2019 "Göbeklitepe Yılı" ilan edildi Şanlıurfa turizmde hedef büyüttü
2019'un 'Göbeklitepe Yılı' ilan edilmesi, Şanlıurfa'yı turizmde cazibe merkezi haline getirecek. Kent yetkilileri, Göbeklitepe'de sürdürülen çalışmalarla birlikte otel ve sosyal tesis çalışmalarının da hızlanacağını, 2019'da 2 milyon turist beklediklerini açıkladı. (Güneş Doğdu Soylu)
GÜNEŞ DOĞDU SOYLU
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2019 yılını “Göbeklitepe Yılı” olarak ilan etmesi Şanlıurfa’da sevinçle karşılandı.
Göbeklitepe’nin UNESCO Dünya Kalıcı Miras listesine dahil edilmesiyle çalışmalarını hızlandıran kent yetkilileri, 2019’un “Göbeklitepe Yılı” ilan edilmesinin ardından Şanlıurfa’nın turizmde yeni cazibe merkezi olacağını dile getirdiler. Turizmde hedef büyüten kent yetkilileri, 2019 yılında 2 milyon turist hedeflediklerini açıkladı.
“Göbeklitepe’yi ayağa kaldıracağız. İnşallah en kısa sürede Şanlıurfa’ya gidip açılışını bizzat yapacağız. Şanlıurfalılar çalışmalara hazırlansınlar” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatı aldıklarını ifade eden kent yöneticileri, ülke tanıtımına katkı sunacak Göbeklitepe’nin dünyada bilinirliliğini artıracak yatak sayısı, sosyal tesisler gibi her türlü altyapı çalışmalarının titizlikle yürütüleceğini vurguladı.
Çiftçi: Şanlıurfa turizmine yapılan en büyük katkı
Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, 12 bin yıllık bir şehir olan Şanlıurfa’nın turizm alanında da gerek inanç merkezleriyle Hazreti İbrahim, Hazreti Eyüp ve Hazreti Şuayp Peygamberin ayak izlerini taşıdığını belirterek, “Böylesine bir şehre bir yılı Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak ve Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın onayı ile “Göbeklitepe Yılı” ilan edilmiş olması Şanlıurfa turizmine yapılabilecek en büyük katkıdır” diye konuştu.
Peltek: Yılın 12 ayı Şanlıurfa’ya turist gelebilir
İlin 12 ay turist çekebileceğini anlatan Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İ. Halil Peltek, şu değerlendirmede bulundu: “Şanlıurfa’ya Türkiye’nin her yöresinden turist geliyor. Ancak bu yeterli değil. Göbeklitepe ile dünyanın dikkatini çekmeyi başardık. Hedef bu yıl 2 milyon turist. Modern tesisler, 5 yıldızlı oteller var. Yani yılın 12 ayı Şanlıurfa’ya turist gelebilir. Tamamlanan çatı koruması ile yerli ve yabancı turistlerin rahatça ziyaret edebileceği, dünyanın bilinen en eski tapınak merkezi Göbeklitepe, Mısır piramitleri ve İngiltere’deki Stonehenge anıtından yaklaşık 7 bin 500 yıl daha eski. Göbeklitepe’nin yeniden ziyarete açılmasıyla bölgede turizm sezonun hareketli geçeceği öngörülürken, yeni haliyle Göbeklitepe’nin yerli ve yabancı ziyaretçilerin akınına uğramasını bekliyoruz.”
Peltek, oda olarak Turizm AŞ’yi kurarak Şanlıurfa’nın her türlü turizm tanıtımının tek elden yapılacağı bir merkez oluşturduklarını kaydetti. Valilik, İl Kültür Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyesi ve Odamız tarafından başlatılan 2019 yılının “Göbeklitepe Yılı” ilan edilmesine yönelik çalışmalarının meyvelerini verdiğini ve yakında ekonomik olarak katkılarını da almaya başlayacaklarını anlatan Peltek, gastronomi kenti olan ilin UNESCO tarafından tescillenmesi için de uğraşlarının sürdüğünü söyledi. Peltek, odanın 2006 yılında Şanlıurfa Çiğ Köftesi müracaatı ile başlayan yöresel değerlerimizin coğrafi işaret tescili çalışmalarının yoğun şekilde devam ettiğini de belirterek, “İlimizde coğrafi işaret tescili olan toplam 25 ürünün 21 tanesinin tescili odamızca gerçekleştirildi. Ayrıca odamızca müracaat edilen ve ilan sürecinde olan 3 ürünün son incelemesi Türk Patent ve Marka Kurumu’nca sürmekte, 2 ürünün de inceleme süreci yine devam etmekte” dedi.
