71 enerji projesi durduruldu

Enerji Bakanı Yıldız, doğalgaz ithalatının azaltılması gerekirken, 2 bin enerji yatırım projesinin 71 tanesinin hukuken durdurulduğuna dikkat çekti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'de realize edilen 2 bin enerji yatırım projesinden 71 tanesinin hukuken durdurulduğuna işaret ederken, bu yatırımların durmasını, "Bizim yerli kaynakla ilgili gerek hukuki, gerek başka bir açıdan bıraktığımız yatırımların, tarafımıza yol, su elektrik, köprü olarak dönmediğini, ithal enerji olarak döndüğünü bilmemiz lazım" sözleriyle eleştirdi. 
 
İstanbul Fuar Merkezi'nde düzenlenen, 18. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı'nın ICCI açılışında konuşan Bakan Yıldız, elektirk ve doğalgaza yapılan zamlar ve enerji yatırımları konusuna değindi. 
 
Son zamlarla bile 2008 Aralık fiyatına ulaşılamadı
En son yaptıkları doğalgaz ve elektrikteki tarifesindeki düzenlemelerinin enteresan sonuçlarının ortaya çıktığını söyleyen Bakan Yıldız, "Bunlardan biri Türkiye'nin TL cinsinden 2008 yılı Aralık ayındaki fiyatlara henüz ulaşılamamış olmasıdır. Doğalgaz fiyatları bugün 24-25 Nisan itabariyle dahi, Aralık 2008 yılındaki TL cinsinden fiyatlara ulaşamamıştır. Yani global krizin, dünyada oluşturduğu tesir ve enerji kalemlerindeki dalgalnmalar, henüz stabil hale gelmemiştir. Hele hele son bir yılda, bölgemizdeki 'Arap Baharı' ile gelen yüklerin de buna artı katkı koyduğunu söylemeliyim" dedi. 
 
Türkiye'deki doğalgaz AB'den ucuz
Bir diğer unsur olarak Türkiye'deki doğalgaz fiyatının, AB'den daha ucuz olması olduğunu savunan Bakan Yıldız, "İhracatımızın önemli bölümünü teşkil eden AB üyesi ülkeler nezdinde rekabet gücüne baktığımızda doğalgaz, AB'deki en ucuz ikinci ülkede konumunu korumaktadır. Türkiye bunu neyle hak etmiştir. Burada doğalgaz mı çıktır? Serbest piyasadaki yapılanmasına çok iyi bakmamız lazım. Aynı zamanda dünyada dört ana eksende dağıtımının yapıldığını ve fiyatlama mekanızmalarının da aynı şekilde olduğunu unutmamamız lazım" dedi. Yıldız, ham petrol fiyatının dünyada hemen hemen yeknesak hale geldiği bir ortamda doğalgazın aynı şekilde ilerlemediğini gördüklerini, bunların her birinin de uluslararası ilişkilere olan tesirlerini gözardı etmemek gerektiğini savundu. 
Dünyadaki talep artışının kaynaklarına göre dağılımına bakıldığında, Türkiye'deki enerji yapılanması açısından dikkat çeken rakamlar olduğunun altını çizen Yıldız, akaryakıtın yüzde 14, doğalgazın yüzde 50, kömürün yüzde 30, nükleer enerjinin yüzde 61, hidro elektrik kaynaklarının yüzde 47, rüzgar, yenilenebilir ve güneş gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının ise yüzde 550 kat civarında artacağını öngördüklerini ve enerji kaynaklarıyla ilgili stratejilerinin doğru yönde gittiğini ifade etti. 
 
Yerli kaynaklara spekülatif müdahale
Türkiye'nin her zaman olduğu gibi yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarıyla ilgili yapılanmasını sürdüreceğini belirten Yıldız, diğer yandan sivil toplum kuruluşları, kamu kurum ve kuruluşlarına düşen görevlerden bahsetmek istediğini ifade ederek, bazı enerji yatırımlarının durdurulmasını, şu sözlerle eleştirdi: 
 
"Bugün bir kısım iyi niyetli, 'tencere-tava' çalan vatandaşlarımızın yanında, manipulatif, hatta spekülatif şekilde yerli kaynaklarımıza müdehale edenlere karşı, sivil toplum örgütleri gücünü kullanmak durumundadırlar. Çünkü bizim her yerli kaynakla ilgili gerek hukuki açıdan, gerek başka bir sebeple bıraktığımız yatırımların, tarafımıza yol, su, elektrik. köprü olarak dönmediğini, ithal enerji olarak döndüğünü bilmemiz lazım. Doğal gazın ithaliyle alakalı şikayete geldiğimizde, her birimiz ortak dil oluşturabiliyoruz. Evet, doğalgaz ithalatını azaltmamız lazım. Fakat bunla ilgili Türkiye'de, realize edilen 2 bin tane yatırımın 71 tanesinin hukuken durdurulduğunu söylemem lazım. Bunları önemli bir kısmı yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarıyla ilgili yatırımlar. Burada herhangi bir yanlışlık yok mu? Burada bir sıkıntı var. Bunu hep beraber giderebiliyor olmamız lazım. Ben yapılan her müdehalenin kötü niyetli olduğunu söylemiyorum. Fakat sonuçları itibariyle baktığımızda, sonucun özellikle ithal enerjiyle, cari açıkla alakalı kalemlerde önemli sonuçlar doğurduğunu söylemek istiyorum." 
 
Bu konularda ilginizi çekebilir