AB’deki toparlanma, ihracatçının beklentilerini yükseltti
Bu yıl yüzde 1 büyümesi beklenen AB’deki toparlanma sinyalleri Türkiye’nin ihracatına yansıdı. İlk 4 ayda geçen yılın aynı dönemine göre AB’ye yaptığımız ihracat yüzde 13.83 artarken, iş dünyasında 2023 hedeflerinin yakalanacağı umudu tekrar yeşerdi
SERCAN AKINCI
İSTANBUL - Türkiye’nin ihracatındaki payı son yıllarda yüzde 60’lardan yüzde 40’ın altına kadar gerileyen Avrupa Birliği’ndeki canlanma, ihracatçının beklentilerini artırdı. DÜNYA’ya konuşan önde gelen ihracatçı sektörlerin temsilcilerine göre, Avrupa pazarındaki canlanmanın ihracata olumlu katkısı artarak sürecek. İhracatçılar, AB dışındaki komşu pazarlara ihracatta da artış yaşandığını belirtiyorlara
Avrupa Birliği’nde (AB) 2008 yılında yaşanan küresel ekonomik krizin ardından yeni yeni gelmeye başlayan toparlanma sinyalleri Türkiye’nin ihracatına yansıdı. Avrupa’daki bu toparlanma sinyalleri Türk ihracatçısını ve hükümet yetkililerini heyecanlandırıyor. Çevre ülkelerdeki gerek ekonomik gerekse siyasal krizler Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşma konusunda yavaş kalmasına yol açmıştı. Şimdi Avrupa’daki toparlanmayı gören iş dünyasında 2023 yılına dair 500 milyar dolarlık ihracat hedefinin yakalanabileceğine dair tekrar umut yeşerdi.
Türkiye’nin AB’ye yaptığı ihracat 2012 yılının ilk 4 ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 7.16 azalırken, geçtiğimiz yıl ilk 4 ayda AB’ye yapılan ihracatta sadece yüzde 2.23’lük artış yaşanmıştı. AB’de yüzde 1’lik büyüme beklentisi ise Türkiye’nin AB’ye yaptığı ihracata bu yılın ilk 4 ayında yüzde 13.83’luk artış olarak yansıdı. Geçtiğimiz hafta DÜNYA Gazetesi ve DHL Express işbirliğiyle düzenlenen “İhracatın Yıldızları” yarışmasının ödül törenine katılan Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da Avrupa’daki toparlanmaya dikkat çekmişti. Törendeki konuşmasında bu yıl Euro Bölgesi’nin yüzde 1’lik büyümeyi yakalayacağını ifade eden Babacan,”Avrupa’daki bu zayıf toparlanma dahi, bizim son 4-5 aydır ihracat rakamlarımıza oldukça olumlu katkıda bulundu. Bu toparlanma sürdürülebilir bir toparlanma olursa, ekonomimiz ve ihracat potansiyelimiz açısından çok faydalı olacak” demişti.
Toparlanma sürerse 2023 yakalanabilir
ABD’de işlerin dengesel olarak yürütülüyor olmasının AB’ye daha rahat hareket etme şansı tanıdığını bildiren İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Başkanı Murat Akyüz, AB’nin bu kozu kullanarak toparlanmaya başladığı söyledi. AB’de ciddi bir tüketim toplumu olduğunu belirten Akyüz, “Bu nedenle oradaki yüzde 1’lik bir büyüme bile çok ciddi şekilde bize yansıyor. Eğer Avrupa’daki toparlanma sürdürülebilir olursa, çevresel faktörler nedeniyle ilerlemede yavaş kaldığımız 2023 hedefl erini yakalayabiliriz” dedi. AB’deki toparlanmanın sinyallerinin 2013 sonundan itibaren gelmeye başladığını aktaran Elektrik Elektronik ve Hizmet İhracatçıları Birliği (TET) Başkanı Fatih Kemal Ebiçlioğlu, sektör genelinde ihracatın iyileştiğine dair yorumlar aldıklarını belirtti. Bu nedenle LCD TV’lerin ihracatında artış beklediklerinin altını çizen Ebiçlioğlu, “Geçtiğimiz yıl Avrupa’daki daralma, euro/dolar paritesindeki dalgalanmalar ve tek yıllarda küresel spor organizasyonlarının azlığı TV pazarını olumsuz etkilemişti ancak 2014’te bu tablonun değişmesini ve LCD TV ihracatımızın önemli miktarda yükseleceğini düşünüyoruz. Olimpiyatlar, Dünya Futbol Şampiyonası gibi spor organizasyonları elektronik ihracatına katkı sağlayacaktır” dedi.
Müşteriler arttı, potansiyel yüksek
AB’ye yaptığımız ihracatın toplam ihracat içindeki payının yüzde 50’lerden yüzde 38’lere kadar düştüğünü anlatan İstanbul Demir Ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Başkan Vekili Tahsin Öztiryaki, AB’deki toparlanmanın devam etmesi halinde bu oranların tekrar eski seviyelere gelmesini beklediğini açıkladı. Öztiryaki, şöyle devam etti: “AB’nin yanında çevre ülkelere yaptığımız ihracatta da toparlanma var. Bu gelişmelerin ihracatımız için büyük katkıları olacak. AB’de ekonomi zayıfl ayınca pazara yakınlık nedeniyle bizden mal almayanlar da bize yöneldi. Önümüzdeki dönemde bu yeni müşterilere iyi hizmet verebilirsek, bizden mal almaya devam ederler.”
Türkiye hızda öne çıktı, Avrupa bizden katma değerli ürün istiyor
Avrupa’da ekonomik anlamda büyümenin başladığına dikkat çeken Osmanbey Tekstilci İşadamları Derneği (OTİAD) Başkanı Ali Ulvi Orhan, Avrupa’nın konuşulduğu gibi parasal genişlemeye gitmesi durumunda ekonomik olarak büyüyeceğini ve euronun düşeceğini belirtti. Halen Türkiye’nin komşu ülkelerinde ciddi sıkıntıların olduğunu anımsatan Orhan, “Biz 2008'e kadar hazır giyim ihracatının yüzde 80’ini Avrupa’ya yapıyorduk. 2008 krizinden sonra pazar çeşitlendirmelerine gidildi. Şimdi tekrar Avrupa yükselişe geçti. Avrupa büyüdüğünde önümüzdeki tek sıkıntı euro düşeceği için fiyat vermek olacak” dedi. Eskiden siparişlerin 6 ay önceden verilmesine karşın artık 2- 3 ay önceden sipariş verildiğine değinen Orhan, bu nedenle Türkiye’nin hız konusunda ön plana çıktığını ifade etti. OTİAD Başkanı Orhan, artık Avrupa’nın Türkiye’den katma değerli ürün talep ettiğini belirtirken, hazır giyimde örme mallara ilginin arttığını kaydetti.