20 hafta doğum izni sorun olur
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, "Doğum izinin 18 haftaya çıkarılması talep ediliyor. '20 hafta' diyenler vazgeçtiler, çünkü istihdamda sorun olabiliyor" dedi.
BURSA - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, çalışan kadınların doğum izinlerinin artırılmasıyla ilgili, "Doğum izinleri şuan zaten 16 hafta olarak uygulanıyor, bunun 18 haftaya çıkarılması talep ediliyor. '20 hafta' diyenler, ağırlıklı o görüşten vazgeçtiler, çünkü istihdamda sorun olabiliyor" dedi.
Bakan Çelik, yaptığı açıklamada, kadın çalışanların doğum izninin artırılması, çocuklarına yönelik kreş uygulaması, evlenecek çiftlere kredi gibi bazı uygulamalarda değişiklik konularının ekim ayında TBMM'de gündeme getirileceğini söyledi.
"Farklı yorum yapılacak bir düzenleme içerisinde değiliz"
Bu çalışmaların ekim ayı sonuna doğru meclise geleceğini kaydeden Bakan Çelik, "Bu yasama yılında inşallah artık konuşulan değil, çözüme kavuşmuş olacak. Kimse de farklı yorumlar yapmasın. Farklı yorum yapılacak bir düzenleme içerisinde değiliz. Amacımız belli'' ifadesini kullandı. ''Efendim kadın istihdamına engel oluyorsunuz?' Niye engel olalım kadın istihdamına? Niye onu zaafa uğratacak bir işin içerisinde olalım? Böyle bir şey söz konusu değil" diyen Bakan Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Peki çocuk?' Evet, genç bir nüfusa ihtiyacımız var, gelecekte yaşlı bir nüfusa dönüşüyor Türkiye. O halde, madem '2-3 çocuk olsun' diyoruz. O halde, 'bu çocuğu dünyaya getirecek olan annenin de bazı pozitif ayrımcılıklara hakkı vardır' düşüncesiyle bazı düzenlemeler yapıyoruz. Olay bundan ibarettir. İnşallah her açıdan, hem genç bir nüfus hem annenin istihdamda bulunması, kadının istihdam içerisinde yerini daha fazla alması konusunda bu düzenleme ciddi katkı sağlayacaktır. Doğum izinleri şu an zaten 16 hafta olarak uygulanıyor, bunun 18 haftaya çıkarılması talep ediliyor. '20 hafta' diyenler, ağırlıklı o görüşten vazgeçtiler, çünkü istihdamda sorun olabiliyor. Bu daha esnek olabilir. 18 hafta dileyen kullanabilir veya karşılıklı anlaşarak o da olabilir, değerlendirilebilir. Öyle bir teklif de geldi bize Çalışma Meclisi'ndeki görüşmelerimizde. 'Acaba 18 haftayı kesin değil de 16 haftanın üzerindeki süre işverenle ilgili çalışan kadının anlaşması çerçevesinde olabilir mi?' gibi yaklaşım içerisinde olanlar oldu. Bunların hepsi değerlendirilebilir. Tekrar ediyorum, bu düzenlemedeki amaç; kadın istihdamını düşürmek değil."