'Bu kurla ihracatçıdan medet ummayın'
Doların 2.07, euronun 2.85 TL'ye gerilediğine dikkat çeken İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, "Ateşten gömleğe dönüşen bu kurla kimse ihracatçıdan medet ummasın" dedi
İSTANBUL - İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, son birkaç ay içinde hızla yükselen döviz kurlarının son dönemde yüzde 10 gerilediğini vurgulayarak, "Bu gel-git ortamına müdahale edilmezse kimse ihracatçıdan yeni rekorlar ve büyüme hedefine katkı beklemesin" dedi. Yazılı bir açıklama yapan Tanrıverdi, 2.35 TL'yi gören doların 2.07'ye 3.20'leri gören euronun ise 2.85 TL'lere düştüğünü vurgulayarak, bu ortamda sipariş yazan ihracatçının ateşten gömlek giydiğini söyledi. Tercihlerinin yüksek kurdan öte, öngörülebilir kur olduğunu belirten Tanrıverdi, "İhracatçılar olarak bizler daha istikrarlı, enflasyon oranında artan bir dolar ve euro kuru beklentisi içindeyiz. Aralık ayında yaptığımız açıklamada kurdaki hızlı artışın mevcut dengeleri bozup birçok firmanın sıkıntıya girmesine neden olacağı uyarısında bulunmuştuk.
Bugün geldiğimiz noktada bir kez daha haklı çıktık. Müşterilerimiz Türkiye'deki kurları en az bizim kadar yakından takip ediyorlar. Yükselen kurla birlikte müşterilerimizden gelen baskıyla fiyatlarımızı aşağı indirmek zorunda kaldık. Hem müşterinin indirim baskısı, hem yüksek kurdan yazılan siparişlerde bugün için yüzde 10'lara varan kur kaybı yüzünden edeceğimiz kârdan çok daha fazlasını dövizdeki dalgalanmaya kurban verdik.
Geçtiğimiz yıllarda söylediğimiz gibi enflasyon oranında döviz kurlarında artış sağlanmış olsaydı, bugün kur gerçek rakamlarına yaklaşmış olurdu. Bu denli büyük hareketler yaşanmazdı. Dalgalı kurda döviz gerçek rakamını bulduktan sonra yaşanabilecek iniş çıkışlar hem çok kısa vadeli hem de çok daha az olurdu" diye konuştu.
'Her sıcak parada aynı sıkıntı'
Öte yandan Türkiye'nin 2014 ekonomik büyümesinin ihracat odaklı olacağına ilişkin değerlendirmeleri hatırlatan Tanrıverdi, "Türkiye'ye her sıcak para girişinde karşılaştığımız bu kur sıkıntısını yaşamak istemiyoruz. 1 TL=1 dolar konuşmalarının acısını hala saramadık. Geçmişten ders almamız gerekiyor. Yöneticilerin yaşanılan bunca sıkıntıyı görüp, en azından bundan sonra biraz da ekonomik büyümenin direği olan ihracatçının gözüyle bakmalarını ve ona göre karar almalarını istiyoruz.
İhracatçının kura kurban verilip, dövizdeki bu gel-git ve belirsizlik ortadan kaldırılmadığı sürece hiç kimse bizlerden bir şey beklemesin. Biz haklı çıkmaktan bıktık, para politikasına yön verenler sözlerimize kulak ardı etmekten bıkmadılar. Adına kur denilen üzerimizdeki bu ateşten gömleği çıkarıp atmak istiyoruz. Biliyoruz ki kur riskimiz minimize olduğunda o gün bizimle birlikte Türkiye'de kazanacak" dedi.