'Türkiye'nin müşteri olma gibi durumu yok'

Irak'ın mayıs ayında petrol ihracatına başlayabileceğini söyleyen Enerji Bakanı Yıldız, "Türkiye'nin müşteri olma gibi durumu yok. TÜPRAŞ'ın özel sektör olarak yaptığı anlaşmalar, kendi sözleşmeleri var" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

OSLO - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Kuzey Irak mayısta petrolünü satabilir. Türkiye'nin müşteri olma gibi durumu yok" dedi. 

Yıldız, resmi ziyaret için bulunduğu Oslo'da basın mensuplarının sorularını yanıtladı. 

"Petrol akışı başladı"

Bakan Yıldız, Kuzey Irak'taki petrolün Türkiye üzerinden uluslararası piyasalara açılması konusundaki sorular üzerine, "Şu anda petrol akışı başladı. Normalde günlük 100 bin varil dediğimiz rakam başlamış bulunuyor yaklaşık 2 günden bu yana. Petrol, Irak'ın petrolü Irak'ın kendi içinde ister kuzey ister güney, ister doğu ister batı, nereden olursa olsun Irak'ın bir bütün halinde bu petrolü arzettiğini biz biliyoruz. Kendi içindeki problemleri çözmesinin Irak'ın normalleşmesi adına konulan önemli bir katkı olacağını biliyoruz. Her zaman söylüyoruz bu petrol Irak'ın petrolü, mayıs ayında da bunun ihracatına başlayabilirler" diye konuştu.
  
"Kuzey Irak'ın petrolünü almamız söz konusu değil"

30 Nisan seçimlerinin Irak'ta kendi içinde bir bütünlüğün ve barışın gerekçesi olmasını temenni ettiklerini vurgulayan Yıldız, enerji sektörüyle alakalı olarak Türkiye'nin, Irak'taki projelere ister anlaşmalarla ister sözleşmelerle olsun kayıtsız kalmayacağını her vesileyle belirttiklerini, mevcut gelişmelerin de bunun parçası olacağını söyledi. Yıldız, şöyle devam etti: 

"Kuzey Irak, mayısta petrolünü satabilir. Türkiye'nin müşteri olma gibi durumu yok. TÜPRAŞ'ın özel sektör olarak yaptığı anlaşmalar, kendi sözleşmeleri var. Özel sektörle görüşürler ama Türkiye'nin gündeminde şu an Kuzey Irak'ın petrolünü almayla ilgili gündem söz konusu değil. Her zaman söylüyorum, özel sektörle tekliflerini yaparlar kabul ediyor olmaları halinde ticaretini gerçekleştirirler." 

"Petrol fiyatı indirimi ya da satılmasıyla alakalı talebimiz yok"

Bakan Yıldız, Kuzey Irak'tan gelen petrol fiyatında bir indirim olup olmayacağı konusundaki soruya, "Dünya piyasalarında petrolün bir fiyatı var. Bu fiyatın birçok bölgede birbirine eşit ve denk olduğunu görüyoruz. TÜPRAŞ, ham petrolü alma ve işlemeyle alakalı önemli bir kuruluşumuz. Onlarla görüşürler, petrol fiyatını da söylerler. Şu anda petrol fiyatı indirimi ya da satılmasıyla alakalı bir talebimiz yok. Merkezi Irak hükümeti Somo aracılığıyla 7 milyon ton civarında ihracat gerçekleştiriyor, rakamlarımız çok arttı. Şu anda en büyük tedarikçimiz Bağdat'tır. 4 milyon tonlardan başladı ve İran'daki yaptırımlarla alakalı, İran ile Irak bir nevi miktar açısından yer değiştirmiş oldu" yanıtını verdi. 

"Eğer üretirlerse iletiriz"

Taner Yıldız, Ceyhan'da biriken petrol miktarı konusunda da "Tanklarda biriken petrol miktarı 1,5 milyon varili aşıyor. 2,5 milyon varile kadar da stoklama kapasitemiz var. Eğer üretirlerse iletiriz. İletirsek dünya pazarına satış olur. Bu zincir sağlandığı zaman da Irak'ın normalleşmesine konan katkı daha fazla olacaktır" dedi. 

Görüşmeler  HES ve yenilenebilir enerji kaynakları ağırlıklı olacak

Norveç'te birçok görüşme yapacaklarını ifade eden Yıldız, bunların HES ve yenilenebilir enerji kaynakları ağırlıklı olacağını, Ukrayna krizinin ardından AB ülkelerinin doğal gaz tedarikiyle alakalı konuları değerlendireceklerini söyledi. 

Norveç'in şu anda Avrupa'nın en büyük doğalgaz tedarikçisi durumuna geldiğine işaret eden Yıldız, mevcut rakamların Rusya ile başa baş hale geldiğini dile getirdi.  

Yıldız, Türkiye'de Norveç Krallığı'nın 2 büyük firmasının direkt veya dolaylı olarak ortaklıklarını, konsorsiyum üyeliklerini ve Türkiye'deki yatırımlarını da konuşacaklarını, Ar-Ge çalışmalarıyla ön planda bulunan Norveç'le karşılıklı işbirliği protokolleri hazırlamayı düşündüklerini ifade etti. Bakan Yıldız, şunları kaydetti: 

"Türkiye'deki HES'lerden birinin inşası ve lisansını Norveçli firma yönetiyor"

"Şu anda geliştirdiğimiz TANAP projesinin devamı olan TAP'ın ortaklarındandır Statoil ve önemli ortaklarındandır. Ayrıca Şahdeniz 2 Projesi'nin önemli ortaklarındandır. O projeleri görüşeceğiz. Münhasır ekonomik sahalarımızda petrol aramasıyla alakalı somut bir sonuç yok. Bunları belki öneri olarak konuşabiliriz. Aynı zamanda Türkiye'deki büyük HES'lerden birinin inşası ve lisansını şu anda Norveçli bir firma yönetiyor. Onun yaptığı çalışmalarla alakalı görüşmeler yürütebiliriz. Projeleri değerlendirme imkanımız olacak. Verimli görüşmeler yapacağımızı düşünüyoruz." 

Bu konularda ilginizi çekebilir