978 adet ithal ürünün yerli üretimi gündemde

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü, ithalata karşı yerli hamle başlattıklarını söyledi ve 978 adet ürünün yerli üretimi için çalıştıklarını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, ithalata karşı yerli hamle başlattıklarını söyledi ve 978 adet ürünün yerli üretimi için çalıştıklarını, 2018 içinde ilk ürünleri görmeyi umduklarını söyledi.

TOBB Sanayi Odaları Konsey Toplantısı’na katılan Özlü, NATO ve AB kaynaklı sorunlara işaret ederek, Türkiye’ye karşı çifte standart uygulandığını vurguladı. Özlü, “Türkiye’nin artık denizde boğulacak zamanı yok… Biz, dereleri de, denizleri de çoktan geçtik” dedi.

Bakan Özlü, büyüme ve zenginleşmeye yönelik çalışmaların süreceğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Milli hedefl er için, rotamız yerliliktir, yerli ürünlerin desteklenmesidir. Dışa bağımlılığı azaltmanın yolu, yerli ve milli üretimdir. Bu kapsamda, ‘İthalata karşı yerli üretim, yerli hamle’ çalışmasını başlatmış bulunuyoruz. Türkiye’nin ithal ettiği ara mallar içinden, ilk aşamada 978 adedini tespit ettik. Bu sayı, zamanla 2 bin 600’e kadar çıkacak. Bakanlığımızın hazırladığı ‘İthal Sanayi ürünlerinin Yerlileştirilmesi Projesi’nin sunumunu, geçtiğimiz günlerde Bakanlar Kurulumuza yaptık. Projemiz kapsamında; öncelikli olarak kimya, ilaç, elektronik, makine, teçhizat, gıda ve motorlu kara taşıtları sektörlerindeki ürünlerin ülkemizde üretilmesi için, teşvik mekanizması kuracağız. Bu projede; Maliye, Ekonomi ve Kalkınma bakanlıklarımızla birlikte çalışacağız. 2018’de ilk ürün sözleşmelerini yapacağız. Gelecek yıl sonunda, inşallah ilk ürünleri görmüş olacağız.” 

‘Çıkan fonların ocak ayının ikinci yarısında geleceğine inanıyoruz’

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da sanayinin büyüdüğünü vurgulayarak güncel olarak döviz piyasalarındaki çalkantıya işaret etti.

Hisarcıklıoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “ABD Merkez Bankası kararları, Trump’ın tartışmalı vergi tasarısı, Çin’in sıkı para politikasına geçmesi, olası Venezuela moratoryumu, Suudi Arabistan-İran gerginliği, Türkiye ABD-AB gerginliği uluslararası fonların yeni yıla kadar saha kenarına çekilmesi için bahane olarak kullanılacak. Bunların da etkisiyle, ülkemizde hem faiz oranları, hem de döviz kurlarındaki yükselme, reel sektörü zorluyor. Şu an çıkan fonların, ocak ayı ikinci yarısından sonra tekrar geleceğini düşünüyoruz. Bu süre zarfında, çalkantılı dönemi en az hasarla atlatmamızı sağlayacak desteklerin, sanayimize ve reel sektöre verileceğine inanıyoruz.”

1,5 milyon ilave istihdam sağlandı

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Ağustos sonu itibariyle 1 yılda 1,5 milyon kişiye ilave istihdam sağlandığını söyledi. Hisarcıklıoğlu, “Ağustos sonu itibariyle, geçen sene aynı dönemiyle karşılaştırdığımızda, 1,5 milyon kişiye ilave istihdam sağladık. Toplam istihdam edilen kişi sayısı, 28,8 milyonu buldu ve tüm zamanların en yüksek istihdam rakamına ulaşıldı. İstihdamdaki başarımız, esasında dünya çapında bir olay. 2012-2016 dönemini kapsayan 5 yılda, Türkiye’de 2,4 milyon kişiye yeni iş sağladık. Avrupa’da en fazla istihdam artıran ülkeyiz. Almanya ve Fransa’nın toplamından fazla istihdam üretiyoruz” dedi.