17 milyon konutun yalıtımı 10 milyar dolar kazandıracak
Türkiye'de 20 milyon konutun bulunduğunu ve 2002'den bu yana bunun 3 milyon adedinin yalıtımının yapıldığını belirten İZODER Başkan Yardımcısı Şen, tüm konutların yalıtımının yapılması halinde 10 milyar dolarlık enerji tasarrufu sağlanacağını söyledi
YENER KARADENİZ - İSTANBUL
Türkiye'de 20 milyon konutun bulunduğunu ve 2002'den bu yana bunun 3 milyon adedinin yalıtımının yapıldığını belirten İZODER Başkan Yardımcısı Ertuğrul Şen, tüm konutların yalıtımının yapılması halinde 10 milyar dolarlık enerji tasarrufu sağlanacağını söyledi.
Türkiye'de 2002'den bu yana 3 milyon konutun yalıtımının yapıldığını dile getiren İZODER Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği Başkan Yardımcısı Ertuğrul Şen, yalıtımı yapılmayan 17 milyon konutun bulunduğunu söyledi. Yine 2002'den bu yana sektörde yüksek büyüme rakamlarının yetkin olmayan aktörleri ve kötü malzemeleri sektöre çektiğine dikkat çeken Şen, "Burada en büyük eksiklik denetim ve bilinç eksikliği. İZODER'in ücretsiz çağrı hatları var. Kullanılan malzemelerin taşıması gereken belgeler var. Bunlara dikkat edilmeli. Yakın zamanda da hizmet konusunda belge zorunluluu başlayacak" dedi. Şen, şu anda yalıtım malzemeleri pazarının 18 milyon metreküp ve 5 milyar euroluk büyüklüğe ulaştığını söyledi. 2002'de bu rakam 2 milyon metreküp ve 300 milyon dolardı. 2002'den sonra sektör hızlı bir büyüme grafiği çizmiş. Her sene yüzde 50'lere varan büyümeler görülmüş. Bu da yetkin olmayan üreticilerin, yanlış malzemelerin pazara girmesine neden olmuş. Bunun sonucunda yalıtımda eksiklerin meydana geldiğini dile getiren Şen, bilinç ve standatların yanı sıra şimdi yetkilendirilmiş belge sistemi konusunda çalışmaların sürdüğünü anlattı. Şen, şöyle konuştu: "Çalışanların belgelendirilmesi ile ilgili Mesleki Yeterlilik Kurumu kurulmuştu AB'nin de desteği ile 700 meslek belirlendi. İNTES'e inşaat sektörü verildi ve biz de İNTES ile alt protokoller yaptık. Isı, su ses ve yangın yalıtımı olmak üzere 4 ayrı kategoride Mesleki Yeterlilik Belgesi verebilmek için TEBAR 'ı (Test Belgelendirme Araştırma ve Geliştirme Ticaret AŞ) kurduk, akredite olduk. Yetkinliğimiz bakanlıklarlaca tanındı. 25 Mayıs 2015'ten itibaren inşaatlarda yalıtım konusunda çalışanların belge alınması zorunluluğu getirildi ve 2016 Mayıs'a kadar da geçiş süreci verildi. Belge sahibi olmayanlar çalışamayacak. Ancak her türlü ücretleri teşvik kapsamında olduğu halde şu ana kadar bizim de dahil olduğumuz yetkilendirilmiş kurumlara 100 bin çalışanın sadece bini başvurdu. Burada da yine denetimin önemi ortaya çıkıyor" diye konuştu.
Enerji faturasında konutun payı yüzde yüzde 37
Türkiye enerji ihtiyacının yüzde 72’sini ithal kaynaklar ile karşılıyor ve bunun için geçtiğimiz yıl 55 milyar dolar fatura ödedi. Binalarda tüketilen enerji bu aşamada ön plana çıkıyor, çünkü bu faturada konutun payı yüzde 37. Bunun içinde ise ısıtma ve soğutma yüzde 85'lik pay ile ilk sırada yer alıyor. Burada yalıtımın önemine dikkat çeken Şen, gelinen seviyede Türkiye'nin hala çok geride olduğunu söyledi. Şen, 20 milyon konutun yüzde 15'inin yalıtımının yapıldığını belirterek, “ Türkiye’nin toplam enerji faturasını yaklaşık yüzde 15 azaltmak mümkün. Bu 10 milyar dolar demek. Başka hiç bir alanda bu kadar tasarruf etmek mümkün değil. 2002'den bu yana 20 milyon konutun 3 milyonunun yalıtımı yapıldı ve bununla yılda 600 milyon dolar civarında bir tasarruf gerçekleşiyor" dedi. Yalıtımın maliyeti de oldukça düşük. Ertuğrul Şen, bir binanın maliyetinin yüzde 3 ile 5'i arasında olan bu maliyetin, 2 ile 4 yıl içinde kendini amorti ettiğini söyledi. Bu geri dönüşün sağlanamamasının ya hizmette ya da ürün kalitesinde sıkıntı anlamına geldiğini söyleyen Şen, "Mevcut binalarda ruhsat birçok belediyede istenmediği için doğru denetim yapılamıyor. Burada denetim biraz da tüketicinin güvendiği firmalar ve kurumlar ile çalışmasında düğümleniyor. Bu işi ruhsata bağlamamak sıkıntı yaratıyor" dedi. Yapılan araştırmalar mertekaresi 50 TL altında olan yalıtımın sağlıklı yalıtım olmadığını gösteriyor. Türkiye, kişi başı ısı yalıtımı malzemesi miktarında da geride. Şen'in verdiği bilgilere göre Türkiye'de kişi başı ısı yalıtım malzemesi tüketimi 0.23 metreküplerde iken bu miktar AB'de 1, İskandinav ülkelerinde 1.2, ABD gibi ülkelerde ise 1.5 metreküp.
50 milyar TL harcayıp 150 milyar TL kazanacak çalışma yaptılar
İZODER, enerji verimliliği konusunda bir çalışma da yapmış ve bunu bakanlık dahil her türlü yetkili mercilere sunmuş. Şen, "Yalıtım bazı teşvikler ile 2012'den 2023'e kadar devam ederse nereden nereye gelir diye araştırdık. Hesaplarımıza göre 50 milyar TL'lik teşvik verilirse 2023'e kadar 14 milyon konutun yalıtımı yapılmış olunacak ve 50 milyar TL 150 milyar TL olarak dönecek. Ancak yetkili mervciler bunu uygulamadı daha" dedi.