'Salçalık domates'te fiyat sancısı
Salçalık domateste kilo başına alım fiyatlarının peşin ödemeli 18-19 kuruş ya da Şubat 2013 ödemeli 20,5 kuruş olarak belirlendi ancak üreticiler tepkili.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
BURSA - Türkiye'nin salçalık domates üretiminin yüzde 40'ını tek başına karşılayan Karacabey Ovası'ndan ürün temin eden salça fabrikaları, fiyat açıkladı.
Kilo başına peşin ödemeli 18-19 kuruş ya da Şubat 2013 ödemeli 20,5 kuruş olarak duyurulan fiyatlara, üretici cephesi tepki gösterdi.
Karacabey Ziraat Odası Meclis Başkanı Nuri Karaca, yaptığı açıklamada, Bursa'nın Karacabey ve Mustafakemalpaşa, İzmir'in Torbalı ve Bergama ilçeleriyle Çanakkale başta olmak üzere, Marmara ve Ege bölgelerinin salçalık domates üretiminde öne çıktığını belirtti.
Domates fidelerinin mayıs başından itibaren toprakla buluşmaya başlayacağını belirten Karaca, ekim miktarını belirleyen en önemli faktörün ise salça fabrikalarının açıkladığı fiyatlar olduğuna dikkati çekti.
Karaca, fabrikaların bu sezona ilişkin fiyatlarını tespit ettiğini ve duyurularını yaptığını kaydederek, salçalık domateste kilo başına alım fiyatlarının peşin ödemeli 18-19 kuruş ya da Şubat 2013 ödemeli 20,5 kuruş olarak belirlediğini bildirdi.
Üreticinin beklentisinin 30 kuruş ve üzeri olduğunu ifade eden Karaca, "Fabrikaların açıkladığı fiyatlar çok düşük geldi. Eğer fiyatlar değişmezse, tarlasını ekmekten vazgeçenlerin sayısı sayısı çok. Bu fiyatlarla sadece Karacabey'de değil, fabrikalar Türkiye genelinde domates ihtiyacını karşılamayamaz. Firmalar fiyat politikalarını mutlaka gözden geçirmelidir" diye konuştu.
Fiyat değişikliği yapılabilir, yapılmalıdır
Karaca, mazot ve gübre başta olmak üzere temel girdi fiyatlarının önemli ölçüde arttığına da değinerek, açıklanan fiyatların, üreticinin harcadığını dahi telafi edemeyeceği düzeyde bulunduğunu söyledi.
Salçalık domateste üreticinin dekar başına bin 500 lira harcadığını kaydeden Karaca, kazanç bir yana, verilen fiyatlarla bu rakamın yakalanamayacağını dile getirdi.
Karaca, salça fabrikalarının, işlediği ürünün yüzde 80'ini ihraç ettiğine dikkati çekerek, "Dolar zaten yüksek. Bu, firmalara ciddi avantaj sağlıyor. Bu yüzden açıkladıkları fiyatları artırabilirler. Henüz sözleşmeler yapılmadı, 'çok azı yapıldı' diyebiliriz. Şu anda fiyat değişikliği yapılabilir, yapılmalıdır" görüşünü kaydetti.
Nuri Karaca, duyurulan fiyatlarda herhangi bir değişikliğe gidilmemesi halinde, domates üreticilerinin alternatif ürünlere yönelebileceğini ifade ederek, son yıllarda hayvancılığın ön plana çıktığını, bu yüzden silajlık mısır üretiminin artacağını tahmin ettiğini belirtti.
Bu konularda ilginizi çekebilir