'Hiç kimse rant niyetiyle OSB'ye yaklaşmasın'
OSB'lerin ülkenin kalkınmasının dinamoları olduğunu söyleyen Sanayi Bakanı Işık, "Hiç kimse rant niyetiyle OSB'lere yaklaşmasın. OSB'lerden arsa alayım da yarın daha pahalıya satarım diyen elini ateşe atar" dedi
ANKARA - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Hiçkimse rant niyetiyle OSB'lere yaklaşmasın, buralar bu ülkenin kalkınmasının dinamoları. OSB'lerden ben arsa alayım da ben yarın daha pahalıya satarım diyen elini ateşe atar" dedi.
Işık, Başkent Organize Sanayi Bölgesinin (OSB) Atıksu Arıtma Tesisi Açılışında yaptığı konuşmada, tesisin Ankara'daki OSB içindeki ilk atık su arıtma tesisi olduğunu belirterek, bunun diğer OSB'lere örnek olması gerektiğini söyledi
"Türk OSB modeli dünyaya örnek"
Bakan Işık, Türkiye'nin OSB modelinin dünyaya örnek olduğunu belirterek, "Gelişmekte olan pekçok ülkenin heyetleri ülkeye geldiğinde OSB modelini görmek istiyorlar. Biz bu modeli pek çok gelişmekte olan ülkeyle de paylaşıyoruz" diye konuştu.
Bu modelle ülkenin daha güçlü bir üretim kapasitesine sahip olduğunu belirten Işık, şunları söyledi:
"OSB'lerde bir arazi rantı da oluştu"
"Kamulaştırma yetkisini biz OSB'lere vermiştik ancak Anayasa Mahkemesi bu maddeyi iptal etti. Böyle olunca biz de hemen düzenlemeyle kamulaştırma ya il özel idaresi veya büyükşehir belediyesi, ilçe belediyesi gibi kamu kuruluşları tarafından yapılabilecek. Şuanda kamulaştırma önünde herhangi bir engel yok.
OSB'lerde bir arazi rantı da oluştu. Burada biz özeleştiri yapmaya ihtiyacımız var. Eğer bir şehirde, bir bölgede siz gariban köylüden kamu gücünü kullanarak 3-5 liraya köylüden bir araziyi alır ve altyapı masraflarıyla 50 liraya mal eder, bunu da dışarıdan gelen sanayiciye 500 milyon liraya satmaya kalkarsanız o zaman biz de size durun deriz. Bu hiçbir vicdana sığmaz. Türkiye sanayileşsin diye devlet her türlü fedakarlığı yapıyor. Türkiye'nin bu derdini bu heyecanını birileri ranta dönüştürmeye kalkarsa buna bizim evet dememiz mümkün değil.
Kocaeli'de, İstanbul'da, Bursa'da öyle yerler var ki sanayinin metrekaresi 500 dolar. Peki bunu köylüden kaça almışız 3-5 liraya. Buna kesinlikle müsaade etmiyoruz ve etmeyeceğiz de. Yapacaksan fabrikanı yap, yapmayacaksan hakkınız veririz, gerçekten yatırım yapacak başka bir insana tahsis ederiz orayı.
"Buralar bu ülkenin kalkınmasının dinamoları"
Bu çağda bir fabrika 3 yılda üretime geçmiyorsa o zaman bizim daha fazla bekleme tahammülümüz yok. Hatta bu konuyla ilgili daha ileri düzenlemeler yapacağız. Hiç kimse rant niyetiyle OSB'lere yaklaşmasın, buralar bu ülkenin kalkınmasının dinamoları. OSB'lerden ben arsa alayım da ben yarın daha pahalıya satarım diyen elini ateşe atar"
Işık, OSB'lerin Türkiye'nin ihracat üsleri haline geldiğini de belirterek, "Girişimci Bilgi Sistemimizde çok güzel bir veriyle karşılaştık. Şuanda ihracat yapan bir şirketle ihracat yapmayan şirket arasındaki karlılık farkı 2 kat. Bir şirket ihracat yapıyorsa, yapmayan şirkete göre 2 kat daha karlı çalışıyor" dedi.
"3 temel hedefimiz var"
Işık, Bakanlık olarak 3 temel hedefleri olduğunu belirterek, bunların da yerli üretim, üretimde teknoloji düzeyinin yükseltilmesi ve temiz üretim olduğunu söyledi.
Çevreye karşı duyarlı olmanın ve temiz üretime odaklanmanın kendileri için çok önemli olduğunu vurgulayan Işık, "Bu konuda en çok eleştirilen grup sanayicilerdi, şuanda bu konuda en iyi bilinci taşıyan gruplar arasında sanayicilerimiz var. Bu çok sevindirici birşey. Uzun vadede sanayicimize en çok kazandıracak alan da bu alandır" şeklinde konuştu.
Işık, bu açıdan son derece önemli bir tesisin açılışını yapmak üzere olduklarını da ifade ederek, Başkent OSB'nin arıttığı gri suyla kendi peyzajı ve çevre düzenlemesini de yapması gerektiğine işaret etti.
"Açığa çıkan çamur iyi bertaraf edilmeli"
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Mustafa Öztürk de Ankara çayının daha temiz akması için bu arıtma tesisinin büyük önem taşıdığını dile getirdi. Arıtma tesislerinde önemli bir çamurun açığa çıktığını söyleyen Öztürk, bu çamurun uygun şekilde bertaraf edilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Başkent OSB Yönetim Kurulu Başkanı Şadi Türk ise Ankara sanayisine 15 yıldır katkı yapmaya devam ettiklerini söyledi. Türkiye'deki OSB modelinin bu alandaki en doğru projelerden biri olduğuna değinen Türk, "OSBler Türkiye'nin omurgasını oluşturan bir sağlamlık içinde yoluna devam ediyor. Türkiye'de 265-267 civarında OSB var" diye konuştu.
Türk, OSB'lerin kamulaştırma imkanının ortadan kalkmasının OSB'lerin büyümesi ve büyük sanayi yatırımlarının çekilmesi açısından olumsuz sonuçlar doğuracağının da altını çizdi.