'Büyük Sıçrama', Çin'e karşı elektronikçilere moral olacak
Türk Elektronik Sanayicileri Derneği'nin (TESİD) desteklediği bir belgesel, sektörün geçmişte neler başarabildiğini ortaya koyarak, 'Temelimiz sağlam, bu temele basarak büyük bir sıçrama yapabiliriz' dedirtmeyi hedefliyor
ÖZLEM ERMİŞ BEYHAN
Türk Elektronik Sanayicileri Derneği'nin (TESİD) desteklediği bir belgesel, sektörün geçmişte neler başarabildiğini ortaya koyarak, 'Temelimiz sağlam, bu temele basarak büyük bir sıçrama yapabiliriz' dedirtmeyi hedefliyor. Büyük Sıçrama adı verilen belgeselde doğum tarihleri 1923 ile 1976 arasında değişen 56 sektör duayeniyle söyleşiler yer alıyor.
TRT, İETT ve Genelkurmay Foto Film Merkezi'nden destek alınan belgesel için yüzlerce fotoğraf ve gazete küpüründen oluşan geniş bir arşiv taraması yapıldı. 3 yıllık bir çalışma sonrasında ortaya çıkan 3 saatlik belgeselle ilgili bilgi veren TESİD Başkanı Müjdat Altay, "Sektörümüz çok kan kaybetti. Ancak biz bir zamanlar neler başarabildiğimizi hatırlayıp, 'yeniden yapabiliriz' diyebilmek istiyoruz" ifadelerini kullandı. "Elektronik sanayimiz sıkıntıda, gittikçe daha çok sıkıntıya girdi" diyen Altay, Çin ve küresel rekabet nedeniyle sektörde birçok firmanın küçülmek zorunda kaldığını anlattı. Son dönemdeki teşviklere rağmen istenen rekabet seviyesine gelinemediğini belirten Altay, "Bunun üzerine hem üyelerimize 'bakın biz ne başarılar elde ettik, yine yapabiliriz' diyebilmek hem de gençlere elektroniği sevdirecek bir ortam yaratmak istedik. Bir belgesel hazırlamak için harekete geçtik" dedi. TESİD Başkanı, belgeselin sektöre bir güven ve enerji verdiğini gözlemlediğini aktardı.
Üniversitelerde gösterildi
Türk Elektronik Sanayicileri Derneği Başkanı Altay, TESİD'in Teknosa işbirliği ile birçok üniversitede gençlerin Türkiye elektronik sektörünün arşivini oluşturan belgeselle buluşmasını da sağladığını söyledi. Bugüne kadar 12 üniversitede 2 bin 500 mühendislik öğrencisinin belgeselden bölümler izlediğini aktaran Altay, üniversite gösterimlerinin süreceğini kaydetti. Altay, çalışmanın Türkiye'de bir sivil toplum kuruluşu tarafından yapılan ilk sektör belgeseli olduğunu ifade etti. Bu arada belgesel geniş halk kitleleri ile buluşabilmek için halen kanalını arıyor.
Belgeseli babadan elektronikçi hazırladı
TESİD'in desteklediği belgeselin çekimi için babası uzun süredir elektronik sektöründe faaliyet gösteren Akare'nin kurucusu Alper Akman seçilmiş. Belgesel için 90 saatlik bir çekim yaptıklarını anlatan Akman şu bilgileri verdi: "Beko'nun kurucularından Muvaff ak Gözaydın'dan Teletaş'ın kurucusu Fikret Yücel'e, Siemens Türkiye'yi kuran Arnold Hornfeld'den Yemeksepeti'nden Melih Ödemiş'e Aselsan'a giren ilk mühendis Fuat Akçayöz'den Halit Kıvanç'a, HP'den Şahin Tulga'ya ve bilgisayar'ın isim babası Aydın Köksal'a kadar çok sayıda duayenle röportaj yaptık. Bu 90 saatlik çekimi 1'er saatlik 3 bölüm olacak şekilde kurguladık. Bir beceri haritası ortaya çıkmış oldu."