'Ticaret köprüsü'nde 25 bin görüşme yapılacak
TUSKON'un düzenlediği 19'uncu Türkiye - Dünya Ticaret Köprüsü organizasyonu İstanbul'da başladı. Bu yılki ana tema; tarım ve gıda. 2 bine yakın firmayı bir araya getiren program sonunda 25 bin iş görüşmesinin yapılması bekleniyor
İSTANBUL - İstanbul'da bugün start alan Türkiye - Dünya Ticaret Köprüsü, 130 ülkeden bin 450 iş insanını, Türkiye'den bin 500 iş insanı ile buluşturdu. Bu yıl, gıda, tarım, hızlı tüketim sektörlerine odaklanılan programda 25 bin iş görüşmesi yapılması bekleniyor.
Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu'nun (TUSKON) düzenlediği, Ekonomi Bakanlığı koordinasyonunda ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) desteğiyle tarım ve gıda sektörlerine yönelik ‘Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü 2013' programı, İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde bugün başladı.
Türkiye - Dünya Ticaret Köprüsü 2013'ün açılışını Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, TUSKON Başkanı Rızanur Meral ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi gerçekleştirdi.
Talebe cevap verebilmek adına 2011 yılı itibariyle ticaret köprülerini sektörel olarak organize etmeye karar verdiklerini anımsatan TUSKON Başkanı Rızanur Meral, şöyle konuştu: "Bugün, daha önce gıda, inşaat ve tekstil başta olmak üzere farklı sektörler odaklı düzenlenen dünya köprülerinin 19.su için birlikteyiz. Gıda, Hızlı Tüketim Mamulleri, Tarım ve ilgili makinalar olarak belirlediğimiz bu ticaret köprüsü bin 904 uluslararası ve yerel firmayı bir araya getiriyor. Program sonunda 25 bin iş görüşmesinin yapılması beklenmektedir. Gıda, Tarım, Hızlı Tüketim Mamulleri ve ilgili makinalar sektörlerine odaklanılan bu programa Latin Amerika'dan 55, Asya Pasifik'ten 221, Afrika'dan 676, Ortadoğu'dan 31, Avrupa ve Balkanlar'dan 110, Avrasya'dan 306 ve Kuzey Amerika'dan 20 iş insanı olmak üzere toplam 1453 kişinin iştirak etti."
"Ticaret köprüsü aynı zamanda gönül köprüsü"
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ise, bu organizasyonun Türk ekonomisi için son derece önemli olduğunu vurguladı ve şöyle devam etti: "130 ülkeden 1.450 yabancı işadamının katıldığı son derece önemli bir organizasyonu gerçekleştiriyoruz. 2030 hedeflerimiz kapsamında önemli çalışmalarımızdan birisi de yurtdışı alım organizasyonları. Aslında TUSKON ticaret köprüleri, bir gönül köprüsü. Kamu, STK ve özel sektör işbirliği ile tüm dünyaya önemli bir mesajı da vermiş oluyoruz.
TUSKON'un, özellikle Afrika'ya ve Amerika'ya yapılan ticarette çok önemli bir konumda olduğunu söyleyen Bakan Çağlayan, "Afrika'ya yapılan ticarette TUSKON'un benim için çok büyük önemi var. Latin Amerika'da da TUSKON'un büyük başarılarını görüyoruz. Siyasette ve diplomaside de bize büyük yardımları oluyor" dedi.
İran'a ambargoların kaldırılmasında olumlu sonuç alabiliriz
"2023'te Türkiye'nin şampiyonlar liginde olması yönündeki çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor" diyen Zafer Çağlayan, "TUSKON ve TİM bünyesindeki ihracatçı kardeşlerimizin de destekleriyle dünyada ihracat yapmadığımız ülke kalmadı. Yakın bir süre içinde Irak'a kalabalık bir heyetle gideceğiz. Yılsonuna kadar Bağdat'a, Basra'ya ve Erbil'e ziyaret gerçekleştireceğiz. Irak, bizim ikinci büyük ihracat pazarımız. İran da Türkiye'nin ihracat açısından çok önemli pazar ancak ambargolar, bu ülkeyle olan ticaret hacmimizi düşürüyor. Kısa süre içinde İran'a yapacağımız ziyarette ambargoların kaldırılması konusunda olumlu sonuç alacağımızı umut ediyorum" dedi.