'Rekabetçi devaluasyonlardan uzak duracağız'
G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları toplantısı sonuç deklarasyonunda, "Rekabetçi devaluasyonlardan uzak duracağız. Korumacılığın her türlüsüne karşı mücadele edeceğiz" denildi.
Kasımda yapılacak G20 liderler zirvesi öncesi hazırlık mahiyetinde, 4-5 Eylül tarihlerinde düzenlenen G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları toplantısı sonrası sonuç deklarasyonu yayımlandı.
Deklarasyonda, bir çok ülkede tekrar hız kazanan ekonomik aktiviteye ilişkin memnuniyet ifade edilirken, global büyümenin ise beklentilerin uzağında kaldığına dikkat çekildi. Bu bağlamda G20 üyelerinin, ekonomik toparlanmayı desteklemek üzere daha güçlü adımlar atılması konusunda taahhütlerde bulunduğu ifade edildi.
Makro ekonomik ve yapısal reformların sürdürülebilir ve güçlü büyüme performansı için hayati önemde olduğu vurgulanan deklarasyonda, "Para politikaları, merkez bankalarının görev tanımları içinde ekonomik aktiviteyi desteklemeye devam edecektir. Fakat para politikaları tek başına dengeli bir büyümeye götürmez" ifadelerine yer verildi.
Kur savaşlarına geçit yok
Ilımlı ekonomik toparlanmayla beraber gelişmiş ekonomilerde parasal koşulların sıkılaşma ihtimalinin arttığı belirtilen raporda, piyasalar tarafından belirlenen döviz kuru sistemlerine doğru ilerleme konusunda üyelerin kararlılığına vurgu yapıldı.
Ekonomik temelleri ve göstergeleri yansıtmayan, ekonomik yapıya uyumsuz döviz kurlarından kaçınmak için esnek döviz kur sistemlerinin önemine vurgu yapan üyeler, "Rekabetçi devalüasyonlardan uzak duracağız. Korumacılığın her türlüsüne karşı mücadele edeceğiz. Borçların milli hasılaya oranını sürdürülebilir bir seviyede tutarken yakın dönem ekonomik şartları dikkate alarak büyüme ve istihdam yaratmak için esnek mali politikalar kullanacağız. Bu amaçla verimliliği ve kapsayıcılığı desteklemek için bütçe harcamalarının ve gelirlerin kompozisyonunu da gözden geçireceğiz" taahhüdünde bulundular.
Üyeler, politika değişikliği kararlarını önceden paylaşacak
Deklarasyonda, özellikle başka ülkeleri ya da coğrafyaları da etkileyebilecek büyüklükte para ve diğer politika değişikliklerinin negatif bulaşıcılık etkisi, belirsizliği azaltmak ve saydamlığı artırmak adına daha önceden ayarlanıp açıkça paylaşılacağı belirtildi.
Potansiyel ve gerçekleşen büyüme rakamlarında ilerlemenin global ekonomi için hala en büyük zorluk olduğunu ifade eden üyeler, talebi güçlendiren ve potansiyel büyümeyi destekleyen büyüme stratejilerini uygulama konusunda kararlı olduklarını belirtti.
Deklarasyonda ayrıca, yapılacakları izlemek için ilk defa hazırlanan yol haritasına göre hali hazırda üyelerin, taahhüt edilen uygulamaların önemli bir kısmını hayata geçirdiği bilgisine yer verildi.