'Askeri harcamalarda yüzde 22 tasarruf sağlandı'

TBMM Çözüm Süreci Değerlendirme Komisyonu Başkanvekili Gök, çözüm sürecinden dolayı iç güvenlik harekatlarında bütçe anlamında yüzde 22,5 tasarruf sağlandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA- TBMM Çözüm Süreci Değerlendirme Komisyonu Başkanvekili, AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Abdülkerim Gök, çözüm sürecinden dolayı iç güvenlik harekatlarında bütçe anlamında yüzde 22,5 tasarruf sağlandığını bildirdi. 

Gök yaptığı açıklamada, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmelerinde, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'a, demokratik açılım olarak adlandırılan süreç kapsamında, "Eylül 2011-Mart 2013 ile Nisan 2013-Eylül 2014 arasındaki dönem kıyaslandığında, iç güvenlik harekatlarında bütçe anlamında ne kadar tasarruf sağlandığını" sorduğunu anımsattı.   

Çözüm sürecinin maddi değerle asla ölçülemeyeceğini belirten Gök, "Bizim için asıl olan hiçbir insanımızın canına kıyılmaması, hiçbir canın kaybedilmemesidir" dedi.   

Abdülkerim Gök, Bakan Yılmaz'ın bu sorusuna yazılı cevap verdiğini ifade ederek, cevapta; "iç güvenlik harekatı kapsamında yapılan terörle mücadelede, Nisan 2013-Eylül 2014 arası 18 aylık dönemdeki harcama tutarının, 2 milyar 13 milyon 841 bin 63 TL, Eylül 2011-Mart 2013 arasındaki dönemdeki harcama tutarının ise 2 milyar 466 milyon 98 bin 967 TL olarak gerçekleştiğinin bildirildiğini kaydetti. Gök, dolayısıyla iki dönem harcamaları mukayese edildiğinde, 452 milyon 257 bin 904 TL, yani yüzde 22,5 oranında tasarruf sağlandığının belirtildiğini ifade etti.  

Fakirlik, kan ve gözyaşının Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin de Türkiye'nin de kaderi olmadığını vurgulayan Gök, "Doğu ve güneydoğuda teröre, silaha, kana ve gözyaşına giden 500 Milyar Dolar gibi bir rakamı sevgiye, muhabbete, uhuvvete yatırmak istiyoruz" dedi.  

Gök, şöyle konuştu: 

"30 yılda teröre harcanan 2,7 trilyon lira teröre harcanmasaydı, kişi başına düşen milli gelirimiz 11 bin dolar yerine 20 bin dolar olurdu. Bugün derslikler 50-60 kişilik değil, 20-25 kişilik olurdu. Bundan sonra bu trilyonlarla ifade edilen paralar kana ve gözyaşına gitmesin. Para Türkiye tarafından tekrar kazanılabilir ama giden canların telafisi mümkün değil. Giden canlar geri gelmediğine göre bunun hesabını yapmak anlamsız. Ama bu parayı yatırıma çevirdiğimizde kaç tane GAP projesi yapar, kaç tane KOP projesi yapar bakmak lazım. Kaç tane okul olur, kaç tane üniversite olur?" 

Bu konularda ilginizi çekebilir