23 kentte ‘Cazibe’ yarışı başladı

Cazibe Merkezleri'ne 20 milyar liralık yatırımla 112 bin istihdam yaratılacak. Başbakan'ın startı vermesiyle 23 kentte yatırım yarışı başlıyor...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

GÜNEŞ DOĞDU SOYLU / MAHİR SOLMAZ

Başbakan Binali Yıldırım’ın Cazibe Merkezleri programının ayrıntılarını açıklamasının ardından, belirlenen 23 kentte yatırım yarışı başlıyor. Şanlıurfa ve Adıyaman, bu programda en iddialı kentin kendilerinin olduğu iddiasıyla en fazla yatırımı çekeceklerini belirtiyorlar. Diyarbakır’a ise programın müjdelenmesinin ardından geçen sürede 1.1 milyar liralık yatırım başvurusunda bulunulmuş durumda. Kentin en büyük sorunu ise bu yatırımlar için OSB'lerde arsa üretilememiş olması. Diyarbakır iş dünyası acilen bu sorunun çözülmesini istiyor.

• Diyarbakır TSO Başkanı Ahmet Sayar:

Paket, bölgeye ilgiyi artırabilecek destekleri kapsıyor. Esnek olması ayrıca önemli. Diyarbakır’da 39 firma yatırım yapmak için başvuruda bulunmuş. Ağırlıklı olarak tekstil firmaları. Bu başvuruların toplam yatırım değeri 1.1 milyar TL. Bu rakam bizim için çok önemli. Ancak, yatırım alanı açısından dezavantajımız var. Arsa yok. OSB’lere devir edilecek alanların bürokratik işlemleri çok uzun olmamalı.

• Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Engin Yeşil:

Cazibe Merkezi Programı’nın bölgemize katkısı büyük olacak. Kaldı ki Diyarbakır’a şimdiye kadar 1 milyar TL’lik yatırım başvurusu olmuş. Ancak bizim şöyle bir problemimiz var. OSB’lerimizde yatırım yapılabilir alan yok. Birçok ile de aynı problem var. Yatırım için başvuru yapan firmalar ciddi firmalar. Umarım kısa sürede yatırım için arsa tahsisi yapabilir duruma geliriz.

• Şanlıurfa TSO Kayyum Heyeti Başkanı İsmail Demirkol:

Bu zor günlerde iş dünyasının gücüne ihtiyaç var. Hükümet de bunun bilincinde. Bu destek ile istihdam ve üretim sağlanacak. Şanlıurfa’nın 23 ili kapsayan Cazibe Merkezleri kapsamında yer almasından son derece memnunuz. Hatta en şanslı il biziz. Güvenliyiz. Alt yapımız hazır. Büyük firmalar zaten potansiyelimizi keşfedip, yatırım yapmaya başladılar. Cazibe Merkezleri programı ile daha çok yatırımcı bekliyoruz.

• Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi:

Şanlıurfa’da 7 OSB var. Birinci ve ikinci OSB tamamen doldu. 3. OSB için yer tahsisi yapıldı, şuanda inşaat aşamasında. Viranşehir OSB’de 50 firma faaliyet gösteriyor. Siverek OSB projesi bitti, şu an alt yapısı yapılıyor. Birecik OSB’nin alt yapısı yapılıyor, Besi OSB yapımı yüzde 60’larda. Gıda OSB’nin de kararı alındı. Şanlıurfa OSB Müdürlüğümüzde bir Ar-Ge birimi oluşturuldu. Hem Teşvik’te 6. Bölgede yer alıyor olmamız, hem de yeni Cazibe Merkezleri teşvikinde en cazip kent olmamızdan dolayı yeni yatırımcıların ilgi odağı olduk. Otoban bağlantımız var. GAP Havaalanımız Türkiye’nin en uzun pistine sahip. Günlük çok sayıda seferimiz var. Hassa-Dörtyol Tüneli tamamlandığında şu an İskenderun Limanı’na olan 450 kilometrelik mesafemiz 235 kilometreye inecek. İstanbul’da ve Ankara’da işadamlarıyla toplantılar yaparak, Şanlıurfa’nın yatırım imkanlarını anlatıyoruz.

• Adıyaman OSB Başkanı Abdulkadir Çelenk:

Bölgemizde 115 fabrikamız faaliyet gösteriyor. Önde gelen sektörlerimiz, tekstil ve mobilya sektörleri. Tekstilin altyapısı 1950’li yıllara dayanıyor. Sümerbank’ın Adıyaman’da olması ve daha sonra Ortadoğu’nun en büyük kapalı alanına sahip iplik fabrikası olan Sanko’nun yaptığı yatırımlar dolayısıyla tekstil altyapısı oluşturuldu. Mobilya sektöründe 12 firmamız faaliyet gösteriyor. Mobilya fabrikalarımız Ortadoğu başta olmak üzere birçok ülkeye ihracat yapıyor. Sağlık alanındaki yatırımlarımızın başında Avrupa’nın en büyük üretim kapasitesine sahip aşı üretim fabrikamız geliyor. Yapımı devam eden 3 barajımızın 2019 yılında devreye girmesi ile birlikte tarıma dayalı sanayinin daha da gelişeceğine olan inancımızdan dolayı müteşebbislerin Cazibe Merkezlerinin en cazip olanı Adıyaman’da yerlerini şimdiden almalarını bekliyoruz.

• TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi:

Cazibe Merkezleri programıyla Doğu illerimizde yatırım ve istihdam artacak, bölgeye huzur egemen olacak. Yatırımlarla bölgedeki illerimizin ihracat potansiyeli de artacak. İnanıyoruz ki, hükümetimiz tarafından üretime ve ihracata yönelik atılan adımların önümüzdeki dönemde etkilerini göreceğiz. 2017’de ihracatımızın sıçrama yapması ve turizm sektöründe geçen yıl yaşadığımız kayıpların telafiyle cari açığımızın düşüşe geçmesini bekliyoruz. net dış ticaretin büyümeye pozitif katkı vermesiyle birlikte 2017 yılının büyümemiz açısından da daha başarılı bir yıl olacağına inanıyoruz.

Başbakan, 23 il için destek paketinin ayrıntılarını açıkladıBaşbakan, 23 il için destek paketinin ayrıntılarını açıkladı

 

Bu konularda ilginizi çekebilir