'Türkiye'nin yurtdışı perakende yatırımları artıyor'
DEİK Başkan Yardımcısı Erdem, yurtdışındaki Türk marka algısının gün geçtikçe arttığını söyledi
İSTANBUL - Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkan Yardımcısı Zeynel Abidin Erdem, Türk perakende sektörünün yurtdışındaki gelişimini sürdürdüğünü belirterek, "Sayı olarak 4 bini aşan uluslararası perakende yatırımları ile Türk marka algısı gün geçtikçe bölgede ve tüm dünyada tanınır hale geliyor" dedi.
Erdem, DEİK tarafından Ernst&Young (EY) Türkiye işbirliğiyle yayımlanan "10 Maddede Perakandecilikte Yurtdışı Açılımı" çalışmasının paylaşıldığı "Yurtdışı Perakende Yatırımları" toplantısında Türkiye'nin yurt dışı perakende yatırımlarını değerlendirdi.
Rapora göre perakendecilerin uluslararası genişleme esnasında karşılaşabilecekleri zorlukların üstesinden gelebilmek için strateji, uygulama ve sürdürme aşamalarının her birini doğru değerlendirmesi gerektiğini belirten Erdem, Türkiye'nin son dönemde yurt dışında artan yatırımlarına dikkati çekti.
"Gelişmekte olan küresel bir oyuncu olarak Türkiye, yurtdışında gerçekleştirdiği artan birleşme ve satın alma ve sıfırdan yatırımlarıyla kendi sıkletinde parlayan bir yıldız olmuştur" diyen Erdem, son 10 yılda yakaladığı ivme ile ekonomi gündeminde ön plana çıkan yurt dışındaki Türk yatırımlarının, 2013 yılı itibariyle 30 milyar doları aştığını, kriz döneminde dahi dünya ortalamasının üzerinde seyreden dış yatırımlar temasının Türk şirketleri için yeni bir oyun sahası olduğunu kaydetti.
Türk perakende şirketlerinin özellikle MENA ve Bağımsız Devletler Topluluğu bölgelerinde yoğun yatırım planları yapması gerektiğine işaret eden Erdem, şöyle konuştu:
"Sayı olarak 4 bini aşan uluslararası perakende yatırımlarıyla Türk marka algısı gün geçtikçe bölgede ve tüm dünyada tanınır hale geliyor. Güçlü marka algımızla gelişmekte olan diğer ülkelerde yeni pazarlar yaratarak iç üretimi ve ihracatı da artırmaktayız. Yatırımların şirketlere yeni pazarlar kazandırmasının yanında ulusal ekonomimize de önemli derecede faydası dokunmakta..."
Başarı için planlama
EY Türkiye Danışmanlık ve Finansal Hizmetler Sektör Lideri ve Şirket Ortağı Selim Elhadef ise Türk özel sektörünün yurtdışı perakende yatırımlarında denenmiş ve başarısını kanıtlamış yöntemleri kullanması gerektiğini belirterek, şöyle devam etti:
"Türk perakende firmaları, gerek markalaşmanın öne çıkması, gerek modern perakende kanallarının gelişmesiyle çok ciddi bir ivme yakalamış durumda. Bu ivmeyi yurtdışı pazarlara taşımak ve bu pazarlarda kalıcı başarılar elde etmek, kuşkusuz sektörün ortak hedefi. Bu yolda global kabul görmüş metodolojileri kullanmak ve sektör uzmanlarının desteğini alma sektörü sık yaşanan başarısızlık öykülerinden koruyacaktır. Sağlam bir araştırma, planlama ve uygulama döngüsü, değişkenliğin ve rekabetin yoğun yaşandığı uluslararası arenada Türk markalarını daha da üst pozisyonlara taşıyacaktır."
Açılış konuşmalarının ardından DEİK Yurtdışı Yatırımlar İş Konseyi Başkan Vekili Hasan İbrahim Toksoy "Uluslararası Marka Olma Yolunda Örnek Modeller" sunumunu gerçekleştirdi. Toksoy örnek küresel markaların serüvenlerini ve Türk şirketlerine model olabilecek başarı hikayelerini katılımcılarla paylaştı.
Toksoy, dünya çapındaki deneyimlerini katılımcılarla paylaşarak marka olmak isteyen Türk şirketlerine yabancı dil bilmenin gerekli olduğunu, ancak başarının tek ölçütünün bu olmadığını dile getirerek, "Bizim Türk şirketlerinin sıklıkla görülen bir yanılgısıdır bu… 'Bu iş dil gerektiriyor, bende dil yok, o nedenle yapamam' denilir. Ama bu doğru değil. Sadece Türkçe konuşan ama yurtdışında birçok başarılı yatırımı bulunan iş adamlarımız var" dedi.
"Uluslararası Perakende Yatırımlarını Şekillendiren Ana Unsurlar ve Dünya Örnekleri" paneline de EY Global Şirket Ortağı ve Gelişmekte Olan Pazarlar Global Lideri Kristina Rogers, Mavi Jeans Genel Müdürü Burak Övünç, BİM Birleşik Mağazalar AŞ Finans Direktörü (CFO) Haluk Dörtlüoğlu, Baydöner Şirket Ortağı Levent Yılmaz katıldı.
Şirketlerin kendi yurtdışı yatırım deneyimleri ve hikayelerinin yanı sıra, Türk perakende sektör oyuncularının pazardaki rekabet avantajı ve fırsatların ele alındığı panelde, Rogers, dünya yatırım trendleri ve Türkiye modeline benzeyen diğer pazarlardan örnekler vererek Türk perakende oyuncularının önemli bir potansiyele sahip olduğunu belirtti.