'Yurt kapasitesi bu yıl sonu itibarıyla 545 bin olacak'
Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç, yurt kapasitesinin 22 bin yataklık artışıyla yıl sonu itibariyle 545 bine ulaşacağını belirterek "2017 yılı sonunda 668 bin, 2018 yılı sonunda 697 bin, 2019 yılının sonunda da 755 bin kapasiteye ulaşılacak" dedi.
Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) Genel Müdürlüğünde düzenlediği basın toplantısında, eylül ayı sonu itibarıyla üniversitelerin eğitim öğretim yılına başlayacağını belirterek, yaşadıkları şehrin dışındaki üniversiteleri kazananların barınma konusunda ilk başvurdukları yerin Kredi Yurtlar Kurumu olduğuna işaret etti.
Yurt başvurularını, 16-22 Ağustos arasında aldıklarını, bu sene ilk kez üniversite kayıtlarıyla yurt başvuru tarihlerinin aynı olduğunu bildiren Kılıç, "Geçmiş yıllarda bu böyle değildi. Üniversiteye kaydınızı yaptırıyordunuz, kayıt yaptırdığınıza dair belgenizi alıyordunuz. O belge ile beraber yurda veya ilinizdeki temsilciliğe gidiyordunuz. Orada bir başvuru daha yapıyordunuz. Bunlar hep evrak üzerinden oluyordu. Bunu sene böyle bir şey yok. Üniversite kabulünüz ve kaydınız yapıldığı andan itibaren aynı dakikada yurt başvurunuzu da yapabiliyorsunuz. Şu anda herhangi bir evrakı bir yere götürmeden e-devlet üzerinden kaydınızın referansını alıp doğrudan yurda başvuru yapabiliyorsunuz." diye konuştu.
"383 bin 538 başvuru yapıldı"
Kılıç, bu sene Kredi ve Yurtlar Kurumuna 383 bin 538 başvuru yapıldığını, disipline uymayanlar, yurttan uzaklaştırılanlar, sisteme yanlış bilgi verenlerin başvurularının elimine edildiğini, 364 bin başvurunun geçerli sayıldığını belirtti.
Yurtların kapasitesinin 525 bin olduğunu, başvuruları geçerli sayılanlardan 227 binin barınma imkanlarından faydalanacağını ifade ederek, karşılama oranının yüzde 60 civarında gerçekleştiğini bildirdi.
KYK'nın kapasitesinin 2014 Ocak ayında 285 bin civarında olduğunu, bugün bu rakamın 525 bine ulaştığını belirten Kılıç, "Yurt kapasitesi bu yıl sonu itibariyle 545 bin olacak, 22 bin civarında bir yatak kapasitesi artışı olacak. 2017 yılı sonunda 123 bin artışla 668 bin, 2018 yılı sonunda 697 bin, 2019 yılının sonunda da 755 bin civarında bir kapasiteye ulaşılacak." dedi.
"Yemekhane fişi yerine parmak izi geçerli olacak"
Bakan Kılıç, yemekhanelerde beslenme yardımı olarak öğrencilere günlük 9 lira olmak üzere aylık 270 liralık fiş verdiklerini belirterek, "Bazı yurtlarda fiş ile yapılıyordu, giriş ve çıkış parmak izi ile yapılıyordu. Herhangi bir şekilde yurda kaydı olmayan bir kişinin yurda girmemesi noktasında en önemli kullandığımız teknolojik imkanlardan birisiydi. Şimdi aynı şekilde bütün yurtlarımızda artık beslenme katkısı şeklinde verdiğimiz ücret de doğrudan parmak izi sisteminin içerisine otomatik olarak yapılacak. Fiş olduğu zaman sıra oluyordu yemekhanelerde o sıra artık olmayacak. Çok daha verimli bir şekilde takibini yapmamız söz konusu. Fiş olmayacak artık elektronik sistem olacak." şeklinde konuştu.
"Yurt girişlerine x-ray cihazları kurulacak"
Bakan Kılıç, yeni dönemde yurtlarda güvenlik seviyesinin de en üst seviyeye çıkarılacağını belirterek, şunları kaydetti:
"Güvenlik önlemlerinin artırılması konusunda çok ciddi çalışmalar yapıyoruz. Yurdun ortak alanları bahçesi, giriş noktaları ve çevresini görülebilecek şekilde kamera sistemlerimiz mevcut. Yurdun içerisindeki koridorlarda ve odaları görebilecek şekilde bir kamera sistemimiz yok ama giriş ve çıkışların çok ciddi kontrol edilebildiği güvenlik anlamında hiçbir şekilde izinsiz bir misafirin ya da yabancı birinin yurda girmemesi anlamında yoğun bir önlem almış durumdayız. Yurtta barınan öğrencilerimiz aileleri tarafından bize geliyorlar. Bu imkanı en üst noktada sağlamak için bunu yaptık.
Yeni bir çalışmamız da bu sene onu tamamlayacağız. Giriş noktalarına havaalanlarında gördüğünüz x-ray cihazlarını yerleştireceğiz. Bu güvenlik önlemlerinin artırılmasında bazı arkadaşlarımız bana, 'Öğrenciler sıkılır ve şikayet ederler' demişlerdi. Ben öğrencilerimize teşekkür ediyorum. Güvenlik önlemlerimizin artırılması ile birlikte aldığımız tedbirlerden sonra çok az şikayetler geldi ve bize teşekkür ettiler. Bu çalışmalarımız da devam ediyor."