1915 Çanakkale Köprüsü’nde imzalar tamam, sıra inşada

Ayak açıklığı 2023 metre olarak belirlenen ve bu bakımdan “dünyanın en uzun köprüsü” olacak 1915 Çanakkale Köprüsü için imzalar atıldı. 18 Mart’ta yapılacak temel atma törenine, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım da katılacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

1915 Çanakkale Köprüsü dahil Malkara-Çanakkale Otoyol kesimi sözleşmesi, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ile Güney Kore Cumhuriyeti Arazi, Altyapı ve Ulaştırma Bakanı Ho-In Kang'ın katılımıyla imzalandı.

Anadolu Yakası'ndaki Lapseki’nin Şekerkaya ile Avrupa tarafındaki Gelibolu’nun Sütlüce mevkisi arasına yapılacak köprü, Çanakkale Boğazı’nın ilk, Marmara Bölgesi’nin de 5. asma köprüsü olarak hizmet verecek. Türkiye Cumhuriyeti nin kuruluşunun 100. yılı 2023 te açılması planlanan Çanakkale 1915 Köprüsü, tamamlandığında “dünyanın en uzun aralıklı köprüsü” olacak.

Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Gelibolu-Balıkesir-Savaştepe Otoyolu’nun ilk etapta Malkara-Gelibolu-1915 Çanakkale Köprüsü ve Çanakkale bağlantısını sağlayacak 100 kilometrelik Malkara-Çanakkale kesimi için temel atma töreni, 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 102. yıl dönümünde gerçekleştirilecek. Törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Binali Yıldırım da katılacak.

31 viyadük, 5 tünel 30 kavşak

Köprü ve 100 kilometrelik kısmın 2023’te hizmete açılması hedeflenen otoyolun, toplam uzunluğunun 354 kilometre olacak. Yol, İstanbul Silivri’den başlayıp, Balıkesir’in Balya ilçesindeki otobanla birleşecek. Otoyol projesi kapsamında Çanakkale Boğaz Köprüsü’nün yanı sıra toplam 31 viyadük, 5 tünel, 30 köprülü kavşakla 143 alt ve üst geçit köprüsü yapılacak.

10.5 milyar liralık proje

İmza töreninde konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan, Avrupa’yı Asya’ya dördüncü kere kıta aşan bir proje ile bağlamış olacaklarını, ancak deniz altından Marmaray ve Avrasya da düşünüldüğünde, altıncı kere kıta aşan bir proje yapmış olacaklarını söyledi. Köprü ile Malkara’ya kadar 101 kilometre otoyol da yapılacağını anlatan Arslan, “Yavuz Sultan Selim
Köprüsü artı bağlantı otoyolları, Osmangazi Köprüsü artı bağlantı otoyolları ve 1915 Çanakkale Köprüsü artı bağlantı otoyollarıyla Marmara Denizi etrafında bir ring oluşturacağız. Köprü, özellikle ülkenin batısı yani Ege ile Batı Akdeniz’deki tüm yük hareketinin Çanakkale’den Tekirdağ, Edirne üzerinden Avrupa’ya gitmesini sağlayacak. Ülkenin batısı ile Avrupa arasındaki süre kısalacak, yakıt anlamında ciddi bir tasarrufun sağlanacak” diye konuştu.

Köprü için dünyanın önemli firmalarının teklif verdiğini ve 10.5 milyar liralık bir projenin YİD modeliyle yapılacağını ifade eden Arslan, şunları söyledi: “En uygun süreyi veren yurtdışında başarılı projelere imza atmış ülkemizden Limak ve Yapı Merkezi ile Güney Kore’den ülkemizde Avrasya Tüneli yapımında yer alan SK’nın Daelim ile iki ülkenin önemli dört firmasının ortak girişim olarak teklif vermişler. Bugün itibarıyla görevli şirketi kurup, bu aşamaya getirdiler. Sadece bu firmaların teklif vermesi değil, bu firmalarla dünyada çok önemli 13 finans kuruluşunun da ‘evet, biz bu projenin finansmanını sağlarız’ demiş olması ve bununla ilgili mektuplarını vermesi çok önemsediğimiz bir konu.”

Kang: Türkiye’ye teknoloji transferinde yardımcı olacak

İmza töreninde konuşan Güney Kore Cumhuriyeti Arazi, Altyapı ve Ulaştırma Bakanı Kang Ho-In, projenin hedeflenen zamanda sorunsuz şekilde tamamlanmaya çalışılacağını, bu şekilde Türkiye nin 2023 hedefine ulaşmasına katkıda bulunmak istediklerini bildirdi. Kang, “Kore firmaları, Türkiye nin 2023 hedefine ulaşma sürecinde yer alması halinde, şimdiye kadar ülkelerinin ekonomik gelişiminde kazandıkları deneyimleri Türkiye ile paylaşacak ve ayrıca teknoloji transferi konusunda da daha çok yardımcı olacaktır. Bu sayede iki ülke arasındaki iş birliğinin daha da gelişeceğini ümit ediyorum” dedi.

Konuşmaların ardından Karayoları Genel Müdürü İsmail Kartal ile Çanakkale Otoyolu ve Köprüsü İnşaat Yatırım İşletme AŞ (ÇOKİYİ) adına Nihat Özdemir, Ersin Arıoğlu, Jason Ahn, Taeseob Yoon, tarafından 1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara-Çanakkale Otoyolu kesimi sözleşmesi imzalandı. Daha sonra Bakan Arslan ve Güney Kore Cumhuriyeti Arazi, Altyapı ve Ulaştırma Bakanı Ho-In Kang ise Uzun Açıklıklı Kablo Destekli Asma Köprüleri, Ulaştırma Teknolojileri Alanında Ar-Ge ile Demiryolu Sektöründe İşbirliği 3 ayrı mutabakat zaptını imzaladı.

Bu konularda ilginizi çekebilir