette ki bu seviyelere gelebilmek ciddi yatırım, birikim ve anlayış değişikliği istemektedir” dedi.
Endüstri 2 ile 3 arasındayız
Üretmenin yetmediğini, yüksek katma değerli ürün üretmenin de gerektiğini belirten Sakarya, inovasyon yapmanın şart olduğunu kaydetti. Ar-Ge ve inovasyon ile sanayinin bambaşka boyuta geleceğini açıklayan Sakarya şöyle konuştu: Daha kaliteli, yüksek fiyatlı da olsa talep gören ürünler üretmeli, teknoloji ve dijital olanakları sonuna kadar kullanarak, maliyetleri minimize etmeli, böylece herkesin dilinde bir kavram olan kilogram yüksek ihracat rakamlarını yakalamalıyız.” Tüm bunlar 2023 hedefleri açısından önemli. Yapılan çalışmalarda geçen hafta açıklandı. Ülkemizin sanayi gelişimi endüstri endeksi 2 ila 3 arasında bir rakam açıklandı. Endüstri 4.0 iken biz Türkiye olarak sanayi ortalamasını alsak biz endüstriye 2,5 deriz. Katma değeri yüksek ürünler ve inovasyon ile kısa zamanda 3,0 ve üzerine çıkmamız mümkün olabilecek. Bütün bu tespitlerimiz ülke sanayisi üzerinde olduğu kadar Adana sanayisi üzerinde de aynı. Özellikle Adana’nın, Çukurova’nın tekrar sanayide daha güçlü bir ağırlık merkezi olabilmesi için bu bahsettiğimiz konular önem kazanıyor.” Adana’yı ileri teknolojilerin üretildiği bir bölge haline getirmek istediklerini açıklayan Ömer Faruk Sakarya, bu konuda bölgeye teşvikler alınması ve bölgenin yeniden planlanması gerekliliğine dikkat çekti.
İmalatın yerini hizmet aldı
Adana’da üretimin geriye, hizmetin ileriye gittiğini belirten Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç ise, çalışan sayısıyla ve gelişmiş düzeyiyle Adana’nın sanayideki payını kaybettiğini vurguladı. Adana’nın ihracatındaki payının yüzde 3 civarında geriye gittiğini ifade eden Kıvanç, öncelikle üretim ve ihraç etmek için de teşviklerle mücadele edilmesi gerektiğini belirtti.
Tekstil sanayiinde dünyanın merkezi
Adana olabilir Toplantıda konuşan Prof. Dr. Murat Yülek, “Adana ilk sanayileşen bölgelerden biri. Adana’dan ihraç edilen ürünler incelendiğinde, kumaş türlerinin ilk sırada yer aldığı görülüyor. Pamukla olan entegrasyon ve diğer girdilerde değerlendirdiğinizde burası aslında bir ülke. Buna rağmen tekstil ve hazır giyimin angarya tarafındayız. Adana, tekstil sanayinde dünyanın merkezi olabilirken tekstilden ciddi paralar kazansak da kazanabileceğimizin çok altında kazanıyoruz” açıklamasında bulundu.
“KİŞİSEL MARKA OLMAK HEPİMİZİN HEDEFİ OLMALI”
Çukurova Genç İşadamları Derneği’nin (Çukurova GİAD), “Gençlere yatırım geleceğe yatırım” sloganıyla hayata geçirdiği son projesi olan Çukurova GİAD Akademi’nin (Management & Business Academi-MBA) bu haftaki konuğu DÜNYA Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ oldu. Dernek merkezindeki toplantı salonundaki derste, 3 saat süreyle genç katılımcılara bilgi ve deneyimlerini anlatan Hakan Güldağ, ‘Markada Başarı Getiren Formül’ konusuna değindi. Dernek üyelerinin de dinlediği dersin başlangıcında MBA’nin önemli bir proje olduğunu vurgulayan Güldağ, bu projeyi hayata geçiren Çukurova GİAD Başkanı Ömer Faruk Sakarya ve ekibini kutladı. Markada başarı getiren formüllerde en etkili yöntemin ‘kişisel marka’ olduğunu aktaran Güldağ, ekonomide hikayesi olanın kazandığını açıkladı. Kişisel marka olmanın herkesin hedefi olması gerektiğine dikkat çeken Güldağ, “Örnek verecek olursak birçok diyetisyen ve uzman var ancak Canan Karataylı kendi başına bir marka olmuş durumda. Sosyal medya araçlarından olan İnstagram’da bir sürü konuda öne çıkmak ve markalaşmak isteyen kişiler var. Bazıları hedefini gerçekleştirerek takipçi sayısını, ilgi alanlarını genişletiyor bazıları ise gün yüzüne çıkmadan unutuluyor. Önemli olan unutulmadan hafızalarda yer edinebilmek” açıklamasında bulundu. Markada önemli olanın bir değer üretmek olduğunu ifade eden Güldağ, hatırlamanın tek başına yeterli olmadığını, bir şeyin adının o şeye yeterli olması gerektiğine dikkat çekti. Sosyal zekayı da işin içine katarak iletişimi artırmanın doğru olduğunu açıklayan Güldağ markada başarı getiren diğer formülleri şöyle sıraladı: “Öncelikle arayış çok önemli. Tasarım ufku, yenilikçi tutkusu, tüketiciye duyulan saygı, hedef kitleye uyumlu ürün kimliği, hatalara sıfır tolerans, teknoloji ve bilgi, markada başarı getiriyor.” Öğrencilerin sorularının ardından eğitim tamamlandı. Çukurova GİAD Başkanı Ömer Faruk Sakarya, MBA’ya katkısı nedeniyle Hakan Güldağ’a teşekkür etti. Günün anısına plaket verildi.