1.8 milyar euroluk proje Türkiye'yi teğet geçti
İki hattın çelik boru üretimini Alman merkezli Europipe üstlendi. 1.8 milyar euroluk doğalgaz projesi Türkiye’yi teğet geçti
AYSEL YÜCEL
MÜLHEİM - Rus doğalgazını Karadeniz’in altından Avrupa’ya taşıyacak ve Türkiye Ekonomik Münhasır Bölgesi’nden geçen Güney Akım Projesi’nin 1. hat boru döşenmesine başlanıyor. İki hattın gerekli çelik boru üretimini Almanya merkezli Europipe şirketi üstlendi. South Stream Transport Şirketi Sözcüsü Jasper Jansen, hat 1 için 1 milyar ve hat 2 için de 800 milyon euroluk maliyet açıkladı. Jansen, 2 hattın boru üretim ve döşenme sürecinde hiçbir Türk şirketi ile anlaşma yapılmadığını belirtti. Jansen, Kırım`daki siyasi sürecin ise henüz projeye olumsuz bir etkisi olmadığını söyledi.
Yıllık 63 milyar m3`lük ihtiyaç karşılanacak
Güney Akım Açık Deniz Boru Hattı, Rusya’nın Karadeniz kıyısındaki Anapa kenti yakınlarından başlayıp Türkiye Münhasır Ekonomik Bölgesi’nden geçerek Bulgaristan kıyısında Varna kenti yakınlarında karaya çıkacak. Projenin yapımını Gazprom, Eni, EDF ve Wintershal ortak grişimi olan South Stream Transport şirketi üstleniyor. Avrupa‘nın 20 yıl içinde yıllık 160 milyar metreküp doğalgaza ihtiyaç duyacağını ifade eden South Stream Transport Şirketi Sözcüsü Jasper Jansen, 2 bin 300 km uzunluğundaki 4 hattan oluşacak olan proje tamamlandığında, yıllık 63 milyar metreküp kapasiteye ulaşacağını belirtti.
Tartışmalı “Güney Akım Türkiye’den geçecek mi?” sorusuna da cevap veren Jansen, “Proje değerlendirmesinde Türkiye’nin de içinde bulunduğu birçok rota konuşuldu fakat bu güzergah artık projenin nihai hali. İhale ve anlaşmalar mevcut rota için değerlendirildi” dedi. Projenin bu genişlikte yapılan en büyük açık deniz boru hattı olduğuna dikkat çeken Jansen, 2015 sonunda 1. hattın inşaatının tamamlanacağını belirtti. 2 hattın boru üretim ve döşenme sürecinde hiçbir Türk şirketinin yer almayacağını vurgulayan Jansen, “Boruları Saipem`in gemileri döşeyecek. Belki Saipem alt yüklenici olarak bir Türk şirketini tercih edebilir” dedi. Jansen, kalan iki hat için çelik boru üretim ve döşenme ihalesinin yapılmadığını 2017/de 4 hattın tamamlanmasını planladıklarını kaydetti.
Gräf: Türkiye fabrika yatırımı için seçenek
2014 Ocak ayında South Stream Transport şirketi ile Güney Akım’ın dört paralel hattından ikisini oluşturacak boruların imalatına ilişkin sözleşmeyi imzalayan Alman Europipe, geçtiğimiz günlerde Mülheim'daki fabrikasında uluslararası bir basın toplantısı düzenleyerek boruların yapım sürecini anlattı. Proje için toplam 45 bin boru üreteceklerini belirten Europipe Genel Müdürü Dr. Michael Gräf, fabrikada saatte 20 borunun üretimine başlandığını, iş hacmine paralel yurtdışında ilerleyen dönemlerde yeni üretim merkezleri açabileceklerini söyledi. Gräf, “Ortadoğu ve K.Afrika'daki projeleri de yakından takip ediyoruz. Nakliye maliyetleri çok yüksek olduğundanprojelere yakın yerlerde üretim tesisleri açabiliriz. Türkiye’de Borusan gibi 5 önemli çelik üreticisi var. Bu nedenle Türkiye‘de ancak bu firmaların üretimini yapmadığı segmentler için üretim tesisi yatırımı düşünebiliriz” dedi.
Güney Akım Avusturya’ya geri döndü
Güney Akım doğalgaz boru hattının Avusturya kesiminin yapımına ilişkin mutabakat zaptı imzalandı. Gazprom Genel Merkezi’nde İdare Kurulu Başkanı Aleksey Miller ile OMV Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Gerhard Roiss arasında yapılan çalışma toplantısında imzalanan mutabakat zaptında, tarafl ar Güney Akım doğalgaz boru hattının yıllık 32 milyar metreküp kapasiteli Avusturya kesiminin yapımı yönündeki irade ortaya konuldu. Hat, Bulgaristan’ın Karadeniz kıyısından başlayacak, Sırbistan ve Hırvatistan’ı geçerek Avusturya Baumgarten’de sonlanacak. İnşaat için gerekli tüm izinlerin 2015 yılı sonuna dek alınması ve doğalgaz sevkiyatının 2017’de başlaması öngörülüyor. Hattın Avusturya kesimi Ocak 2018'e dek tam kapasiteyle işletime girmiş olacak.