‘3 adam’ın aylık maliyeti 17 bin lira

Madencilik ve inşaat sektöründe yaşanan ölümlü iş kazalarının ardından yeniden ele alınan İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası'nda yapılacak değişikliklere işverenden tepki geldi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SERCAN AKINCI

İSTANBUL - Şirketlerde çalıştırılması zorunlu olan işyeri hekimi, iş güvenliği uzmanı ve avukatın maliyeti ortalama olarak 17 bin 300 lirayı buluyor. Bu fiyat 50’den fazla çalışanı bulunan çok tehlikeli anonim şirketler için ise aylık 22 bin lirayı geçiyor. İş güvenliği uzmanlarının maliyeti 10 bin liraya kadar çıkarken, tam zamanlı işyeri hekiminin maliyeti 11 bin 61 lira, avukatın maliyeti ise asgari 1250 lira. Haziran 2012 yılında hayata geçirilen 6331 sayılı kanunla birlikte kademeli olarak az tehlikeli, tehlikeli ve çok tehlikeli olarak 3’e ayrılan işletmelerde iş güvenliği uzmanı, iş yeri hekimi ve sağlık personeli çalıştırılması zorunlu hale getirilmişti. 2008 yılında 1136 sayılı Avukatlık Kanunu’ndaki değişiklikle de esas sermaye miktarı 250 bin lira ve üzerinde olan anonim şirketlere ve üye sayısı yüz veya daha fazla olan yapı kooperatifl erine sözleşmeli bir avukat bulundurma şartı getirilmişti. 

Kişi başı 41 liradan başlayan ücretle hizmet 

PwC Türkiye İş ve Sosyal Güvenlik Hizmetleri Direktörü Celal Özcan işyeri hekimi için Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) her yıl asgari ücret açıkladığını söyleyerek, buna karşın iş güvenliği uzmanlarında herhangi bir asgari tarifenin olmadığına dikkat çekti. İşyeri hekimleri çalışan sayısı 50’den az olan bir işletmeye kişi başı 41.73 liradan başlayan bir ücretle hizmet verirken, tam zamanlı olarak bir işyeri hekiminin istihdam edilmesinin maliyeti aylık olarak 11 bin 61 lira. Özcan’ın verdiği bilgilere göre iş güvenliği uzmanları da ortalama olarak 2 bin lirayla 10 bin lira arasında değişen ücret talep ediyorlar. 

Bu personellerin çalıştırılmasının ya da sözleşmeli olarak bu personelden hizmet alınmasının kanunen zorunlu olduğunu hatırlatan Celal Özcan, iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekiminin çalıştırılmaması durumunda her biri için aylık 6 bin 167 lira, hemşire için ise aylık 3 bin 83 lira ceza ödenmesi gerektiğini belirtti. Sadece anonim şirketler için zorunlu olan avukat bulundurma şartını yerine getirmeyenler ise her ay için 2 bin 500 liralık cezayla karşı karşıya. Barolar Birliği’nin yayınladığı asgari ücret tarifesine göre anonim şirketler avukat için bin 250 liralık bir maliyeti gözden çıkarmak zorunda. Kabaca bir hesapla az tehlikeli ve 50’den fazla çalışanı olan bir anonim şirket tam zamanlı olarak iş yeri hekimi istihdam etmek isterse 17 bin 300 liralık bir bedel ödüyor.

İşyerindeki kaza oranını düşürüyorlar

İşyeri hekimi, iş güvenliği uzmanı ve avukattan oluşan ‘3 adam’ın bulunduğu işyerleri şu açılardan avantajlı durumda: 

• 3 adamın çalıştığı iş yerlerinde kazalar yaşanmadan eksiklikler gideriliyor ve kaza oranı en aza indiriliyor. 
• Bir iş kazası durumunda anında müdahale edecek personel sayesinde, kaza olsa da ölümle sonuçlanmasının önüne geçilebiliyor. 
• Bir dava söz konusu olduğunda şirketi tanıyan bir kişi tarafından süreç yönetiliyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir