'31 ürün 48,5 milyar dolar kazandırdı'
Tarım ürünlerinde ihracata en büyük katkıyı 10,3 milyar dolarla fındık sağladı
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, en fazla ihracat yapılan 31 tarımsal ürünün, Türkiye'ye 10 yılda 48,5 milyar dolar döviz kazandırdığını belirterek, 2006-2015 dönemi tarım ürünlerinde ihracata en büyük katkının 10,3 milyar dolarla fındıktan sağlandığını bildirdi.
Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, geleneksel tarım ürünlerinin ihracatla ülke ekonomisine katkı yapmaya devam ettiğine dikkati çekerek, 2006-2015 dönemini kapsayan 10 yıllık rakamlara bakıldığında, tarım ürünlerinde ihracata en büyük katkının 10 milyar 327 milyon dolarla fındıktan, 5 milyar 878 milyon dolarla üzümden geldiğini ifade etti. Bayraktar, söz konusu dönemde ihracat gelirinin tütünde 4 milyar 387 milyon doları, domateste 3 milyar 759 milyon doları, kayısıda 3 milyar 484 milyon doları, limonda 2 milyar 639 milyon doları, incirde 2 milyar 152 milyon doları, yumurtada 1 milyar 912 milyon doları, mercimekte 1 milyar 761 milyon doları, portakalda 1 milyar 604 milyon doları bulduğunu kaydetti.
Bayraktar, en fazla ihracat yapılan 31 tarımsal ürünün, Türkiye'ye 10 yılda 48 milyar 546 milyon dolar kazandırdığına işaret ederek, bu ihracat rakamların ham ürün ihracat rakamları olduğunu, bunların işlenip, gıda ürünü haline getirilerek ihraç edildiğinde çok daha büyük kazançlar sağlanabildiğini vurguladı.
Tarımda gelişmiş ülkelerin ürettikleri tarımsal ürünleri en iyi şekilde değerlendirdiğini ve ürüne katma değer katarak ihracattan çok daha büyük gelir elde ettiklerini belirten Bayraktar, geçen sene Fransa'nın 15,3 milyar dolarlık tarım, 49,8 milyar dolarlık gıda, Hollanda'nın 17,8 milyar dolarlık tarım, 46,9 milyar dolarlık gıda, Almanya'nın 12 milyar dolarlık tarım, 49,8 milyar dolarlık gıda, Çin'in 22,7 milyar dolarlık tarım, 36,2 milyar dolarlık gıda ürünü ihraç ettiğini bildirdi. Bayraktar, Türkiye'nin ise aynı dönemde 10,78 milyar dolar gıda ihracatı yaparken 6,1 milyar dolarlık tarım ürünü ihraç ettiğine dikkati çekti. Bayraktar, "Türkiye’de bu oran yüzde 63,8’de kalıyor. Türkiye de artık tarımda işlenmiş ürün ihracatına daha fazla ağırlık vermelidir. Kırsalda tarım ile gıda sanayinin entegrasyonunu tam olarak sağlaması gerekiyor. Patatesi cips, elmayı kurutulmuş hale dönüştürdüğünüzde katma değerini 4-5 kat artırıyorsunuz. Bir diğer ifadeyle aynı miktarda üründen 4-5 kat gelir elde ediyorsunuz. Hem tarım ürünleri ihracatımızı artırmamız hem de tarım ürünlerini işleyerek gıda ürünü haline getirip, gıdanın toplam tarım ve gıda ihracatındaki payını yükseltmemiz gerekiyor." ifadesini kullandı.
Türkiye fındık, kayısı, incir, kirazda birinci
Türkiye'nin fındık, kayısı, incir, kiraz, vişne, ayva ve haşhaş tohumunda dünya birincisi, karpuz, kavun, çilek, pırasa, bal ve fiğde dünya ikincisi, mercimek, elma, salatalık, yeşil biber, yeşil fasulye, kestane, Antep fıstığı ve koyun sütünde dünya üçüncüsü olduğunu vurgulayan Bayraktar, ülkenin 55 üründe dünyada ilk 10'da yer aldığını kaydetti.
Fındıkta fiyat artışı bekleniyor
Bayraktar, Türkiye'nin 40 milyar dolarlık gıda ve tarım ihracatını rahatlıkla yakalayabileceğinin altını çizerek, "Yeter ki tarımda üretim sürecinin tamamını planlı bir şekilde götürelim, rekabet üstünlüğü elde edelim, pazara yönelik üretim yapalım, kalite ve standardizasyonu sağlayalım. Tarımda öncelikle yapısal sorunların çözülmesi, teknolojinin yakalanması gerekiyor, bunu yapması halinde tarım Türkiye’ye büyük fırsatlar sunacak." değerlendirmesinde bulundu.