'Irak’taki zorluklara rağmen iş yapmayı sürdürüyoruz’
TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Türkiye ile Irak arasındaki ticarette son dönemde bir çok sorunun yaşandığını, ancak ekonomi alanında eleştirilerin mutlaka geliştirilmesi gerektiğini belirtti
ANKARA - Irak Ticaret Odaları Federasyonu Başkanı Jaafar Rasoll Jaafar Al-Hamadani, başta IŞİD olmak üzere Irak’ta faaliyet gösteren çetelere karşı uluslararası koalisyonun verdiği desteği önemsediklerini ve 2-3 ay içinde sorunun çözülmesini umduklarını belirtti. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun daveti üzerine, beraberindeki federasyon heyetiyle birlikte Türkiye’ye gelen Hamadani, Türkiye’nin koalisyona ve Irak kuvvetlerine destek vermesini isterken, sorunun çözülmesiyle Irak’ın orta ve güney bölgelerine erişimin açılacağını ve önceki dönemden çok daha fazla iş yapma imkanı bulunabileceğini vurguladı.
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da Türk şirketlerine son dönemde güçlük çıkarma eğilimi gözlediklerini vurguladı.
‘Türkiye IŞİD’e karşı koalisyona destek vermeli’
Irak Ticaret Odaları Federasyonu Başkanı Jaafar Rasoll Jaafar Al-Hamadani, başta IŞİD olmak üzere Irak’taki çetelerin ülkenin güvenliği yanında ekonomisini de ciddi oranda tehdit ettiğini anlattı. Yürütülen mücadeleyle 2-3 ay içinde bu sorunun çözülmesini beklediklerini belirten Hamadani, Irak’a destek veren ülkelere teşekkür etti ve Türkiye’nin de bu desteğe katılmasını istedi.
“Irak’ın mali sorunu yok, zengin bir ülke, manevi desteğe ihtiyacımız var” diyen Hamadani, IŞİD sorununun çözülmesinin ardından Irak’ın orta ve güney bölgesine kara ulaşımının açılacağını ve Türkiye ile eskisinden daha fazla oranda bir iş yapma potansiyelinin ortaya çıkacağını anlattı. Hamadani, “Yeni bir hükümet kuruldu ve Irak’ın tamamını temsil ediyor. Yeni ekonomik programı oldukça iyi, uluslararası ekonomik işbirliğinin yeniden tesisi için çalışacak ve gümrük kapılarının düzeltilmesi bu programda yer alıyor” dedi.
Hamadani, Irak’ın 2004 bütçesinden harcanamayan miktarlar olduğunu ve 2015 için güçlü bir bütçe hazırlandığını belirterek çok ciddi miktarda alım yapılmasının söz konusu olabileceğini belirtti. Türkiye ile Irak’ın gümrük birliğini içeren ekonomik işbirliği anlaşması konusunda kendilerinin istekli olduğunu belirten Hamadani, “Böyle bir ortaklık diğer ülkelere de örnek olur” görüşünü vurguladı. Hamadani, Habur kapısının yanında yeni bir sınır kapısı açılmasını da istedi. Hamadani, IŞİD ile başlayan kriz döneminde 1900 Türk şirketin faaliyetini durdurduğunu belirterek, “Zor dönemimizde yanımızda olmanızı bekliyoruz” ifadesini kullandı.
‘Herkes gittikten sonra bir arada bulunacağız’
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da Irak’ta kimse iş yapmak istemezken Türk şirketlerinin faaliyetlerine başladığını belirttiği konuşmasında, sadece can güvenliği nedeniyle 300 şirketin Irak’taki faaliyetlerini durdurmak zorunda kaldığını belirtti. Irak’ta son dönemde Türk mallarına karşı kampanya, yolların kapalı olması nedeniyle İran üzerinden Irak’a erişim zorunluluğu ve gecikme cezaları ile Türk şirketlerinin mal alım listeleri dışında bırakılması, ihalelerde tercih edilmemesi sorunlarının yaşandığını anlattı.
Türkiye ile Irak arasındaki ilişkilerin ekonomik boyutuyla mutlaka geliştirilmesi gerektiğini belirten TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Bu coğrafyada herkes gittikten sonra bir arada bulunacağız. Türkiye ekonomik ve siyasi olarak Irak’ın hep yanında olacaktır” dedi.
Toplantıda, TOBB ve Irak Ticaret Odaları Federasyonu arasında işbirliğinin geliştirilmesi için bir mutabakat zaptı imzalandı.