51 bin mükellef 3 milyar lira tasarruf edecek

E-fatura ile firmalar 2016'da 3 milyar TL'nin üzerinde tasarruf sağlayacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Uyumsoft Bilgi Sistemleri ve Teknolojileri AŞ Genel Müdürü Hüseyin Şahin, "51 bine yakın mükellef, e-fatura uygulamasıyla 2016 yılında 3 milyar TL'nin üzerinde tasarruf sağlayacak. Yılda 200 bine yakın ağacın kesilmesinin de önüne geçilecek" dedi. 

Şahin, "Geçtiğimiz yıl Türkiye'de yaklaşık 100 milyon adet e-fatura kesildi. Gelir İdaresi Başkanlığı, 1 Ocak 2016 tarihine kadar e-fatura kapsamına girecek firmalarla, önümüzdeki yıl içerisinde ise 500 milyon fatura kesileceğini bildiriyor" diye konuştu. 

Halihazırda 20 binden fazla mükellefin e-fatura kullandığını kaydeden Şahin, 1 Ocak 2016 tarihine kadar 31 bin yeni mükellefin de Gelir İdaresi Başkanlığı efatura.gov.tr sitesinden başvurularını yaparak, e-faturaya geçmeleri gerektiğini vurguladı. 

Uyumsoft Genel Müdürü, e-fatura kesildiği zaman muhatap olan firmanın 30 saniye sonra faturasını teslim aldığını belirterek, "Burada kilit olan nokta, e-fatura başta olmak üzere, e-defter, e-arşiv, e-bilet gibi e-dönüşüm uygulamalarıyla, ticaret gerçekten büyük hız kazandı. Sadece e-faturayla değil, kayıtlı e-posta (KEP) ile de yazışmalar resmi tebligat niteliği kazandı. Ticarette hız arttı ve daha güvenilir hale geldi" ifadelerini kullandı.  

"Naylon faturaya son" 

Hüseyin Şahin, gelecek yıl 51 bin mükellefin e-fatura uygulamasıyla, 2016 yılı sonunda 3 milyar TL'nin üzerinde tasarruf sağlayacağını ve yılda 200 bine yakın ağacın kesilmesinin de önüne geçileceğini dile getirdi. 

Şahin, "E-fatura esasen kağıt faturaya göre çok daha güvenli bir metot. Bildiğiniz gibi piyasa tabiriyle eskiden 'naylon fatura' algısı vardı. E-faturada artık bu mümkün değil. Çünkü siz, faturanızı sisteme girdikten sonra, mali mührünüz ile imzalayarak, onu Gelir İdaresi Başkanlığına gönderiyorsunuz" dedi. 

E-faturaların gönderildikten sonra ulaşılmadığı veya görülmediği mazeretlerinin olmadığını da ifade eden Şahin, "E-faturalar, Gelir İdaresi Başkanlığı üzerinden gönderiliyor. Bu bağlamda, ya kabul edecek ya reddedeceksiniz. Yani posta derdi, bana ulaşmadı muhabbeti bitti" şeklinde konuştu. 

"Dijital ortamlarda e-faturalar sisteme arşivleniyor" 

Hüseyin Şahin, aylık ortalama 300 bin adet faturası olan şirketlerin faturalarının dijital olarak yönetildiğini kaydederek, "Hem mali müşavirlerin hem şirketlerin mali işler departmanlarının yükleri hafifliyor. Bu faturaları arşivleyip saklamak bile ciddi bir işken artık bunlar dijital ortamlarda otomatik olarak yapılıyor. Doğal olarak bu da, o insanların artık daha nitelikli işlerle meşgul olmaları anlamına geliyor" ifadelerini kullandı. 

Mükelleflerin, başvurularını "e-fatura.gov.tr" adresinden yapması, aynı zamanda TÜBİTAK'tan kendi imzaları yerine geçecek mali mühürlerini temin etmeleri gerektiğini belirten Şahin şöyle devam etti: 

"2016'ya kadar kayıt yaptırmayan mükellefler, cezai bir takım yaptırımlarla karşı karşıya kalabilir ve Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından usulsüzlük cezaları alabilir. Sadece e-fatura değil, bu 31 bin firma e-deftere de geçmek zorunda, artık bütün resmi defterler de elektronik ortamda sunuluyor. Aynı zamanda satış gelirleri 5 milyon TL olan yaklaşık 5 binden fazla internet üzerinden satış yapan firmalar da e-arşiv sistemine geçmek durumunda olacak. Yani artık tamamen e-faturalı bir hayat başlıyor. Daha doğrusu başladı kapsamı giderek artıyor." 

Bu konularda ilginizi çekebilir