Yerli malı su türbinleri 6 milyar dolar kazandıracak

TOBB ETÜ Su Türbini Tasarım ve Test Merkezi'nin temeli atıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
ANKARA - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (ETÜ) Mütevelli Heyeti Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TOBB ETÜ Su Türbini Tasarım ve Test Merkezini oluşturmak için Kalkınma Bakanlığı'ndan sağlanan 10 milyon liralık bir hibe desteğinin yanı sıra TOBB olarak projeye 10 milyon liralık bir destek verdiklerini söyledi.
 
TOBB ETÜ Teknoloji Merkezi'nin temel atma törenine Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz katıldı.
 
Törende konuşan Hisarcıklıoğlu, üniversite-sanayi işbirliğinin somut bir meyvesine, teknolojik ilerlemede yaşanacak bir başarı öyküsüne şahitlik ettiklerini belirterek, Teknoloji Merkezi'nde mühendislik fakültesinin 70'in üzerinde laboratuvarını bir araya toplayacaklarını, stüdyo ve tasarım atölyeleri ile mühendislik alanında faaliyet gösteren araştırma merkezleri bulunacağını bildirdi.
 
Su türbini, cari açığı azaltacak
 
TOBB ETÜ Teknoloji Merkezi'ndeki en ilginç bölümün Su Türbini Tasarımı ve Testleri Merkezi olacağına dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, ''Tasarım ve Test Merkezimizi oluşturmak için Kalkınma Bakanlığı'ndan sağlanan 10 milyon liralık bir hibe desteğinin yanı sıra TOBB olarak biz de projeye 10 milyon liralık bir destek verdik'' dedi. Hisarcıklıoğlu, bu Tasarım ve Test Merkezi'nin önemini de şöyle anlattı:
 
''Merkezimiz ülkemize ciddi bir maddi artı sağlayacaktır. Türkiye, yenilenebilir enerji konusunda ciddi bir atılım içinde. Özellikle boşa akan hidroelektrik potansiyelimizi kullanmak için tüm Türkiye şantiyelerle doldu. Önümüzdeki 5 yıl içinde 1.500 civarında hidroelektrik santrali su türbininin test edilmesi gerekiyor. Testin maliyetinden ne olacak demeyin, her biri için 100 binlerce dolar dışarıya gidiyor. Öte yandan Tasarım ve Test Merkezi kurulduktan sonra sadece tasarım ve testte değil, su türbini üretiminde de dışa bağımlılık azalacak. Yerli firmalarımızın çoğu su türbini üretecek güce ve yeteneğe sahip olmalarına rağmen, tasarım ve test Türkiye'de yapılamadığı için türbin üretimi alanına giremiyor. Bu yolla Türkiye Elektromekanik Sanayi (TEMSAN) gibi üretim sürecinde yer alan firmalarımızın işi kolaylaşacak ve bu alanda çalışabilecek KOBİ'lerde artış olacak. Eğer bu türbin üretimini de ülkemizde yapabilirsek, Test Merkezi bizi tasarım ve test hizmeti dahil olmak üzere, yurtdışındaki firmalara toplam 6 milyar dolarlık bir ödemeden kurtaracak. Cari açık sorununun çözümüne su tribünlerinin Türkiye'de üretimiyle beraber 6 milyar dolarlık bir katkımız olacak.''
 
Test için 800 bin Euro
 
Yeni santrallerin yanında, mevcut santraller için de rehabilitasyon çalışmalarının bu Tasarım ve Test Merkezi'nde gerçekleştirilebileceğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, rehabilitasyon çalışmalarında da ciddi bir kaynağın yurtdışına gittiğini, 2009 yılında Keban Barajı'nın yenilenen su türbini tasarım ve testi için yurt dışına ödenen paranın 800 bin avro olduğunu belirtti.
 
Hisarcıklıoğlu, artık bu paranın Türkiye'de kalacağına dikkati çekerek, testlerin halen Çin ve Avrupa'da yaptırıldığını, artık bu test merkezi ile burada yapılan türbinleri ve modelleri binlerce kilometre taşımaya gerek kalmayacağını ve maliyetlerin düşeceğini vurguladı.
 
Bölge ülkelerine de hizmet vereceklerini dile getiren Hisarcıklıoğlu, ''Çin'e veya Avrupa'ya gitmektense bölge ülkeleri test için bize gelecekler, bizim üreticilerimizden türbin alacaklar. Yani mal ve hizmet ihracatı da yapacağız'' dedi.
 
Teknoloji Merkezi'nin özellikleri
 
TOBB ETÜ Teknoloji Merkezi'nde Mühendislik Bölümleri için 6 bin 646 metrekare laboratuvar alanında 72 adet laboratuvar bulunacak.
Bunlara ek olarak Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi için 13 stüdyo ve atölye yer alacak.
''Su Türbini Tasarımı ve Testleri Merkezi'' için inşa edilecek binada test merkezi 12 metre yükseklik, 7 metre derinlikte olacak.
Test Merkezi'nde 650 metreküplük su deposu bulunacak. Böylece tasarlanıp üretilen su türbininin modeli buraya kurularak, su deposundan ilgili akarsuyun özelliklerine göre, akıtılacak su ile test edilecek ve sonuçları gözlenecek.
TOBB ETÜ'deki Su Türbini Tasarımı ve Testleri Merkezi'nin 2 megavat güce sahip olan test düzeneği ile dünyadaki en büyük türbin test gücüne sahip olması hedefleniyor.
 
 
Bu konularda ilginizi çekebilir