'Yatırım iştahındaki zayıflama büyümeyi tehdit ediyor'
CHP'nin 99. Ekonomik Görünüm Raporu'nda, "Yatırım iştahındaki zayıflama Türkiye'nin büyümesini tehdit ediyor" ifadeleri yer aldı
ANKARA - CHP'nin 99. Ekonomik Görünüm Raporu'nda, işadamlarının 2,5 yıldır yatırım yapmaktan kaçındığı ileri sürülerek, yatırım iştahındaki zayıflamanın Türkiye'nin büyümesini tehdit ettiği belirtildi.
Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak koordinasyonunda hazırlanan 99. Ekonomik Görünüm Raporu'nda sanayi üretiminde görülen yavaşlama ile İmalat Sanayi Satın Alma Yöneticileri Endeksi'ndeki (PMI) düşüş değerlendirildi.
"Üç aylık ortalama üretim verileri de ekonomideki durgunluğu ve yavaşlamayı teyit ediyor"
Raporda, mayısta sanayi üretiminde, geçen yıla göre yüzde 3 artış beklenirken gerçekleşmenin bunun yarısında kaldığı, mevsim ve takvim etkisinden arınmış sanayi üretiminin ise bir önceki aya göre yüzde 1 gerilediği ifade edildi. Bu durumun geçen yılın ekim ayından bu yana gerçekleşen en sert düşüşü işaret ettiği vurgulanan raporda, mevsim ve gün etkilerinden arınmış üç aylık ortalama üretim verilerinin de ekonomideki durgunluğu ve yavaşlamayı teyit ettiği belirtildi.
Haziran ayı üretim verilerinin de parlak sinyaller vermediği ifade edilen raporda, "Haziran'da gerek imalat gerekse toplam sanayi üretiminin zayıf geleceğini şimdiden söyleyebiliriz. Dolayısıyla bu yılın ikinci üç ayında sanayi katma değerinden büyümeye gelecek katkının da, ilk üç aya göre sınırlı kalacağı şimdiden anlaşılıyor" değerlendirmesinde bulunuldu.
Yatırım malı üretimi ve ithalatındaki gelişmelerin de Türkiye'deki yatırım iştahının azalmaya başladığını gösterdiğinin kaydedildiği raporda, mayıs ayı itibariyle yatırım malı üretimindeki artışın yüzde 0,3'te kaldığı; mevsim ve gün etkisinden arındırılmış yatırım malı üretiminin ise mayısta bir önceki aya göre yüzde 5,7 düştüğü kaydedildi.
Bunun aynı zamanda 2012 haziran ayından bu yana bu gruptaki en sert üretim düşüşü olduğu ileri sürülen raporda, şunlar kaydedildi:
"Yatırım malı üretimi 2013'ün ocak ayı seviyelerine kadar geriledi"
"Üretim seviyesi olarak bakıldığında da yatırım malı üretimi 2013'ün ocak ayı seviyelerine kadar geriledi. Mayısta yatırım malı ithalatı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,5 düştü. Son 2,5 yıldır ekonomik aktörler yatırım yapmaktan kaçınıyor. Yatırım iştahındaki zayıflama Türkiye'nin orta vadede üretim kapasitesi ve büyüme potansiyeli açısından önemli bir risk. Bu riski besleyen en önemli husus ise ekonomide güven algısının giderek yok olması."
Uluslararası Ödeme Bankası (BIS) Raporuna göre hem 2010-2013 verileri, hem de en güncel veriler itibariyle reel kredi artışı en yüksek ülkenin Türkiye olduğu belirtilen raporda, "Yani bankalara borcu en hızlı artan vatandaşlar Türkiye'de yaşıyor" denildi.
Bütçe dengelerinin her ay daha da bozulduğunun ileri sürüldüğü raporda, "BIS'in 2014 için yayımladığı 'büyüme', 'enflasyon', 'cari açık' tahminleri de Türkiye'nin hem enflasyon hem de cari açık konusunda diğer ülkelerden nasıl ayrıştığını gözler önüne seriyor. Dolayısıyla Türkiye'nin önümüzdeki çok kıymetli bir zaman dilimini seçimler için heba edecek imkanı yok. Ancak maalesef ortada durumun ciddiyetini anlayacak sorumlu bir iktidar da yok" ifadelerine yer verildi.