100 kişilik heyet İran'a gidiyor
Ziyaret kapsamında düzenlenecek Karma Ekonomik Komisyon toplantısında iki ülke arasındaki ekonomik işbirliği ele alınacak
SERGÜL KESKİN
İSTANBUL - İran'ın 5+1 ülkeleriyle Cenevre'de imzaladığı zaptın ardından iş umutları artan işadamlarının İran'a ziyareti de yoğunlaşıyor. DEİK/Türk-İran İş Konseyi tarafından, Kalkınma Bakanı ve Türkiye- İran Karma Ekonomik Komisyon (KEK) Eş Başkanı Cevdet Yılmaz başkanlığında 15-17 Nisan 2014 tarihlerinde İran'ın Tahran ve Tebriz ve Urumiye şehirlerine ziyaret düzenlenecek. Söz konusu ziyarete bakanlık bürokratları ve İş Konseyi üyelerinin yanı sıra, İstanbul, Ankara, İzmir ve Van başta olmak üzere birçok ilden işadamlarının yer alacağını 80-100 kişilik bir heyetin katılması bekleniyor. Ziyaret kapsamında düzenlenecek Karma Ekonomik Komisyon toplantısında iki ülke arasındaki ekonomik işbirliği ele alınacak. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, 28-29 Ocak 2014 tarihlerinde, İran'a gerçekleştirdiği ziyarette imzalanan "tercihli ticaret anlaşması"na ilişkin mutabakatın altyapısını güçlendirmeye yönelik çalışma yapılacak. Ziyaret kapsamında iki ülke iş dünyasını bir araya getiren iş konseyi toplantıları da düzenlenecek.
İran'a daha çok ürün satmamız gerekiyor
Ziyarete ilişkin DÜNYA'ya değerlendirmede bulunan Türk-İran İş Konseyi Başkanı Ali Osman Ulusoy, Amerikan ambargosunun kısmen kalkması nedeniyle AB'den Almanya, Fransa, İtalya ve İngiltere'de İran ile iş yapmak için hareketlenme olduğunu, bu nedenle Türk iş heyeti olarak bu ziyaretin kendileri için de önemli olduğunu söyledi. Türkiye'nin İran ile ticaretinin uzun bir geçmişi bulunmasına karşın ticaret hacminin istenilen noktada olmadığına işaret eden Ulusoy, 1 milyar dolar düzeyinde olan ticaret hacminin 2013'te ambargoya rağmen 14.5 milyar dolara çıktığını, hedefl erinin 1-2 yıl içinde bu rakamı 30 milyar dolara çıkarmak olduğunu ifade etti. Ulusoy, ziyaret kapsamında yol vergisi, gümrük mevzuatı, para transferinden kaynaklanan sıkıntılar ile oradaki işçi sorununun ela alınacağını belirterek, şunları kaydetti: "Ambargo kalktığı zaman Avrupa ülkeleri İran'a hücum edecek. Bizim İran'a daha çok ürün satmamız gerekiyor. Sınır ticareti rahat olsun, sınır kapılarında sorun kalksın, İran tarafında yol sorunu çözümlensin istiyoruz. İran bizden çok şey alacak. Eskiden sınırlama vardı. Şimdi aldıkları mallara çok ilave edilen rakam var. Otomotivden, gıdaya tekstile kadar her şey alır. Ne başarabilirsek mutlu oluruz."
Sınır ticareti ile rekabet üstünlüğünü artırabiliriz
Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva da tercihli ticaret anlaşmasının bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi. İran'da temel sorunları dile getireceklerini ifade eden Takva, "Türkiye'nin Batı ile değil, Doğu ile rekabet üstünlüğü var. Van da buraya açılabilecek en önemli merkezlerden biri. Dolayısıyla sınır ticaretini daha etkin hale getirerek, rekabet üstünlüğünü artırmamız gerekiyor" dedi.
İran ihracatta 10. ithalatta 6. sırada
Tercihli ticaret anlaşması yürürlüğe girince İran, Türkiye'den ithal edilecek 125 sanayi ürününe yüzde 30-40 gümrük vergisi indirimi uygulayacak. İndirime tabi olacaklar arasında temizlik ürünleri, plastik malzemeler, orman ürünleri, hazır giyim, ev tekstili, çelik ürünler, beyaz eşya, elektrikli ürünler ve mobilya var. İran geçen şubat ayında ithalat yasası uyguladığı ürünlere de ithalat yasaklarını kaldırmıştı. İran, Türkiye'nin 2013 ihracatında 10'uncu, ithalatında 6'ncı sırada yer alıyor. Türk firmalarının İran'daki yatırımları ise 2013 sonu itibariyle 1.3 milyar dolara ulaştı.