'Trafik sigortasında fiyatlar mutlaka düşer'
Anadolu Sigorta Genel Müdürü Ülken, son iki yılda kasko sigortasında yaşandığı gibi trafik sigortasında da yeni düzenlemeler sonucunda fiyatların aşağı geleceğini söyledi.
Uğurcan GÖKÇEN
ADANA - Anadolu Sigorta Genel Müdürü Ülken, hükümetin zorunlu trafik sigortasıyla ilgili yeni düzenlemesini değerlendirerek, “Şu andaki fiyatlar koşullar farklıyken hazırlanan tarifelerden oluşuyor. Koşullar değiştiğinde tarifeleri de değiştireceğiz. Son düzenlemeler fiyatlara mutlaka olumlu bir şekilde yansır. Bugün bin lira olan bir trafik poliçesi çok daha aşağılara gelebilir” dedi.
Anadolu Sigorta Genel Müdürü Musa Ülken, bu yıl 7’ncisi düzenlenen ‘Bir Usta Bin Usta’ projesinin Adana buluşması sonrası gazetecilerle bir araya geldi. Ülken, zorunlu trafik sigortasındaki gelişmeleri ve yeni düzenlemenin getirdiklerini anlattı.
Trafik sigortasının yılların sorunu olduğunu ifade eden Musa Ülken, son yıllardaki prim artışlarının sigorta şirketini de zora soktuğunu belirterek, “Vatandaş bizim üzerimizden ‘Çok para kazanıyorsunuz’ diyor, ama biz zarar ediyoruz” şeklinde konuştu. Ülken, mevzuatta yapılan değişikliklerin geriye dönük de etkisinin olduğunu ve sigorta şirketlerinin prim artırmak zorunda kaldıklarını belirtti.
“Fiyatların altında aşırı rekabet var”
Kamuoyunda tepkiye neden olan zamlara gelinen süreci anlatan Ülken, bazı sigorta şirketlerinin sektörde yüzde 25’in üzerinde pay aldıklarını ve fiyatı aşağıya çektiklerini söyledi. Bu rakamlara hiçbir zaman yaklaşamadıklarını anlatan Ülken, “Bu nedenle çok büyük sermayeler yatırmak zorunda kalan şirketler oldu. Diğer branşlardan kazandığımız paralarla zararımızı telafi ettik. Yani özetle bu noktaya gelmemizin altında aşırı rekabet var” dedi.
Geçtiğimiz haftalarda Meclis’ten geçen ‘Torba Yasa’ ile birlikte değişikliğe uğrayacak olan zorunlu trafik sigortası hakkında değerlendirme yapan Ülken, değişen kanun maddeleriyle ortaya olumlu bir durum çıktığını söyleyerek, “Son iki yılda kasko sigortalarında olduğu gibi trafik sigortasında da yeni düzenlemelerin olumlu etkilerini göreceğiz. İleriye dönük olarak fiyatlara mutlaka olumlu bir şekilde yansır. Bugün bin lira olan bir trafik poliçesi çok daha aşağılara olabilir" şeklinde konuştu.
Yeni düzenlemelerin yanı sıra sektörün doğrudan tazmin sistemine doğru gittiğini anlatan Musa Ülken, “Yürürlüğe girdiğinde sistem tersine dönecek. Sigortalı aracınıza vurduklarında, araç sahibi olarak kendi sigorta şirketinize gideceksiniz. Sigorta şirketi de ödemeyi kusurlu şoförün sigorta şirketinden geri alacak. Herkes kendi sigorta şirketinden parasını alacak yani kusursuz olması durumunda. Sistem gayet iyi yürüyor, müşteriye daha iyi hizmet veriliyor. Bu sistem de sigorta primlerini düşürebilir” dedi. Ülken, son olarak asgari ücretin 1.300 lira olmasıyla ödenen tazminatların sadece Anadolu Sigorta’ya etkisinin 150 milyon lirayı bulduğunu da söyledi.
Yeni yasayla neler değişecek?
Anadolu Sigorta Genel Müdürü Musa Ülken, Torba Yasa’yla birlikte gelecek düzenlemelerde olumlu maddeler olduğunu belirterek, fiyatları düşürmesi beklenen başlıkları değerlendirdi.
Kusurlu sürücüye tazminat yok
Ülken, düzenlemelerin sigorta sektöründe ivmeyi karlılığa doğru götüreceğini, bunun da fiyatları aşağıya doğru çekeceğini anlattı. Yeni düzenlemeyle kusurlu sürücünün artık tazminat alamayacağını belirten Ülken, bu nedenle sektörün para kazanmaya başlayacağını ifade etti.
Daha öncesinde tazminat ödemelerinde net bir rakamın olmadığını, tazminat öderken sürekli farklı rakamlarla karşı karşıya kaldıklarını belirten Ülken, yeni çıkan mevzuatta tazminatların genel şartlara bağlanacağını ve önlerini görebileceklerini söyledi. Musa Ülken, yeni yasayla birlikte tazminat ödemelerinde ilk müracaat edilecek yerin sigorta şirketleri olacağını bildirerek, “Daha kaza sıcakken olay yerine gidip, davayı satın alan aracılar ortadan kalkacak, bu da sektöre ciddi bir iyileştirme sağlayacak” dedi.
‘Bir Usta Bin Usta’ projesi Adana’da
Anadolu Sigorta’nın 85’inci yılında Anadolu’da kaybolmaya yüz tutan mesleklere ilgiyi artırmak için hayata geçirdiği ‘Bir Usta Bin Usta Projesi’nde yedinci yıl eğitimleri Adana’da yerel el sanatlarından ‘Ahşap Oyma’ kursuyla başladı. Ülken, “2010-2015 yılları arasında 30 mesleki eğitim kursu düzenledik ve öğrenciden ev kadınına, işsiz yurttaşlarımızdan esnafl arımıza kadar çeşitli meslek gruplarından, 380’i kadın, 203’ü erkek olmak üzere 583 usta adayına eğitim verdik. Adana’daki bu kursumuzda, 4,5 ay boyunca 20 kursiyerimiz eğitim görecek. Her birinin bu mesleği hakkıyla yapacağına ve gelecek nesillere taşıyacağına yürekten inanıyorum” dedi.