Demirkol: Göbeklitepe hikayesiyle bir turizm cevheridir
Göbeklitepe’nin yer aldığı Haliliye ilçesinin Belediye Başkanı Fevzi Demirkol, bir turizm cevheri olarak konumlandırdıkları Göbeklitepe’nin tanıtımı için ulusal ve uluslararası platformlarda çalışmalar yürüttüklerini söyledi. Bu kapsamda uluslararası uçuşlarda yer alan bir uçağa THY tarafından ‘Göbeklitepe’ isminin verilmesini sağladıklarını, İstanbul ve Ankara Havaalanları güzergahındaki billboardlar aracılığıyla yerli ve yabancı turistlerin Göbeklitepe’yi görmeye davet edildiğini anlatan Demirkol, “Uluslararası Göbeklitepe Belgesel Film Festivali ile belgesel yapımcılarını, Göbeklitepe ismiyle kurumsal bir çerçevede buluşturarak, geniş çaplı tanıtıma katkı sağladık. 600’den fazla sporcunun katıldığı Uluslararası Göbeklitepe Yarı Maratonu ile hem Şanlıurfa’nın hem de Göbeklitepe’nin tanıtımları yapıldı. Haliliye Belediyesi ve Çekmeköy Belediyesinin ortaklaşa düzenlediği ‘Dağ Bisikletçileri Yarışları Şanlıurfa Etabı tarihi Balıklıgöl Yerleşkesi ve Göbeklitepe’de gerçekleştirdik.. Göbeklitepe’yi tanıtmak amacıyla çeşitli spor dallarının Türkiye Şampiyonalarına ev sahipliği yaptık. Ve daha çok sayıda etkinlik, programlarımızı artıracağız” ifadelerini kullandı.
“Göbeklitepe, tüm insanlığın ortak mirasıdır”
Dünya arkeoloji tarihinin yeniden yazılmasına neden olan yüzyılın keşfi Göbeklitepe’nin her geçen gün değerinin anlaşıldığını söyleyen Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, Göbeklitepe’nin gelecek nesillere aktarılması için tüm Şanlıurfalılara büyük sorumluluk düştüğünü, bu sorumluluğun 2019 yılını “Göbeklitepe Yılı” ilan eden Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamasıyla daha da arttığını söyledi.
Göbeklitepe’nin yeni yılda turizmde Türkiye’nin cazibe merkezi olacağını ifade eden Erin, şunları söyledi: “Dünya kültürel ve doğal miras listesinde yer alan 1091 varlıktan 18’i Türkiye’de ve bunlardan birinin de Şanlıurfa’da bulunması büyük bir fırsat. Her karış toprağında geçmiş medeniyetlerin binlerce yıllık eserlerini bir insanlık mirası olarak saklayan Şanlıurfa, bu miraslardan en değerli olanlarından biri olan Göbeklitepe’ye hak ettiği değeri vereceğini, gelecek nesillere de büyük bir özenle koruyarak aktaracağını, yaptığı arkeolojik kazılar ve çevre düzenlemeleri ile ispatladı. Göbeklitepe 12 bin yıllık gizemli geçmişi, dünyanın en eski mimari eseri olması ve henüz keşfedilmeyi bekleyen sırlarıyla nereden geldiğini merak eden insanlık için mutlaka görülmesi gereken bir yapıdır. Göbeklitepe, sadece Şanlıurfa’nın veya Türkiye’nin değil, tüm insanlığın ortak mirası olarak kabul ediliyor.”
Yatak kapasitesi artırılmalı, sosyal alanlar genişletilmeli
Göbeklitepe Derneği Genel Sekreteri Yusuf Sabri Dişli ise kentte artacak konaklama ihtiyacına yönelik şu önerilerde bulundu; “Şanlıurfa Akabe civarında Sheraton Otel olarak inşaa edilen gökdelen 8 yıldır atıl durumda. TMSF’ye verildiği söyleniyor, kesin bilgi değil. Bu otelin ülke ve kent ekonomisine katma değer sağlaması noktasında girişimde bulunulsa, bir nebze yatak eksikliği giderilir. İldeki yatak sayımızı artırmalıyız. Yargancı Sokak’taki tarihi evleri ivedi olarak butik otele dönüştürmeliyiz. Göbeklitepe’deki sosyal alanların biran önce genişletilmesi lazım. Bu fırsatı iyi değerlendirmeliyiz.”