YÖK alınacak kararları "askıya çıkaracak"

YÖK, üniversiteler hakkında bazı kararları almadan önce ilgili çevrelerin görüşüne sunacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Yükseköğretim Kurulunca (YÖK), alınacak bazı kararlar hakkında başka yükseköğretim kurumlarının yetkili kurulları ile tüm akademik camia olmak üzere diğer paydaşların görüş ve önerilerini aktarabileceği "Askıya Çıkardık" uygulaması başlatıldı.  

YÖK tarafından askıya çıkarılan ilk konu ise "yüksek lisans ve doktora programları açma kriterlerinin güncellenmesi" oldu.  

YÖK'ten yapılan yazılı açıklamada, eğitim-öğretimin niteliğini yükseltecek faaliyetler çerçevesinde yüksek lisans ve doktora programları açma kriterlerinin güncellenmesine ilişkin bir çalışma başlattığı duyuruldu. 

Yüksek lisans ve doktora programlarını açma kriterlerine ilişkin en son kararın 8 Ekim 2009 tarihli Yükseköğretim Genel Kurul toplantısında alındığı, o tarihten bugüne konuyu geliştirmeye yönelik herhangi bir çalışmanın yapılmadığı ifade edildi. 

Yüksek lisans ve doktora programları açma kriterlerine ilişkin karar alırken başta yükseköğretim kurumlarının yetkili kurulları ile tüm akademik camia olmak üzere diğer paydaşların görüş ve önerilerinin alınmasına ihtiyaç  duyulduğunun vurgulandığı açıklamada, şunlar kaydedildi:          

"Bu faaliyetlerimizin karar sürecinin tamamlanması, ilgili paydaşların görüş ve önerileri alındıktan sonra olacaktır. Bu kapsamda kurumsal web sitemizin anasayfasında yer alan "Askıya Çıkardık" bölümünde konuya ilişkin mevcut durumu içeren bir yazı paylaşacağız. Askıya çıkarılan konuya ilişkin görüşlerini bildirmek isteyen kişiler, ilgili alanda yer alan formu doldurmak suretiyle bu işlemi gerçekleştirebileceklerdir."

YÖK tarafından askıya çıkarılan ilk konuya ilişkin bilgilere "https://www.yok.gov.tr/AskiyaCikardik/" adresinden ulaşılabileceği kaydedildi.

Askıda neler yer alıyor?

YÖK tarafından askıya çıkarılan ilk konu "yüksek lisans ve doktora programları açma kriterlerinin güncellenmesi" oldu.  

Yüksek lisans programı açılabilmesi için, her bir program ayrı olmak üzere, üniversite kadrosunda görev yapmakta olan doktorası veya doçentliği program açılması istenen alandan veya açılması istenen program disiplinler arası ise o alanla doğrudan ilişkili olmak üzere en az ikisi doçent, toplam üç öğretim üyesinin bulunması kriteri görüşe açıldı. 

Doktora programının açılabilmesi için de YÖK tarafından belirlenen 6 kriter de görüş ve öneriler alınmak üzere askıya çıkarıldı. Buna göre, belirlenen ilk kriter, ilgili üniversitenin lisans mezunu vermiş, disiplinler arası programlar ile özellikli bazı alanlar hariç olmak üzere yüksek lisans programının mevcut ve mezun vermiş olması şeklinde belirlendi. 

Her bir program ayrı olmak üzere üniversite kadrosunda görev yapmakta olan doktorası veya doçentliği program açılması istenen alandan ya da açılması istenen program, disiplinler arası ise o alanla doğrudan ilişkili olmak üzere en az biri profesör, ikisi doçent toplam 5 öğretim üyesinin veya en az ikisinin profesör olması durumunda toplam 5 öğretim üyesinin bulunması koşulu da de bir diğer kriter olarak yer aldı. 

YÖK'ün doktora programı açılabilmesi için askıya çıkardığı diğer konular şöyle:

"- Doktora programında danışman öğretim üyelerinin profesör veya doçent unvanına sahip olması, tezli yüksek lisans programında ise doktora mezuniyetinden itibaren en az iki yıl çalışıp, programın açıldığı dönemde öğretim üyesi olması.

- Üniversitenin yetkili kurulları tarafından her bir yüksek lisans ve doktora programı için söz konusu programın kredi miktarının yarısını geçmemek kaydıyla çekirdek müfredatın belirlenmesi, çekirdek müfredatın dışındaki derslerde seçmeli, seminer, uygulamalı derslere ağırlık verilmiş olması.

- Lisansüstü programa öğrenci kaydı yapılırken daha sonra değiştirilebilme imkanı tanınmakla birlikte öğrencilerin çalışacakları danışman öğretim üyelerinin de eş zamanlı belirlenmesi, yüksek lisans ve doktorada öğretim üyesi başına düşen tez danışmanlığı üst sınırının 12’yi aşmaması kaydıyla, bu sayının üniversite yetkili kurullarınca belirlenmesi, üniversite yetkili kurullarınca her yarı yıl yüksek lisans ve doktora programları gözden geçirilerek, asgari öğretim üyesi yeterliliğinden düşen programlara öğrenci alınmaması."

Bu konularda ilginizi çekebilir