'Türkiye Petrollerinin özelleşmesine karşıyım'
Özelleşme veya özerkleşmenin Türkiye Petrolleri Yönetim Kurulunun karar verebileceği bir konu olmadığını belirten TPAO Genel Müdür Vekili Şişman, özelleşmesine de karşı olduğunu vurguladı
ANKARA - Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdür Vekili Besim Şişman, kurumun özelleştirilmesine karşı olduğunu, hükümetin de böyle bir yaklaşım içinde bulunmadığını bildirdi.
Şişman, son dönemde TPAO'nun özelleştirileceği ve bu süreçte çalışanların belirli bir bölümünün işten çıkarılabileceği söylentilerinin artması üzerine üzerine kurum çalışanlarına tüm kurum çalışanlarına e-posta gönderdi.
Hükümetin TPAO'nun özelleştirilmesi konusunda bir yaklaşımının olmadığını belirten Şişman, gönderdiği e- postada, "Özelleşme veya özerkleşme Türkiye Petrolleri Yönetim Kurulunun karar verebileceği bir konu değildir ve ben de sizler gibi Türkiye Petrollerinin özelleşmesine karşıyım. Ayrıca hükümetin de böyle bir yaklaşımı söz konusu değildir" ifadelerini kullandı.
'Rekabet edebilecek bir potansiyeli harekete geçirmek istiyoruz'
Atılması planlanan adımların taşeronlaşma, özelleştirme veya şirketi küçültme maksadı taşımadığını ifade eden Şişman, uluslararası alanda rekabet edebilecek bir potansiyeli harekete geçirmek istediklerini, aksi halde TPAO'nun halka yaptığı mevcut katkılar bir yana kendi varlığını dahi sürdüremeyeceğini, hatta gelecekte personelinin maaşını ödeyemez duruma gelebileceğini kaydetti.
'Üretim ve rezerv bazında küçülme başladı'
Edinilen bilgiye göre, TPAO, TP2023 Bütünsel Dönüşüm Programı olarak adlandırdığı bir dönüşüm stratejisi ile gelecekte daha karlı ve yüksek verimli üretim yapabilmek için kurumsal organizasyonunda revizyon yapmayı amaçlıyor. Kurum, mevcut yatırımları yıllar içinde artmasına rağmen, üretim ve rezerv bazında küçülmeye başladı.
TPAO, bu yapıyı tersine döndürmek için değişen petrol kanunu ile daha rekabetçi olma zorunluluğu ve sürdürülebilir büyümenin sağlanması açısından yeni dinamiklere uygun adımları atmayı hedefliyor.
Öte yandan, günlük 650 bin varil petrol üretim kapasitesi olan TPAO'nun çalışan başına düşen üretimi günlük 14 varil iken uluslararası petrol şirketlerinde bu rakam 123 varil seviyesinde bulunuyor.
Batman'da protesto hazırlığı
Bu arada, TPAO'nun Batman Bölge Müdürlüğünde örgütlenen sendika yönetiminin, kurumun 7 ünitesinin 4'ünün özel şirketlere devredileceği ve bir çok ünitenin Batman'dan çıkarılarak Ankara ve Adıyaman'a taşınacağı iddiaları üzerine pazar günü protesto hazırlığı içinde olduğu öğrenildi.