2013 'Tasarruf Yılı' olacak
ING Grubu'nun, 14 Avrupa ülkesinde 14 bin kişiyle gerçekleştirdiği Finansal Kararlar Anketi'nden 'tasarruf' çıktı.
İSTANBUL - ING Grubu'nun, 14 Avrupa ülkesinde 14 bin kişiyle gerçekleştirdiği 2013 Finansal Kararlar Anketi'nde, finansal kararlar, kilo vermek, kötü alışkanlıkları bırakmak gibi genelde ilk akla gelen düşüncelerin önüne geçti ve vatandaşlar açısından "tasarruf" ilk sırada yer aldı.
ING Grubu, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 14 Avrupa ülkesinde, 14 bin kişinin katılımıyla düzenlediği "2013 Finansal Kararlar" anketinin sonuçları açıklandı. Türkiye, Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Fransa, Hollanda, İngiltere, İtalya, İspanya, Lüksemburg, Polonya, Romanya ve Slovakya'da gerçekleştirilen anketin sonuçlarına göre, Slovakya dışındaki ülkelerde yeni yıl dileklerinde finansal kararlar, kilo vermek, kötü alışkanlıkları bırakmak gibi genelde ilk akla gelen düşüncelerini önüne geçti.
Romanya'nın yüzde 59'u 2013'e finansal kararlarla girecek
Ankette, yeni yıla finansal kararlarla girecekler listesinde, geçen sene olduğu gibi bu yıl da Romanya yüzde 59'la ilk sırada, İngiltere ise yüzde 22 ile en sonda yer aldı. Finansal kararlarda, Romanya'da yüzde 19 ile "borçlarını ödemek", Avusturya'da 19 ile "daha fazla tasarruf", Lüksemburg'da ise yüzde 26'lık bir oranla "daha az harcama" fikri ilk sırada yer aldı.
Türk halkının yüzde 49'u 2013'te parasını daha iyi yönetmek istiyor
Anketin Türkiye ayağında ise Avrupa'da olduğu gibi yeni yılda para konusu ön sırada yer aldı. Türkiye'den ankete katılanların neredeyse yarısı (yüzde 49), 2013 yılı dileklerinin "paralarını daha iyi yönetmek" olduğunu belirtti. Katılımcıların yüzde 42'sinin yeni yıla dair finansal kararı bulunmamasına rağmen, yine de parasal konuların akıllarındaki ilk konu olduğu gözlemlendi.
35 yaş altındakiler daha çok para biriktirmek istiyor
Parayla ilgili kararlarda yaş ortalamasının da farklılık yarattığı ankette, Avrupa'da, 35 yaşın altındakiler daha çok "para biriktirmek" isterken, 34 – 35 yaş grubu "borç ödeme", 55 yaş üstündekiler ise "parayı yönetirken kontrollü harcamaya" önem veriyor. Türkiye'de finansal kararların yaşla ilişkisinde dikkat çeken şey ise 55 yaş üstünde yüzde 40 oranında anket katılımcılarının finansal karar aldığı görülürken, bu oran 18-34 yaş arasında yüzde 50'ye, 35-54 yaş arasında da yüzde 53'e çıkıyor.
[PAGE]
En popüler karar "daha çok tasarruf" ve "kontrollü para harcama"
ING Kıdemli Ekonomisti Ian Bright ise anket sonuçlarını değerlendirirken, Avrupa üzerindeki finansal baskıların, insanların yeni yıl kararlarında etkisinin gözüktüğünü belirterek, "Anketimizdeki en popüler dilekler arasında ‘daha çok tasarruf' ve ‘kontrollü para harcama' yer alıyor. Bu sonuçlara bakılırsa 2013 yılı tasarruf yılı olacak" değerlendirmesinde bulundu.
Bright, yeni yıl kararlarının bireylerin hayatın hangi evresinde olduklarıyla da alakalı olduğunun gözlendiğini belirterek, "35 yaşın altındakiler daha fazla para biriktirme kararı almış gözüküyorlar çünkü gelecekteki hedeflerini tutturmak istiyorlar. 35'ten 54 yaşa kadar olan kısım ise, halihazırda eğitim veya ev alımı için borç aldıkları parayı geri ödemeye odaklanmış olabilirler" dedi.
"Tasarrufta sizi teşvik edecek hedef belirleyin"
Birçok insanın daha fazla tasarruf yapma kararı almasının, kontrollü harcama ve borç ödemeye yönelmelerinin çok güzel olduğunu belirten Ian Bright, ancak kararlara sadık kalınabilmesi için spesifik olmanın önemine dikkat çekerek, "Hedef olarak aylık 50 Euro'yu kenara koymak, ‘daha fazla biriktirme' hedefinden çok daha basit ve yararlı olacaktır. Ajandanızda mutlaka bunu nasıl yapacağınıza dair bir yer ayırın. Eğer ekstra bir motivasyona ihtiyacınız olursa yılsonunda sizi teşvik edecek bir hedef belirleyin. Yılsonunda bu hedefe ulaşmanız durumunda bu sizin ödülünüz olacaktır" dedi.